Închide

Spital regional nou în Cluj, cu 700 de paturi. „Vrem să-l construim în doi ani”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 21, 2019 0 1105

Un spital din Cluj funcționează în nu mai puțin de 14 locații și urmează să fie mutat pe terenul unui fost viitor cartier, dacă vă aduceți aminte de CasaRom din Borhanci. Spitalul va avea 700 de paturi, cât viitorul spital regional.

E vorba de spitalul de urgență pentru copii din Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean, al cărui președinte Alin Tișe spune azi că instituția a identificat un teren unde să mute problematicul spital, împrăștiat în mai multe locuri, cu sediul într-o clădire unde extinderile sunt dificile, și pe un teren care va fi primit cu titlu gratuit.

„În momentul de față spitalul de copii din Cluj practic este un spital regional, deservește toată Transilvania, 60% sunt copii din alte județe. Acest spital de copii e practic un spital regional în 14 clădiri diferite, 11 secții, 2 compartimente și unitatea de primiri urgențe”, spune el. „Am căutat de un an o locație potrivită pentru un spital de copii monobloc. Am avut mai multe variante de lucru, am verificat foarte multe amplasamente, de la terenul de pe Victor Babeș la terenul de pe actualul spital de pe Calea Moților, vreo două terenuri pe care le deține USAMV, am primit și o ofertă de teren unde numai terenul a costat opt milioane de euro, și în final am reușit să concluzionăm împreună cu cei de la spitalul de copii, cu Consiliul de Administrație de acolo și cu DSP, cea mai bună lcoație pe care o avem este un teren pe care primăria din Cluj-Napoca îl deține în Borhanci, fosta locație CasaRom între străzile Borhanci și Sopor”.

Noua clădire va avea 700 de paturi. Terenul, care are șapte hectare, va fi oferit cu titlu gratuit din domeniul public al municipiului la cel public al județului. „Acum se lucrează la hotărârile de HCL și HCJ, sperăm să aprobăm în următoarea ședință. Vrem să construim spitalul în doi ani, la fel ca stadionul. E acceptat de managerii de la spitalul de copii. E o zonă de dezvoltare, va deveni o parte componentă a orașului în câțiva ani. Acolo sunt și două centuri, din toate punctele de vedere specialiștii de la urbanism spun că e o decizie bună”. Tișe spune că din punctul de vedere al construcției acest nou spital va fi comparabil cu spitalul regional de urgență ce ar urma să fie ridicat cândva la Cluj, dar cu costuri incomparabil mai mici. „La spitalul regional de urgență s-au vehiculat 400 milioane de euro, o să vedeți spitalul acesta care e comparabil va costa mult mai puțin”.

Actualul spital de copii are 480 de paturi în 11 secții din 14 clădiri – pe Moților și pe străzile Victor Babeș, Ospătăriei, Hasdeu, Donath, Câmpeni și Crișan. S-a înființat în 1948, cu 80 de paturi, dar clădirea în sine datează din 1890 când funcționa ca sanatoriu privat. În 1970 a ajuns la 430 de paturi.

Să amintim că în Borhanci Primăria Cluj-Napoca a concesionat 50 de hectare de teren către CasaRom în mandatul fostului primar Gheorghe Funar, în ianuarie 1999, pentru construirea de locuințe, dar a fost reziliat în 5 aprilie 2005. Atunci Tișe era consilier local și spunea că Primăria nu va avea niciodată banii pentru viabilizarea terenului, căci ar fi costat foarte mult, trei milioane de euro, echivalentul atunci al întregului buget al municipalității pe un an.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu