Închide

Peste 60% dintre români cred că vor fi nevoiţi să muncească şi după vârsta de pensionare, 70% spun că nu le ajung banii până la următorul salariu

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 20, 2019 0 182

 

Aproximativ 54% dintre europeni preconizează că vor rămâne activi pe piața muncii după vârsta de pensionare, arată un sondaj internațional realizat de ING pe tema economiilor. Cele mai ridicate procente au fost înregistrate în România și în Cehia (63%). Acelaşi studiu arată şi că 69% dintre români declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu.

La sondaj au luat parte 14.695 de respondenți din 15 țări, dintre care 13 din Europa.

Noțiunea de „pensionare”, în sens tradițional, va deveni în curând perimată, conform sondajului ING. Aproximativ o treime dintre respondenți a afirmat că nu știu când vor ieși la pensie (29%) și încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieții. 43% dintre români sunt de părere că pensiile vor fi mai mici decât contribuțiile acestora. De asemenea, 62% dintre europeni se arată îngrijorați că nu vor avea suficienți bani după momentul pensionării. 58% dintre persoanele chestionate au afirmat că vor opta pentru o formă de muncă temporară, fie într-un domeniu similar (36%) sau diferit față de cel actual (23%).

Aproximativ 69% dintre români susțin că nu reușesc să economisească din cauza veniturilor prea mici și în același procent declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu. În cazul în care rămân fără bani, 63% dintre români au răspuns că își reduc cheltuielile, 42% dintre aceștia se împrumută de la familie sau prieteni – cea mai mare pondere la nivel european (cu o medie de 20%), iar 24% utilizează cardul de credit. 39% dintre românii care au participat la studiu spun că nu au economii în gospodărie – acesta este cel mai ridicat procent dintre ţările participante. „Cei fără economii au mai puţine opţiuni în ceea ce priveşte locuinţa, accesul la servicii de sănătate şi în ceea ce priveşte educaţia pe care şi-o permit pentru ei şi copiii lor”, arată studiul. 42% dintre europenii care au economii nu au pusă deoparte o sumă mai mare decât echivalentul salariului pe trei luni. Procentul e de 60% în Turcia şi, din nou, şi România e „în top”, cu un procest de 58%.

 

 

 

„Concluziile studiului reflectă dificultățile cu care se confruntă multe persoane în încercarea de a-și atinge obiectivele de economisire pe termen lung. Majoritatea europenilor a afimat că își monitorizează cheltuielile zilnice, însă mulți dintre aceștia sunt de acord că încă se confruntă cu provocări financiare, anticipând că vor lucra și după vârsta pensionării. Planificarea pe termen lung este dificilă în contextul în care mulți dintre respondenți au afirmat că nu reușesc să economisească pe termen scurt, o tendință observată în toate țările chestionate”, spune Jessica Exton, specialist în știința comportamentală în cadrul ING.

Creşte numărul de pensionari în Cluj

La sfârşitul trimestrului III 2018, în Cluj erau 170307 pensionari de asigurări sociale de stat, cu o pensie medie lunară de numai 1237 lei, arată datele Direcţiei Judeţene de Statistică. Faţă de situaţia existentă la finele trimestrului III 2017, numărul mediu de pensionari a crescut cu 1646 persoane, iar pensia medie cu 108 lei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare