Închide

Protest în oraş: „Vă Vedem, de la Cluj până la Bucureşti!”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - ian. 20, 2018 0 1888

În vreme ce zeci de clujeni au luat drumul Bucureştiului pentru protestul din Capitală (cu maşini, avion, trenuri, autocare şi chiar şi pe jos), protestatarii rămaşi acasă s-au adunat sâmbătă seara la „Clopot”, pe Bulevardul Eroilor. Aceştia susţin de aici protestul anunţat ca fiind unul de amploare în Capitală, împotriva modificărilor legilor justiţiei şi a codurilor penale. Şi împotriva corupţiei.

E puţin trecut de ora 18.00 şi protestatarii sunt la locul de întâlnire. Se strigă „Justiţie, nu corupţie!” şi „Legi pentru toţi, nu pentru hoţi!”, cu „mânuţele” sus – pancarte imprimate cu mesajul „Toţi pentru Justiţie”

S-au pregătit şi „privirile” luminate cu lanternele telefoanelor:

Clujenii scandează „PSD, ciuma roşie!” si continua sa strige „Hotii!”. Organizatorii îndeamnă la protest paşnic şi îi cheamă pe participanţi să îşi spună nemulţumirile la portavoce. Deputatul Emanuel Ungureanu e, din nou, printre protestatarii de la Cluj şi, de altfel, USR s-a alăturat manifestării, cu tot cu preşedintele Dan Barna.

„Jos cu pensiile speciale!”, spune o doamnă de 78 de ani venită în stradă.

Se cântă, animat, „Imnul golanilor”

 

„Nu renunţaţi la dreptul vostru la o viaţă decentă! Trebuie să vă cereţi drepturile, să nu toleraţi hoţia şi minciuna!”, îndeamnă o bunică venită la protest.

Dupa mai bine de o oră de scandat la „Clopot”, mulţimea a pornit in mars pe Bulevardul Eroilor. Protestatarii au ocupat şi partea carosabilă a arterei. Se strigă „Hoţii!”

Protestul a ajuns pe Dorobanţilor. Se estimează că ar fi peste 5500 de oameni în stradă. Sau cel puţin asta e estimarea din rândul jandarmilor, fiindca cei din multime au alta numărătoare: am fi peste 10.000, spun unele voci.

Se alătură şi alţi protestatari. „Dacă vă pasă, ieşiţi din casă!”

E greu să vezi capetele coloanei:

Mulţimea părăseşte strada Dorobanţilor şi ocupă apoi Bulevardul 21 Decembrie. Protestatarii se întorc înspre centrul oraşului. Mesajul din stradă: „Vă vedem!”

Sunt tobe, fluiere şi vuvuzele în stradă, tineri şi vârstnici, dar şi copii. Şi căţei.

Ora 20.40. Marşul a ajuns la sediul Prefecturii. Mesajul clujenilor se aude răspicat: „Hoţii, hoţii!!” Şi „Demisia!”. Mulţimea se regrupează şi scandările iau pauză la trecerea câte unei ambulanţe.

După oprirea de la Prefectură, marşul înaintează pe bulevard. Lumea anunţă: „Bucureşti, nu uita: Clujul e de partea ta!”

Protestul de sâmbătă s-a derulat sub denumirea „Vă Vedem, de la Cluj până la Bucureşti! Toți pentru Justiție!”, lansată în apelul de eveniment anunţat pe reţelele de socializare.

În apelul la ieşire în stradă, organizatorii menţionau că se solicită retragerea integrală a proiectului de modificare a legilor Justiției, a proiectului de modificare a Codului penal și a Codului de Procedură Penală şi cer demisia persoanelor cu probleme penale din funcții publice, dar şi a artizanilor proiectelor de lege menționate anterior. “Protestul de ,,acasă” e la fel de valoros ca cel de la Parlament! Anul trecut AU fost 250.000 în Capitală, și AM fost 600.000 în toată țara! Cu cât vom fi mai mulți prezenți în toate orașele, cu atât vocea noastră e mai puternică și legitimă!”, au transmis organizatorii protestului de la Cluj – grupările Declic, Umbrela Anticorupţie Cluj şi Corupţia Ucide.

 

 

Clujul de la Bucureşti

Zeci de persoane au pornit, sâmbătă dimineaţă, cu maşinile personale pentru a participa la mitingul de la Bucureşti, potrivit Mediafax. Un alt grup a plecat spre Capitală la iniţiativa fostului senator UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter. Alţi clujeni au pornit spre protestul din Bucureşti cu trenul sau cu avionul. Grupul de persoane care a pornit din Cluj-Napoca în 10 ianuarie, pe jos, spre Bucureşti în ”Marşul speranţei” a ajuns sâmbătă dimineaţă la Primăria Otopeni de unde au pornit spre Capitală, cu destinaţie Piaţa Universităţii. Au făcut drumul de 450 km în 11 zile, iar pe traseu li s-au alăturat oameni din ţară, inclusiv nevăzători. “Dacă noi putem face un astfel de drum, bucureştenii pot coborî din apartamente, din blocuri în ziua protestului şi să ni se alăture”, a fost mesajul lui Sorin Bobiş, iniţiatorul marşului, un horticultor din Cluj, care a participat la Revoluţie, dar şi la protestele anticomunism din 1990.

Găseşti AICI Live Text Hotnews.ro cu protestul din Capitală, unde au participat şi mulţi clujeni

Atmosfera de la Bucureşti:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare