Închide

Imobiliarele dintre parcuri: încă un bloc de 10 etaje în zona Plopilor

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 19, 2018 0 928

Încă un bloc, de 10 etaje, ar urma să apară într-o zonă aglomerată în anii recenţi cu alte construcţii, într-o zonă cu parcuri şi legături cu Someşul şi Canalul Morii. Este vizat un teren construibil, în zona Plopilor, unde societatea suceveană General Construct tocmai a primit acordul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) pentru un imobil care va avea în jur de 160 de apartamente.

Firma General Construct apare în Topul celor mai importanţi constructori din ţară, a lucrat la reabilitarea Cetăţii Sucevei şi la restaurări de mănăstiri în Bucovina şi se pregăteşte acum să testeze piaţa imobiliară de la Cluj în unul dintre cele mai scumpe cartiere ale oraşului.

Proiectul a fost prezentat (din nou) în faţa membrilor CTATU la şedinţa din această săptămână şi, după cum a explicat arhitectul Claudiu Botea, varianta actuală propusă prevede nu mai multe imobile mai mici, ci o singură clădire-„lamă”, cu 10 etaje. Terenul este situat la intrarea în complexul de tenis din zonă. „Există aviz de la Comisia de Monumente”, a menţionat Botea.

Imobilul va avea 160 de apertamente, cu locuire la etajele superioare şi comerţ la parter.

„Aş fi vrut să îl întreb pe domnul Borda de ce a permis bloc pe spaţiu verde”, a menţionat primarul Emil Boc – mai mult retoric, după cum a recunoscut singur – cu referire la Adrian Borda, şeful de proiect pentru noul Plan Urbanistic General, care se aflase şi el în sală la un moment dat, la şedinţa de marţi. „Nu a fost V (spaţiu verde, n.red.) acolo”, i s-a explicat din comisie. „Trebuia sa fie un spaţiu verde perfect al Clujului”, mai spune, nostalgic, Boc. „E de apreciat totuşi că ați diminuat pe cât posibil impactul negativ al proiectului”, a adăugat primarul.  

Proiectantul Arhimar a menţionat că beneficiarul proiectului deţine şi 4000 mp de teren încadrat ca spaţiu verde (care se păstrează ca atare), iar calculele urbanistice se referă la terenul construibil – adică o suprafaţă de 9.000 mp. „Sapientia a vândut clientului acest întreg teren, de 13.000 mp, adică cu 4000 mp spaţiu verde. Pentru CUT (Coeficientul de Utilizare al Terenului) se face calculul raportat la 9000 mp”, a specificat Botea.

Care e, mai exact, situaţia terenului în discuţie? „Zona studiată face parte dintr-o mică enclavă cu funcţiune mixtă, aflată într-o zonă puternic marcată de spaţii verzi, precum Parcul Sportiv Iuliu Hatieganu, ale cărei baze au fost puse în anul 1931 şi Parcul Rozelor, un parc cu o înfiinţare mai recenta”, se specifică în documentaţia aferentă Planului Urbanistic Zonal. Mai departe: „Amplasamentul studiat se situează în interiorul unei zone construite protejate (de protecţie a formelor urbane şi a patrimoniului arhitectural), în partea central-vestică a oraşului, în cartierul Plopilor, zona Calvaria, între Parcul sportiv Iuliu Haţieganu, Parcul Rozelor şi strada Plopilor. Zona studiată oferă singura legatură între promenada Someşului, zona Parcul sportiv Iuliu Haţieganu – Parcul Rozelor si Cartierul Plopilor”.

Proiect Calvaria, Arhimar, publicat pe site-ul primariei Cluj-Napoca

Proiectanţii au ţinut să amintească şi că în zonă s-au mai construit recent blocuri. „Parcela studiată a rămas neconstruită, deşi zona a cunoscut o serie de dezvoltări succesive. Cea mai recentă dintre acestea a fost realizarea unui imobil de locuinţe colective cu regim de înălţime P+10E (parter şi zece etaje), la limita vestică a parcelei”, se precizează în documentaţie. „Parcela studiată este în momentul actual nefolosită, fiind acoperită de vegetaţie sălbatică, putand fi considerată o zona nesigură. Prin construirea unui ansamblu mixt, se va activa o zonă astăzi nefolosită a municipiului Cluj-Napoca”, susţin proiectanţii. În continuare, viitorul bloc de zece etaje ar urma să fie însoţit şi de amenajarea de spaţii verzi, conform proiectului. „Construcţia se va dispune conform celei mai bune însoriri, cu axa lungă pe direcţia S-N. Pe spaţiul neocupat de construcţie se va amenaja un spaţiu verde generos, amenajat atât pe placa peste subsol, cât şi pe terenul natural. Acest spaţiu verde va integra imobilul propus în zonă, caracterizată de spaţii verzi generoase şi parcuri de agrement şi loisir”, mai prevede documentaţia Arhimar. Drumul aflat pe teren, care traversează terenul de la sud la nord şi care leagă cartierul Plopilor de promenada Someşului ar trebui modernizat pe cheltuiala beneficiarului, urmând să fie trecut în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca.

Derogările. De la două la 10 etaje

Conform proiectanţilor, se vor respecta reglementările UTR ZCP_M4 stabilite prin PUG (UTR-ul construibil din cele cinci care apar pe acest teren), dar cu unele derogări, „în conformitate cu îndrumările CTATU din şedinţa din 2 noiembrie 2018 sau rezultate datorită particularităţilor terenului”. Printre acestea: din (1-2S)+P+2+M conform PUG, regimul de înălţime devine (1-2)S+P+10 conform PUZ.

Cu toate acestea, potrivit datelor din proiect, coeficienţii urbanistici din Planul Urbanistic General sunt respectaţi: Procent de Ocupare a Terenului în limita a 50% şi Coeficient de Utilizare a Terenului de 1,4. Pe suprafaţa reglementată (UTR_ZCP_M4), suprafaţa verde amenajată pe sol natural ar trebui să ocupe minim 30% din suprafaţa totală.  

Fără obiecţii din partea membrilor CTATU, care mai văzuseră anterior propunerile, varianta prezentată a proiectului a fost acceptată. Proiectul va avea nevoie de votul consilierilor locali.

Sursa imagini: Proiect Calvaria, Arhimar, publicat pe site-ul primariei Cluj-Napoca

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu