Închide

Se „redesenează” Parcul Feroviarilor, strada Kogălniceanu şi Cetăţuia. Vezi calendarul concursurilor din 2018

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 21, 2018 2 3013

După ani lungi fără concursuri de arhitectură, anul trecut s-au lansat câteva competiţii pentru locuri din Cluj: Turnul Pompierilor, Muzeul Etnografic (parcul) şi Someşul. În 2018 vin alte trei la rând: Parcul Feroviarilor recent preluat de primărie, strada centrală Kogălniceanu şi o bucată din Dealul Cetăţuii.

Ordinul Arhitecţilor din România a anunţat pentru anul care tocmai a început şapte concursuri de soluţii. Dintre acestea trei sunt în Cluj. „OAR organizează și susține concursurile de soluții ca procedură alternativă licitației, pentru accesul pe baze profesionale la investiţia publică”, susţin reprezentanţii arhitecţilor. Sunt în pregătire: un concurs de mobilier urban Ne vedem din Sibiu  şi concursuri naţionale de soluţii pentru Malurile Bârzavei – Reșița, Centru Orăștie şi Oarba de Mureș – Târgu Mureș.

La Cluj urmează trei astfel de competiţii, organizate de administraţia locală în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor. La solicitarea Actualdecluj.ro, arhitectul Şerban Ţigănaş, preşedintele OAR, ne-a transmis calendarul de lucru.

Cum arată calendarul

Primul pe listă e Parcul Feroviarilor – un spaţiu cu mare potenţial, ce se întinde pe aproximativ 5 ha şi care ar urma să reînvie acum, după ce a fost abandonat ani la rând. „Parcul Feroviarilor este cel mai avansat, de fapt cel pentru care am primit de la primărie solicitarea de a îl aborda primul, studiile, consultările şi culegerea de date fiind cea mai avansată. Responsabilul de temă, consilierul profesional este arhitectul Răzvan Vasiu, cadru didactic la Peisagistică, USAMV, un specialist care face legătura între arhitectură, urbanism şi peisagistică. Tema de concurs este elaborată şi se află în faza de verificări finale, atât de către echipa OAR Concursuri, de la Bucureşti, cât şi de către cei de la primărie. Mai trebuie să facem nişte calcule pentru a stabili limitele corecte ale unui buget de proiectare, în care va trebui să se încadreze contractul celui care va câştiga concursul”, a menţionat Ţigănaş. Lansarea acestei competiţii este estimată pentru luna viitoare.

 

În vara anului trecut clujenii au revenit în parc, să contribuie la planuri:

FOTO/VIDEO De pus în ramă. Cum îşi văd vecinii Parcul Feroviarilor-înviat

 

Următorul concurs, în ordinea solicitată de primărie, este cel dedicat străzii Kogălniceanu, una dintre cele mai frumoase străzi din centrul oraşului, cu sediu de universitate, biserică şi clădiri emblematice, dar acum acaparată de maşini. „Aici l-am cooptat în rolul de consultant pentru elaborarea temei pe arhitectul Arnold Macalik, specialist în restaurări şi nu numai. El are la dispoziţie un material destul de bogat privind documentarea, necesar pentru spaţiul public şi construcţiile de pe strada Kogălniceanu, cele mai multe fiind monumente istorice din mai multe epoci. Nu pot să estimez cu mare precizie data la care vom avea toate materialele elaborate şi pregătite pentru lansare, dar recomandarea OAR către primărie a fost foarte fermă de a nu suprapune perioadele de lucru la concursuri, pentru că ar afecta participarea, numărul şi calitatea soluţiilor. În concluzie, ne putem gândi la Kogălniceanu, să spunem, în primăvară”, a estimat Ţigănaş.

Citeşte şi:

 

“Examen” pentru Cluj: se pregăteşte transformarea uneia dintre cele mai frumoase străzi din centrul oraşului. Cum ar arăta “noul Kogălniceanu”, pe model vienez?

 

Ultimul concurs din seria celor contractate până acum este cel pentru spaţiile din zona vestică a Cetăţuiei. „Estimez că va fi concursul verii, sau imediat după vacanţă”, a menţionat preşedintele OAR. Aici este consultant tehnic arhitectul Mihai Racu, membru al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU). Acesta este de altfel şi reprezentant al Facultăţii de Arhitectură din Cluj, având conexiuni cu echipa care a generat tema. La această temă a lucrat fostul arhitect şef al oraşului, Adrian Iancu.

2 comentarii

  1. Avand in vedere ca este un parc central si ca actuala denumire nu se mai potriveste cu actualul profil al orasului, as redenumi parcul feroviarilor in altceva mai adecvat. Personal mi-ar placea „Parcul Regele Mihai I” .

    Totodata de notat casi asa numitul Parc Mare ( cum ii spunem noi clujenii) sau parcul central cum ii zic altii se numeste defapt Parcul Simion Barnutiu .

  2. cum sa fie Mihai Racu consultant? Racu nici macar nu e atestat de Registrul urbanistilor, n-are nicio experienta pe partea de peisagistica. E o bataie de joc. S-a bagat singur in Comisia de urbanism, nu l-a mandatat Uniunea Arhitectilor. N-are niciun rezultat profesional notabil.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.