Închide

Echipă de arhitecți din Spania câștigă concursul pentru amenajarea Someșului în Cluj cu idee originală: „Poate reprezenta un adevărat manifest național”

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 02, 2017 1 6298

Proiectul câștigător al concursului de soluții pentru amenajarea Someșului, în Cluj-Napoca, de un milion și jumătate de lei, aparține unei echipe de arhitecți din Spania.

Concurs de soluții cu zeci de înscrieri pentru amenajarea Someșului, în Cluj-Napoca – și după ani de zile azi aflăm și câștigătorul, e vorba de firma spaniolă de arhitectură Practica, ce a înscris un proiect semnat de  Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramon Sierra. Premiu înseamnă de fapt contactul de proiectare a soluției ce va fi apoi implementată de municipalitate,în valoare de 1,57 milioane de lei.

„Proiectul de față poate deveni un model de bune practici în domeniul abordării cursurilor de apă în mediul urban. Abordarea în orașele noastre este de obicei agresivă în privința râurilor: ziduri de beton, baraje, afectarea vieții sălbatice și a ecosistemului natural. Propunerea de față poate reprezenta un adevărat manifest național”, spun membrii juriului în motivarea deciziei. În plus, adaugă aceștia, proiectul invită și alte orașe din România să își regândească atitudinea față de cursurile de apă care le traversează. „Protejarea ecosistemului natural și a biodiversității, precum și încetinirea vitezei curgerii râului, sunt văzute ca soluții durabile pentru a conserva caracterul natural al râului”, explică ei.

Proiectul propune crearea de mai mult spațiu pentru râu și, în acest fel, crearea unei identități mai puternice a acestuia și în același timp generarea unei noi relații între comunitate și râul care îi aparține. Totodată proiectul propune noi perspective asupra râului, prin remodelarea topografiei și prin crearea de noi itinerarii și spații oferite locuitorilor. „Conceptul balcoanelor deschise către râu aduce noi posibilități de contemplare. Aceste noi repere, asemănătoare unor intervenții artistice, au potențialul de a deveni imagini iconice pentru râu și pentru oraș”, mai subliniază juriul.

Președintele juriului e arhitectul austriac Dietmar Steiner. „În experiența mea de aproape 35 de ani de participare în calitate de membru al unui juriu în competiții peste tot în Europa, rar mi-a fost dat să întâlnesc situații precum cea pe care am găsit-o la acest concurs de idei, care a fost pregătit temeinic,  structurat pe criterii obiective și clare și la care au participat membri ai juriului extrem de angajați și motivați exclusiv de dorința de a găsi cea mai bună soluție pentru Someș, râul Clujului”, spune el. Din juriu au mai făcut parte arhitecții Ligia Subțirică, Ildiko Mitru, Claudiu Salanță, Nicolas Triboi, Alexandre Sorrento, Darko Polic, Vlad Rusu și Ștefan Teișanu.

Image may contain: tree, plant, sky, grass, outdoor, nature and water

Image may contain: house, outdoor and water

Image may contain: sky, bridge, tree and outdoor

Image may contain: sky, outdoor, nature and water

Image may contain: one or more people, tree, plant, grass, sky, outdoor and nature

,

  • Tags

    Un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare