Închide

Au tăiat la 30% banii pentru bunuri și servicii la Opera din Cluj, cu care sunt plătiți colaboratorii. Operele din Cluj și Iași trimit memoriu la Cultură, azi s-a rezolvat problema. „S-a deblocat restul de bani”

Cultură by Actual de Cluj - iun. 06, 2019 0 434

foto Ziarul de Iași

Istoria se repetă: la exact 100 de ani de la tumultoasa înființare a Operei Naționale din Cluj, când funcționarea acesteia a fost în mai multe rânduri pusă sub semnul întrebării din cauza finanțărilor sporadice de la ministerul de resort, în acest an Ministerul Culturii a tăiat la 30% fondurile pentru bunuri și servicii, din care sunt plătiți între altele și cei care lucrează la instituție în regim de colaborare permanentă.

Situația a fost descrisă ieri la Iași, unde Opera Națională se află în aceeași situație iar managerii celor două instituții, Beatrice Rancea din Iași și Florin Estefan din Cluj au trimis un memoriu comun ministerului Culturii în care arată că tăierea fondurilor pune în pericol funcționarea celor două instituții de cultură.  Rancea a spus că Opera a fost înștiințată săptămâna trecută, printr-o adresă de la Ministerul Culturii, că bugetul destinat bunurilor și serviciilor a fost tăiat la 30%. „Împreună cu domnul Florin Estefan am făcut un memoriu către Ministerul Culturii, există şi un alt memoriu trimis, semnat şi acela de către noi, acela fiind trimis de domnul Ion Caramitru şi semnat de toate instituţiile de cultură din ţară subordonate Ministerului Culturii. În memoriu este prezentat acest aspect care practic opreşte complet activitatea, însă situaţia operelor este specială. Pentru că dacă noi luna viitoare noi nu avem bani pentru producţiile în derulare şi pentru colaboratori, fără de care noi nu ne putem desfăşura activitatea şi nicio operă din ţară nu-şi poate susţine activitatea, practic nu vom mai juca”, a spus Rancea, citată de Ziarul de Iași.

Florin Estefan, managerul Operei din Cluj, aflat la Iaşi cu spectacolul „Evgheni Oneghin“ în care joacă rolul principal, a confirmat că Opera clujeană se află într-o situaţie similară, iar începutul de stagiune viitor era pus sub semnul întrebării. „Bugetul pentru «Bunuri şi servicii», unde intră şi producţia şi funcţionalitatea instituţiei, cu colaboratorii permanenţi în primul rând, fără să mai vorbim de invitaţi, cheltuielile de regie sau altele, acel buget de «Bunuri şi servicii» este în jur de 7% din bugetul general, salariile având ponderea cea mai mare, adică în jur de 92%. Iar de cheltuieli de capital şi investiţii nu poate fi vorba. Acesta este cel mai frumos vis. Eu de când sunt director la Opera din Cluj nu am văzut bani la acest capitol. Problema care ne macină nu este că nu ne vom permite să facem producţii noi, ci problema este că sunt oameni care vin zi de zi la serviciu în regim de angajaţi, dar care sunt plătiţi ca şi colaboratori permanenţi cu sumele aproape jumătate din salariul unui coleg cu care munceşte cot la cot, dar este angajat plin al Operei. Iar acum nici acest salariu nu îl vom mai putea plăti, pentru că din suma aprobată pe trimestru şi alocată pe lunile care vin, este de doar 30% din valoarea ei şi asta doar pentru că aşa a hotărât cineva. Fără să nu se spună o Hotărâre de Guvern sau o Ordonanţă, să menţioneze un act normativ în acest sens”, explică Florin Estefan. Acesta a adăugat: „Noi, dacă nu avem colaboratorii, nu putem să jucăm, pentru că nu ai suficienţi oameni în cor, nu ai destui la balet şi nu ai destui în orchestră. Acum aşteptăm să vedem din partea Ministerului Culturii ce reacţie vom primi şi sper să existe deschidere din partea domnului ministru şi să ne primească măcar pe unul dintre noi dacă nu pe toţi ca să discutăm şi să vedem ce soluţii putem găsi pentru a dezinhiba această problemă”.

L-am sunat pe Estefan ca să cerem lămuriri privind această tăiere de fonduri iar acesta spune că, de azi, situația s-a rezolvat. „Situația s-a rezolvat între timp, s-a deblocat restul de bani, a venit fila cec cu restul sumei, azi a venit bugetul”, a spus el.

Opera din Cluj a împlinit 99 de ani de la primul său spectacol în urmă cu doar câteva zile – un debut cu probleme mari. Citește și:

Cum a ajuns Clujul un oraș al muzicii clasice: „e ca puține altele pe continent”. La fix 99 de ani de la reprezentația de deschidere, despre cum Opera din Cluj a riscat desființarea. „Nu se știe ce se alegea de importantul așezământ de artă”

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags