Închide

FOTO/ VIDEO Aşa au arătat malurile Someşului timp de două zile. Ce rămâne după Someş Delivery II

ActualitateDezvoltareTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - iun. 20, 2016 0 2682

Ieşim la plimbare în parc, poate urcăm câteodată pe Cetăţuie, stăm în Piaţa Muzeului la cafea/vin/limondă, ne ducem prietenii ajunşi de prin alte părţi în Grădina Botanică. În acest week-end, însă, am avut alt loc de plimbare. Pe Someş, de Someş Delivery. După mult timp, ne-am plimbat pe mal de apă şi ne-am uitat înspre Someş, iar asta cu siguranţă nu e puţin lucru, în aşteptarea promisului concurs pentru un masterplan care să îi traseze viitorul. Nu suntem nici la Paris, nici la Budapesta, nici la Ljubljana, dar putem spera că putem face şi noi mai mult pentru râul care traversează Clujul, unul dintre cele mai importante atu-uri naturale pe care poate să le aibă un oraş.

„Sunt nişte lucruri atât de neinvazive şi nesofisticate, dar cu efecte atât de mari”, e revelaţia unui pieton, oprit la Someş View, cu referire la instalaţiile apărute, temporar, pe mal. Şi asta probabil e una dintre cele mai bune sinteze ale noii hărţi de Someş, desenată de Someş Delivery.

Pe Someş au ajuns şi oaspeţii nimeriţi întâmplător în acest weekend în oraş. „Am revenit la Cluj cu nişte prieteni din Bucureşti şi, ajunşi aici, ne-am dat seama că, de fapt, nu prea ai mare lucru de făcut ca turist în Cluj. Asta deşi Clujul e un oraş care mie mi-e foarte drag şi despre care cei din capitală aud doar lucruri bune. Am venit prin centru, unde e frumos, dar oamenii nu prea erau încântaţi de ideea să petrecem timp doar în muzee şi biserici, aşa că am mai căutat ceva activităţi outdoor; am mai mers la Grădina Botanică, am urcat pe Cetăţuie, am trecut prin parcul Central şi… cam atât. În schimb, ne-am dat pentru prima oară cu bacul pe Someş şi asta a fost ceva inedit”, ne împărtăşeşte Marcela, venită pentru două zile în oraşul studenţiei, Cluj.

Ediţia din acest an a Someş Delivery a prins tronsonul dintre podurile Napoca şi Garibaldi. Am făcut o plimbare, cu popasuri.

Iată ce am găsit:

Someș Pavilion a fost principal spațiu de evenimente, terasă și loc atractiv pentru copii. Pavilionul Someș Delivery 2016 a fost gândit ca  ansamblu modular, configurabil în funcție de momentele zilei și nevoile organizatorilor. (realizat cu Kooho).

Aici am stat la dezbaterea despre trecutul şi viitorul amenajărilor de pe mal de Someş:

Nu e (doar) loc de festival! E râul care ne străbate oraşul. Ce facem cu el?

 

DSC_2386

DSC_2384

E loc de dezbatere sau de unde, pur şi simplu, îţi poţi lua o cafea, dacă reuşeşti să găseşti un locşor adăpostit, cu umbră. Tot aici, se făcea paella.

DSC_2382

DSC_2378

Traversezi dinspre partea cu stadionul spre malul apei (cam imprudent, că nu ai trecere de pietoni), eşti încă la doi paşi de vacarmul sonor al traficului auto, dar ai acces înspre apă.

Someș Alley reprezintă reiterarea celei mai de succes amenajări de la Someș Delivery 2015, Someș Alley, și propune o promenadă pietonală care valorizează malul verde de-a lungul Splaiului Independenței.

Sunt deja coşuri de picnic, păturici, părinţi şi copii retraşi la verde, pe mal de apă.

IMG_3572  IMG_3567

IMG_3566

IMG_3561

S-a amenajat şi o rampă pentru cărucioare, după cum subliniază organizatorii. Someşul ar trebui să poată fi al tuturor.

DSC_2393

Someș Mill e o mică moară artizanală, menită să genereze energia necesară încărcării unui telefon sau laptop și care sugerează importanța râului ca sursă naturală de energie. Deci aşa arată, de aproape, o moară!

DSC_2395

De partea cealaltă, înspre cartierul Grigorescu, s-a pregătit Loc de întâlnire, construit printr-un atelier cu studenți arhitecți și inaugurat în aprilie – a reprezentat un loc de întâlnire pentru comunitatea zonei, dar și un popas pe malul râului pentru trecători.

Timp de două zile, strada Muzicescu s-a închis pentru mașini și s-a deschis pentru oameni, demonstrând utilitatea unei pietonale pe malul râului. Îţi dai seama, din nou, că o stradă pietonală aduce imediat atmosferă de vacanţă.

