Închide

Așteptări din piața imobiliară pentru 2019: „stagnare a construcțiilor”. Care sunt zonele unde se anunță mari proiecte de locuințe

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 21, 2019 0 1447

 

Piața locală va experimenta o stagnare a construcțiilor, estimează reprezentanții unei agenții imobiliare locale. Aceștia fac o trecere în revistă a unor proiecte noi anunțate la nivel de oraș, însă acestea se află abia la stadiu de proiectare și obținere de avize.

Printre zonele în care se vor dezvolta noi proiecte imobiliare, cei de la Blitz enumeră în primul rând Soporul, unde un nou cartier ar „prinde contur”. Trebuie să precizăm însă că în cazul acestui proiect situația e mai complicată: primăria a inițiat demersurile pentru un concurs de masterplan, pentru a realiza un plan integrat de dezvoltare, dar suprafața de 237 de ha vizată prinde terenuri a aproximativ 1000 de proprietari privați. „Salvarea pentru a se debloca piața imobiliară din Cluj poate să vină de la noul cartier Sopor. Primele autorizații de construire ar putea să fie emise începând cu sfârșitul anului 2019. Acest nou cartier va permite dezvoltarea unor proiecte imobiliare de anvergură, proiecte ce vor asigura un echilibru între cerere și ofertă”, susțin cei de la Blitz. Proiectul de cartierul care ar urma să fie realizat pe 237 de ha este însă la un stadiu foarte incipient: nici măcar nu a fost lansată tema de concurs pentru masterplan. Competiţia va fi lansată în martie-aprilie, după cum a anunțat Ovidiu Cîmpean, director în Primărie. La finalul acestui an, început de 2020, PUZ-ul Sopor ar putea fi gata, s-a pronunțat arhitectul responsabil de temă.

Mai multe aici:

Cum văd viitorul cartier propus de Primărie prin concurs de soluții actualii proprietarii de terenuri din Sopor

 

 

De altfel, și cei de la Blitz admit că piața mai are de așteptat pentru acest cartier, așa că, în acest context, estimează că va exista o stagnare a construcțiilor. „Prețurile ar putea crește, deoarece expansiunea locurilor de muncă crește. În acest moment, potrivit specialiștilor, numărul persoanelor care aleg să se mute la Cluj este în continuă creștere. O stagnare a construcțiilor pe piața imobiliară din Cluj-Napoca ar putea fi cauzată și de faptul că proiectele imobiliare din două cartiere ale Clujului, Bună Ziua și Borhanci vor fi în continuare blocate. În acest moment, studiile au arătat o depășire a traficului cu 126% pentru cartierul Borhanci. Situația este asemănătoare și în Bună Ziua. Din acest motiv, proiectele imobiliare au fost blocate, iar autorizațiile de construcție vor fi eliberate doar după ce se va realiza lărgirea celor două străzi, Bună Ziua și Borhanci. Autoritățile locale întreprind măsuri pentru ca aceste proiecte să fie realizate cât mai repede”, arată analiza Blitz Imobiliare. Aceștia estimează că zona Borhanci va cunoaște astfel o puternică dezvoltare imobiliară și că va fi un punct de atracție pentru tinerele familii.

 

Nordul industrial devine destinație de locuințe

Pe de altă parte, tot mai multe proiecte imobiliare se dezvoltă în fostele zone industriale ale orașului, cum ar fi Piața 1 Mai sau cartierul Iris. În Piața 1 Mai, un dezvoltator imobiliar dorește să construiască un imobil cu 7 etaje, care să aibă birouri la primele două etaje și apartamente la etajele 3-7. Proiectul a început în 2015, încă nu a fost încă avizat în Comisia de Urbanism.

O altă zonă care se va dezvolta masiv în următoarea perioadă se află în partea de Nord a orașului, în vecinătatea Bulevardului Muncii, arată analiza imobiliară. Aceasta menționează trei proiecte imobiliare cu sute de apartamente, care vor fi dezvoltate aici.

Despre aceste proiecte, Actualdecluj.ro a relatat pe larg, în momentul discutării lor în Comisia de Urbanism a orașului, la finalul anului trecut. Unul dintre aceste proiecte este un Plan Urbanistic Zonal de restructurare în zona Fabricii – Sobarilor, propus de firmele Sput și Sares. Terenul studiat are aproximativ 22.500 mp, iar componenta rezidențială include peste 500 de apartamente. Societatea Noroc este beneficiara unui alt PUZ în zona Bulevardului Muncii. Un al treilea PUZ reglementează un teren de 22.000 mp în zona Muncii-Byron. Detalii aici:

 

Noul „orășel” de la Bulevardul Muncii: dezvoltatorii aduc proiecte cu sute de apartamente în nordul orașului

 

 

 

O altă zonă care s-a dezvoltat mult și unde există încă proiecte imobiliare este Plopilor. Zona este aproape de parcul Iuliu Hațieganu, de Sala Polivalentă sau de Stadion, „astfel că reprezintă o zonă atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari”, spun agenții imobiliari.

Vezi și:

Imobiliarele dintre parcuri: încă un bloc de 10 etaje în zona Plopilor

 

 

Atât timp cât numărul proiectelor imobiliare ce se dezvolta la Cluj-Napoca nu reușesc să satisfacă cererea, cumpărătorii vor fi nevoiți să se îndrepte spre localitățile aflate la periferia Clujului, Florești, Apahida sau Baciu.  Acestea rămân atractive mai ales din perspectiva prețurilor mai mici decât în oraș”, spun cei de la Blitz Imobiliare.

 

În așteptarea livrărilor de apartamente

„Pe segmentul apartamentelor noi, livrările sunt puţine. Sunt într-adevăr proiecte anunțate sau șantiere, dar deocamdată livrări sunt mai puține, iar apartamente disponibile în piață acum… nu prea”, a menționat Daniel Crainic, director de marketing al portalului Imobiliare.ro. Numărul de proiecte rezidențiale de volum lansate pe piață la nivel național va fi mai redus în acest an, motivul principal fiind „situația amestecată de pe piața rezidențială”, arată estimările Imoteca, o companie cu peste 7000 de apartamente în portofoliu, printre care şi un proiect la Cluj. Jucătorii din piaţă se aşteaptă la corecţii de preț, dar numai pe unele segmente de piață și pentru anumite produse.

 

Companie imobiliară cu 7000 de apartamente în portofoliu, inclusiv la Cluj: „Vor exista corecţii, dar nu o criză de proporţii”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.