Închide

Artiști și cercetători din Europa fac expoziție la Cluj, la intersecția dintre cunoașterea științifică și expresia artistică, la Casa Tranzit, expoziția se deschide mâine

Cultură by Actual de Cluj - iul. 06, 2022 0 209

Clujenii au ocazia să descopere rezultatele intersecției dintre cunoașterea științifică și expresia artistică, în expoziția Colliding Epistemes”, organizată de Centrul Cultural Clujean la Casa Tranzit, al cărei vernisaj e programat mâine.

Expoziția, care se deschide mâine la ora 19, poate fi vizitată până în 3 august iar vernisajul e precedat de un tur ghidat organizat începând cu ora 18 în prezența curatorilor Maja și Reuben Fowkes, alături de o parte dintre artiștii și cercetătorii care au contribuit la realizarea expoziției. Expoziția e punctul culminant al celor 13 rezidențe bazate pe colaborarea dintre artă și știință organizate prin proiectul ”Studiotopia: Art meets Science in the Anthropocene” finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene. Expoziția prezintă modul în care arta poate remodela cunoașterea științifică propunând abordări noi, neconvenționale, ale problemelor cu care se confruntă planeta noastră astăzi. ”Când am început proiectul Studiotopia împreună cu celelalte organizații partenere, am pornit de la o invitație adresată artiștilor și specialiștilor din diferite domenii științifice de a lucra împreună, de a schimba idei și provoca relația dintre artă și știință, dintre diferite medii sau tipuri de cunoaștere specifice celor două domenii. Ceea ce vă invităm să vedeți acum este rezultatul acestor întâlniri”, spune Corina Bucea, director de proiect.

Înainte de sosirea la Cluj, expoziția a fost prezentată în Bruxelles și în Gdańsk. Clujenii vor putea vizita expoziția de marți până sâmbătă, între orele 16 și 20.

Între lucrări, proiectul colaborativ dintre artista Sandra Lorenzi și oncologul belgian Jean-Christophe Marine, care pun întrebarea ”Cum să citești poezie celulelor canceroase?”. Proiectul a inclus filmarea în laboratoarele de ultimă generație ale Institutului Flamand de Biotehnologie și organizarea de ateliere cu pacienții bolnavi de cancer pentru a analiza ramificațiile teoriei conform căreia celulele canceroase se exprimă prin aberații. Instalația Aandrei Lorenzi, ”Forcefield / Câmp de forță”, cuprinde lucrări inspirate de desenele pacienților, ca încercare de a lupta împotriva celulelor canceroase prin instrumentele creativității. Poezia în latină citită cu voce tare celulelor canceroase din filmul care însoțește lucrarea include un fragment din ”Metamorfozele” lui Ovidiu. Aici toate proiectele

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu