Închide

Au penalizat lăcomia arhitecților de a proiecta cât mai multe apartamente pentru beneficiari, fie ele și neconforme pentru locuire

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mai 24, 2020 1 993

O clădire cu 81 de aparamente pe o parcelă de 2500 de mp a fost catalogată ca ceva „mult prea mult” de arhitecții din comisia de urbanism a Primăriei, la ședința din 22 mai. Imobilul cu două niveluri subsol, parter, 5 etaje și unul retras propus de proiectanții de la Maiatec pe Calea Baciului nr.67-70 a fost întors din drum după ce arhitecții au arătat că nu creează spații corecte și conforme pentru locuire. Proiectanții au motivat că apartamente așa cum au propus și ei, de 40 de mp pentru 1-2 persoane există propuse și autorizate deja într-un imobil similar, aflat în construcție pe parcela vecină, la nr. 62-67, de la care s-au și inspirat.

Arhitectul Salha Riyadh de la Maiatec a miliat la a cincea ședință online a comisiei de urbanism a Primăriei pentru aprobarea unui Plan Urbanistic de Detaliu pentru un imobil mixt cu 81 de apartamente, 2 birouri și 3 spații comerciale propus pe o parcelă de peste 2500 de mp pe Calea Baciului nr.67-70. „Respectăm indicatorii urbanistici, avem un loc de joacă și un punct gospodăresc, locurile de parcare sunt în subteran, 86 de parcări plus parcări pentru biciclete”, a spus arhitectul.

Cei din comisie s-au declarat oripilați de proiect. Arhitectul Adrian Iancu a arătat că a făcut mai multe recomandări după ce a văzut proiectul în ședința comisiei operative și că el apare în aceeași formă. „Clădirea proiectată nu creează spații corecte și conforme pentru locuire. Este mult prea lată. La locuire, locuințele nu respectă bunul simț, nemaivorbind de lege. Imobilul trebuie reconfigurat, poate să îl rupeți în două corpuri”, a recomandat Iancu.

Proiectantul a spus că a prevăzut apartamente de 40 de mp pentru 1-2 persoane, așa cu există și în imobilul alăturat, deja autorizat de Primărie și aflat în construcție. Acesta are tot 5 etaje și unul retras și e dezvoltat de Qube City.

(Apartamentele e pe Calea Baciului 62-67 s-au vândut deja de la stadiul de proiect)

Argumentația arhitectului nu i-a convins pe membrii comisiei. Iancu a insinuat că arhitectul, fiind arab, nu înțelege românește și nu a dorit să reconfigureze proiectul, deși i s-a spus acest lucru. „Am făcut observații clare. Nu au fost remediate. Nu e bine. E probabil o problemă cu înțelesul”, a completat Iancu. Arhitectul șef Daniel Pop a sugerat ca proiectul să fie refăcut cu două corpuri, așa cum a recomandat Iancu. „Nu e bine așa cum l-ați făcut. Le dau cuvântul și lor, celor din comisie, să vă spună. Trebuie să puneți mâna pe creion și pe foaie și să studiați. Așa cum l-ați făcut ne învață la școală să nu facem. Dacă era clădire de birouri, era în regulă. Pentru locuire nu este”, a adăugat Pop.

Arhitectul Vlad Negru din comisie a arătat că parcela este clar supraconstruită având în vedere că nu se poate realiza adăpostul de protecție civilă la paramentrii legali, nici calea de rulare pentru mașini ca să ajungă în parcare. „Nu încap 81 de apartamente pe parcela aceasta, este corect ce spun colegii”, a mai spus Negru.

În final, proiectul a fost respins, iar proiectantul sfătuit să vină cu o altă soluție.

 

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare