Închide

Inițiativă lăudabilă propusă de liceenii de la Onisifor Ghibu: traducerea meniurilor restaurantelor în limbajul nevăzătorilor

SocialTop News by Catalin Suciu - mart. 14, 2018 0 431

Câțiva tineri de la Liceul Onisifor Ghibu, din Cluj, lansează un proiect inedit- „Feel your menu” – inițiativă care urmărește să transforme Clujul într-un oraș mai prietenos cu persoanele cu deficiențe de vedere. Feel your menu“ este o iniţiativă dintr-un proiect mai amplu „’Feel your city“.

Ei vor să traducă meniurile tuturor restaurantelor din Cluj și în limbajul braille, așa încât nevăzătorii să poată lua și o masă la fel ca orice persoană obișnuită.  Inițiatorii spun că accesibilizarea pentru toate categoriile de persoane este o prioritate pentru toate oraşele europene și așa ar trebui să fie și aici, mai ales că în Cluj sunt aproximativ 2000 de nevăzători. Primul meniu va fi lansat astăzi, la un restaurant, iar programul va continua în perioada următoare.

„Accesibilizarea pentru toate categoriile de persoane este o prioritate pentru toate oraşele europene. Designul universal conferă o serie de avantaje, de la costuri reduse – odată implementat nu mai trebuie revenit cu îmbunătăţiri asupra serviciului respectiv – până la faptul că o categorie mult mai mare de oameni vor căuta respectivul produs. Restaurantele sunt locuri de socializare, care contribuie la dezvoltarea turismului unui oraş şi la un spaţiu urban vibrant. Având în vedere că în Cluj există peste 2.000 de persoane cu deficienţe de vedere, tinând cont de faptul că în România există doar 3 oraşe unde există Licee Speciale Pentru Nevăzători, introducerea de meniuri în Braille în restaurante este un must. Prin acesta restaurantele contribuie la accesibilizare, în acord cu pretenţiile unui oraş deschis cum este Cluj-Napoca“, a povestit Anda Culişir, coordonatoarea proiectului „Feel your city“, potrivit unui comunicat.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.