IMG_3592

Ceea ce vă putem spune din discuţiile prinse între arhitecţi – s-ar dori permanentizare pietonalizării sau, măcar, închiderea temporară a străzii, pentru câte un Oser de cartier.

IMG_3617

IMG_3616

IMG_3619

IMG_3613

IMG_3612

IMG_3606

IMG_3604

IMG_3608

Someș View e o gradenă pe malul râului, ferită de zgomotul străzii și cu o perspectivă amplă asupra segmentului Garibaldi-Napoca. Loc de relaxare în care liniștea ar trebui să fie răsplătită, în timpul nopții, de apariția licuricilor. (proiect realizat cu Kooho).

Licuricii la Someș sunt, de fapt, licurici digitali care reacționează în prezența oamenilor, începând să lumineze atunci când aceștia stau în liniște. E vorba deci despre „o invitație la contemplarea râului de pe gradena Someș View”, spun organizatorii. Era încă lumină, când am ajuns noi…

IMG_3625

Pier-to-Pier e denumirea proiectului care aduce o plută rulantă care să facă posibilă traversarea Someșului în zona Cluj Arena și care probează necesitatea unei treceri pietonale între podurile Garibaldi și Napoca.

IMG_3583

IMG_3632

IMG_3630

Sâmbătă se mai făceau încă mici ajustări, dar am putut testa cum se vede Someşul de pe Someş (plutind pe galben). Despre asta e uşor de făcut glume, aşa că le auzi imediat ce se iveşte subiectul: dacă eşti deja dus cu pluta, nu mai trebuie să urci pe „podul mobil”.

Nişte siluete parcă desenate în aer se joacă pe mal de râu. Par vesele. Îi vezi pe omuleţi de pe ambele maluri şi sunt SOMEPeople – grup de siluete luminoase pe malul Someșului — o invitație nocturnă de a se apropia de râu adresată tuturor celor în trecere prin zonă (pe SomePeople îi vezi, totuşi, şi pe timp de zi).

DSC_2422

DSC_2419

DSC_2425

DSC_2424

Ceva mai încolo, “La umbra crengilor” e un umbrar din crengi pe malul râului, pentru zile toride de vară. „Un exemplu de amenajare simplă și puțin costisitoare, care vine în întâmpinarea unei nevoi evidente și nerezolvate”, spun organizatorii. Aici nu e foarte aglomerat deocamdată (duminică după-amiaza).

DSC_2426

DSC_2428

CoconoCuib – sunt cuiburi pentru oameni, realizate din materiale naturale, care te izolează de zgomotele străzii, „lăsându-te să te bucuri de râu și de fauna care-i dă viață”, spun organizatorii.

Aleea Podului Napoca a însemnat deschiderea în premieră a părții îngrădite de trotuar de pe Podul Napoca. Mobilată temporar cu băncuțe care oferă o perspectivă perfectă asupra a ceea ce organizatorii ne asigură că ar fi unele dintre cele mai frumoase apusuri de soare din Cluj.

DSC_2468

 

Şi vederea:

DSC_2471

Urmau să apară trei noi treceri de pietoni care leagă orașul de malul Someșului și oferă siguranță celor care traversează zona în mod obișnuit, ca rezultat al unei campanii susținute de Someș Delivery timp de mai multe luni. De Someş Delivery acestea încă nu fuseseră trasate, în ciuda promisiunilor venite din partea primăriei. Trecerile de pietoni sunt încă aşteptate.

Şi de o parte şi de alta, mai puteai însă testa SOMEPhone – telefon cu fir din ață și conserve goale pe post de receptoare, ca-n copilărie, pentru un dialog simbolic-concret între cele două maluri ale Someșului.

IMG_3588

Nu întotdeauna s-a auzit foarte clar mesajul, cert e însă că lumea şi-a transmis saluturi de pe o parte pe alta.

Pe podul Napoca poţi să priveşti prin Someș Window – e un panou translucid pe care oricine poate redesena malul Someșului, în alb. Au fost baloane cu aer cald, iepuri şi sirene, oi şi peşti – noi apariţii aproape de Someş.

P.S.: Cu această ocazie, Actualdecluj.ro a pus o băncuţă pe mal de Someş, pe care să citiţi ştirile despre oraş

DSC_2469

Proiectul Someş Delivery e gândit de Fundația Cărturești, Ordinul Arhitecților din România și Asociația miniMASS și realizat cu sprijin de la municipalitate.

În caz că nu aţi apucat să ajungeţi în acest week-end pe la Someş sau că, pur şi simplu, aţi mai vrea să vă folosiţi de noile instalaţi, i-am întrebat pe organizatori ce mai e de găsit pe mal de râu şi zilele următoare, după încheierea ediţiei a II-a de Someş Delivery. „Rămân amenajările de spaţiu, mai puţin pavilionul si bac-ul, până cel puţin în 6 iulie. Apoi vom încerca prelungirea lor pe toată perioada verii”, a precizat Mihai Mateiu, coordonatorul SD.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare