Închide

Trei concursuri lansate în 2017. Ce s-a făcut pentru Turnul Pompierilor, Someş şi Muzeul din Hoia

ActualitateTop News by Kristina Reştea - feb. 14, 2018 0 1826

Ani întregi nu a văzut Clujul concursuri pentru spaţii publice, adică proiecte alese nu după criteriul preţului cel mai mic, ci în urma unor competiţii de idei. Asta până anul trecut, când şi Consiliul Judeţean şi primăria s-au asociat cu Ordinul Arhitecţilor pentru procedurile de selecţie a proiectelor pentru câteva spaţii publice. Anul acesta se mai lansează trei concursuri, dar, până atunci, am vrut să aflăm în ce stadiu a ajuns lucrul la cele deja demarate.
În februarie anul trecut, publicul afla cum arată proiectul câştigător pentru amenajarea Turnului Pompierilor din vecinătatea Pieţei Mihai Viteazu. Vlad Sebastian Rusu e autorul principal al proiectului declarat câştigător, la care a lucrat alături de coautori: Anamaria Cornelia Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olănescu şi colaboratorii ingineri Ovidiu Rusu și Ludovic Kopenetz. Proiectul câștigător prevede mai multe intervenţii pentru transformarea turnului: eliminarea întregii structuri de beton, crearea unei noi “coloane vertebrale” – un “miez” translucid, care lasă vizibile vârstele turnului, instalarea unui lift care face mult mai accesibil punctul de belvedere din vârf, iar sus se va instala “oglinda”, care îi va reflecta pe vizitatori, dar şi pe trecătorii de jos, din stradă. De asemenea, se pietonalizează strada Tipografiei.  În martie, arhitecții care au câștigat competiţia pentru Turnul Pompierilor au semnat contractul de proiectare pentru obiectivul deţinut de municipalitate. Față de suma anunțată ca premiu – 365.000 de lei – preţul a mai scăzut la negociere, ajungând la 304.000 de lei, potrivit proiectanţilor. Municipalitatea are acum proiectul tehnic, conform reprezentanţilor primăriei şi a fost eliberată şi autorizaţia de construire. „Cu toate avizele, inclusiv de la Comisia Națională a Monumentelor”, precizează Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei. „Urmează licitația de execuție. În luna februarie va fi publicată pe SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice). Licitatia de execuție pentru Turnul Pompierilor a fost transmisă la ANAP pentru validare”, a mai menţionat acesta. Despre stadiul proiectului ne-a transmis un update şi Dan Clinci, reprezentant al Ordinului Arhitecţilor, care a lucat la teme de concurs. Proiectul a fost predat de arhitecţi în luna octombrie, anul trecut, la începutul acestui an s-a emis autorizaţia de construire, iar în prezent se desfăşoară etapa de achiziţie a lucrărilor de execuţie, a completat arh Vlad Rusu. Acesta precizaze în faza finală de lucru că prin proiect s-m detaliat soluţia propusă la faza concursului. „Am încercat să modificăm cât mai puţin”, menţionase arhitectul.
Găsiţi AICI un interviu cu responsabilul de proiect.
Mai extins şi complicat e de aşteptat să fie procesul pentru redesenarea malurilor Someşului. Râul traversează oraşul şi e una dintre cele mai valoroase resurse naturale ale urbei, neglijată de ani de zile. Proiectul câștigător al concursului de soluții pentru amenajarea Someșului, în Cluj-Napoca, a fost anunţat la început de octombrie şi aparține unei echipe de arhitecți din Spania. Mai precis, firma spaniolă de arhitectură Practica, ce a înscris un proiect semnat de Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramon Sierra. Premiul înseamnă de fapt contactul de proiectare a soluției ce va fi apoi implementată de municipalitate, în valoare de 1,57 milioane de lei. Proiectul propune crearea de mai mult spațiu pentru râu și, în acest fel, crearea unei identități mai puternice a acestuia și în același timp generarea unei noi relații între comunitate și râul care îi aparține. Totodată proiectul propune noi perspective asupra râului, prin remodelarea topografiei și prin crearea de noi itinerarii și spații oferite locuitorilor.
„La Șomes se lucrează la studiile de fezabilitate. Am avut mai multe întâlniri cu Apele Române”, ne-a mai precizat reprezentantul primăriei.
Mai multe detalii despre propunerea spaniolilor găsiţi AICI
 

Un alt concurs lansat în 2017 este cel al cărui beneficiar e Consiliul Judeţean: extinderea parcului Muzeului Etnografic din Hoia. Concursul a fost lansat de Consiliul Județean și realizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia, organizaţie care a şi elaborat Masterplanul de conţinut al proiectului, dar şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România.  Câștigătorul a fost anunţat în aprilie: lua premiul I în valoare de 31.500 lei și contractul de proiectare a lucrărilor cu o valoare estimată de 535.000 lei. Câștigătoarea desemnată de juriu a fost Alice Florean, arhitect, dar și asistent la Facultatea de Arhitectură din Cluj. În urma intervenţiilor pregătite, perimetrul actual al parcului, de 15 hectare, aproape se va tripla, ajungând la o suprafaţă totală de 42 de hectare. Apar o scenă pentru spectacole în aer liber, un centru pentru vizitatori, un nou centru administrativ, dar un alt aspect important în tema de concurs ţine de conexiunile cu orașul.

 

FOTO/VIDEO Parcul-Muzeu care se extinde în Hoia. Câștigătorul proiectului s-a ales după un concurs de soluții cu 10 proiecte în competiție

 

 

Pentru pregătirea extinderii, deocamdată se lucrează la studiul de fezabilitate. „În prezent se fac forajele geotehnice şi expertiza de stabilitate a versantului. Ulterior se poate finaliza SF-ul”, a precizat arhitectul-şef al Judeţului, Claudiu Salanţă. Amintim că este vorba de o zonă care s-a confruntat cu serioase alunecări de teren, mai ales că în vecinătate parcul industrial Tetarom s-a extins cu noi construcţii. „Parcul e în lucru, la faza S.F., se fac studii cu privire la stabilitatea generală a versantului”, a transmis şi proiectantul.

Alături de parcul muzeului, şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară are un proiect. Mai precis, USAMV se pregăteşte să reamenajeze o zonă de 35 de hectare din Hoia. Vrea o „bază didactică”, parc şi ţarcuri de animale. Ar apărea pavilioane didactice, acvariu, cei de la USAMV vor chiar amenajarea a două luciuri de apă, pavilioane pentru lucrări practice de biotehnologii, dar şi un sistem de alei şi platforme pentru public. Proiectul a fost prezentat la începutul lunii în Comisia de Urbanism a oraşului, dar membrii CTATU au sesizat mai multe probleme care ar trebui corectate: acestea ţin atât de respectarea regulamentelor impuse de Planul Urbanistic General, cât şi de corelarea cu proiectele Consiliului Judeţean din zona Hoia. Reprezentanţii USAMV s-au întâlnit ulterior cu cei din CJ. „Au preluat şi continuat pistele de biciclete şi aleile de alergare şi au renunţat la două drumuri, deoarece acestea nu se puteau realiza fiind grevate de lucrări de consolidare. Le-am dat proiectul nostru, în format electronic, pentru a preluat trasee şi a face corelările”, a menţionat Salanţă.

 

Calendarul de concursuri noi pentru 2018:

 

Se „redesenează” Parcul Feroviarilor, strada Kogălniceanu şi Cetăţuia. Vezi calendarul concursurilor din 2018

 

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare