Închide

Amenajări noi în Parcul Armătura: Someș Delivery merge în zona industrială

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mart. 13, 2018 1 847

Sursa foto: Someș Delivery

 

Apar locuri noi de promenadă și relaxare într-o zonă neglijată a orașului. Clujenii vor fi invitați în câteva luni să vadă și să folosească altfel unul dintre puținele spații verzi ale orașului în relație directă cu Someșul: organizatorii Someș Delivery pregătesc ediția de 2018 în Parcul Armătura. În curând încep atelierele de lucru cu studenți, în cadrul cărora participanții vor proiecta și construi o succesiune de intervenții temporare din lemn, la scară mică.

„În fiecare an abordăm un alt segment al Someșului, astfel, ediția Someș Delivery de anul acesta se desfășoară în Parcul Armătura. Un segment de râu prea puțin explorat și cu mult potențial, fiind printre puținele spații verzi ale orașului în relație directă cu Someșul. Cu toate acestea accesul la apă este dificil, iar amenajările de-a lungul malului lipsesc. Ne dorim ca prin intervențiile temporare din acest an, să încurajăm accesul la râu şi să testăm modalități de utilizare a malurilor Someşului. Primele intervenții vor fi realizate în cadrul acestui workshop adresat studenților arhitecți și organizat în parteneriat cu AStA”, au anunțat organizatorii.

Încep atelierele de lucru

Deocamdată, s-a lansat atelierul de proiectare și construcție, unde sunt disponibile 10 locuri. Înscrierile se închid azi, iar studenții selectați vor fi anunțați în 14 martie. La primele două ediţii ale atelierului, echipe de studenţi au contribuit la construirea unui loc de întâlnire pe strada Gavril Muzicescu (2016) și un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor (2017).

În cadrul atelierului, participanții vor proiecta și construi o succesiune de intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple, explică organizatorii: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere. Amplasarea exactă în Parcul Armătura, pe malul apei, va fi decisă împreună cu participanţii în faza de design a atelierului. Workshop-ul se va desfășura în două etape. Prima e faza de design și se desfășoară pe parcursul a trei zile: în 16 martie — explorarea sitului și 17 – 18 martie — conceperea și detalierea intervențiilor (la biroul AtelierMASS). Construcția e programată pentru  11 – 15 aprilie.

 

Podul în concurs

S-a lansat și un concurs pentru un proiect în Parcul Armătura, adresat studenților de la Facultatea de Arhitectură și de la Facultatea de Construcții. Asociația Centrul de Inginerie Seismică, alături de miniMASS, AICPS Cluj, Organizația Studenților din Universitatea Tehnică, Asociația Studenților Arhitecți Cluj au lansat un concurs pentru proiectarea unui pod peste Nadăș, care să unească Parcul Armătura de strada Nădășel. Podul va avea caracter temporar și va fi realizat din lemn. Câștigătorii vor fi desemnați în 14 mai, iar podul va fi construit în perioada 8-15 iunie. Mai multe detalii AICI

 

Organizatorii de evenimente au început să pună Parcul Armătura pe harta. Scena Urbană a inclus Parcul din zona străzii Oașului într-un eveniment din cadrul Zilelor Clujului, Jazz in the Park a dus acolo muzică și hamace.

 

VIDEO Au reactivat parcul uitat Armătura ca să stea în hamace

 

Someș Delivery, un eveniment organizat de Fundația Cărturești, miniMASS și Ordinul Arhitecților din România, aduce în fiecare an amenajări și activități pe câte un tronson din râul care traversează orașul.

Câteva imagini:

2015:

FOTO/VIDEO Ne-am apropiat de „Fantoma” care traversează orașul. Ce rămâne după Someș Delivery

 

2016:

FOTO/ VIDEO Aşa au arătat malurile Someşului timp de două zile. Ce rămâne după Someş Delivery II

 

2017:

FOTO/VIDEO. S-au adus bărci pe râul care traversează oraşul. Cum se vede apa, de pe malul Someş Delivery

 

Între timp, procesul pentru redesenarea malurilor Someşului e în desfășurare, iar arhitecţii spanioli care au câştigat concursul lucrează la masterplan:

 

Trei concursuri lansate în 2017. Ce s-a făcut pentru Turnul Pompierilor, Someş şi Muzeul din Hoia

 

 

Un comentariu

  1. ce concursuri lanseaza unii pentru studenti in zona parcului Armatura, cand exista un masterplan al somesului si un PUZ pentru amenajarea parcului armatura in elaborare?

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare