Închide

Adio Favorit la primărie! Chiriaș: „Eu le-a dat clujenilor o sală gratis și am găsit și un cumpărător. Ungurii o voiau pentru ei, de aceea au băgat administrația s-o cumpere”!

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 05, 2016 1 1623

Aleșii locali au refuzat, la ședința ordinară a forului local de la început de septembrie, să cumpere celebrul cinematograf al Clujului, Favorit, aflat în palatul Urania de pe strada Horea, la prețul cerut de proprietar, TI Trust Invest, și anume 380.000 de euro. Aceasta după ce și-au exercitat dreptul de preemțiune și au tot negociat fără rezultat cumpărarea obiectivului. Chiar cu certuri publice, cu acuze de presiuni și de o parte și de alta. În prezent, în palatul Urania funcționează o sală de evenimente, chiriaș fiind Claudiu Mărginean, despre care vecinii spun că nu respectă normele legale și îi terorizează cu muzică toată noaptea.

Potrivit evaluărilor făcute de primărie cu experți și reverificate de alt expert contractat special pentru asta, sala fostului cinematograf Favorit din Palatul Urania a fost evaluată la 310.000 de euro.

Proprietarii, societatea TI Trust Invest au cerut pe cinematograf suma de 380.000 de euro, motivând că acesta este prețul antamat cu un cumpărător privat interesat să achiziționeze imobilu. La negocierile cu primăria au fost de acord să lase din preț până a 345.000 de euro, cu condiția ca primăria să preia timp de cinci ani chiriașul actual al spațiului, nimeni altul decât Claudiu Mărginean, fostul patron al localului Roland Garros care a funcționat în locul actualului restaurant al omului de afaceri Sorin Dan, Bricks.

În aceste condiții, comisia de negociere a primăriei a refuzat cumpărarea. Iar consilierii locali au aprobat la ședința ordinară din luna septembrie să renunțe la achiziționarea fostului cinematograf Favorit la prețul propus de proprietar.

Încă o casă pentru film în orașul cinefililor: primăria vrea sală de cinema în Palatul Urania

Achiziționarea cinematografului Favorit de către primăria a făcut obiectul primelor discuții publice la prima ședință de lucru a noului Consiliu Local, în luna iulie. Atunci administratorul societății TI Trust Invest îi acuza pe oficialii primăriei că tergiversează cumpărarea și negocierile, dar și că el nu e dispus să lase din preț, având în vedere că există un cumpărător dispus să dea pe fostul cinema, 380.000 de euro cu tot cu TVA.

Marius Hârț Foia, la Consiliul Local

Marius Hârț Foia, la Consiliul Local

În schimb, viceprimarul Anna Horvath acuza presiuni și amenințări din partea chiriașului din Favorit, Claudiu Mărginean, susținând că astfel de practici sunt incalificabile, mai ales că primăria și-a dovenit buna credință când a aprobat achiziția imobilului prin exercitarea dreptului de preemțiune, iar firma a fost cea care nu a depus toate documentele pentru finalizarea negocierii.

Când primăria vrea să cumpere un cinematograf se lasă cu scandal

La ședința din luna august, telenovela a continuat. Claudiu Mărginean a venit în fața consilirilor locali pentru a se disculpa și a-i convinge că afirmațiie viceprimarului UDMR sunt false.

La ședința din 1 septembrie, Mărginean a spus pentru Actualdecluj.ro că singura sa implicare în chestiunea legată de cinematograful Favorit a fost faptul că el l-a luat în chirie și a dat clujenilor o sală de spectacole gratis, dar și că el este cel care a găsit un cumpărător privat. „Eu le-a dat clujenilor o sală gratis și am găsit și un cumpărător. Nu înțeleg de ce s-a băgat primăria să țină tranzacția în loc și a dorit să cumpere acest cinematograf. Ungurii o voiau pentru ei, de aceea au băgat administrația s-o cumpere. O voiau pentru ei, asta a fost problema, să aibă și ei o sală de spectacole. Cumpărătorul pe care l-am găsit este o societatea privată, se va afla cine este. Oricum eu voiam să organizez o conferință de presă ca să arăt tuturor că n-am nimic de ascuns și că nu ameninț pe nimeni „, a spus Mărginean.

Cel mai vechi cinematograf al Clujului, scos la mezat pentru jumătate de milion de euro

TI Trust Invest, firma care deține acum cinematograful (cumpărat de la persoane private care l-au obținut în urma proceselor de revendicare) este controlată de familia Căpușan, asociată cu Beniamin Fărăgău dar și cu Marius Hârț Foia. Porivit presei locale firma este cea care a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Agireșu) către omul de afaceri Ioan Tecar din Dej. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a trecut și prin conducerea societății Clujana.

Cinematograful Favorit a fost deschis în 1910, o dată cu darea în folosință a palatului Urania în incinta căruia funcționa. Clădirea, construită în stil secession austriac de arhitectul Geza Kappeter, avea 17 apartamente, 10 spații comerciale și cinematograful cu 400 de locuri. În 1964 cinematograful Urania a fost rebotezat “23 august” iar după Revoluție a fost din nou rebotezat, cu denumirea cunoscută azi, “Favorit”.
În 2009 cinematograful a intrat în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca o dată cu alte trei cinematografe – Dacia din Mănăștur, Mărăști și Victoria, iar la începutul lui 2014 acesta a ajuns în patrimoniul unei firmei private, Trust Invest, după ce a fost retrocedat.

Fostul cinematograf Favorit a fost inclus și în dosarul de candidatură al orașului la titlul de Capitală Culturală Europeană, fiind gândit ca o sală-extensie a viitorului Centru de Artă Contemporană pe care și l-a asumat orașul ca proiect principal.

Vecinii salii de spectacole care funcționează în palatul Urania pe care o operează Mărginean spun că sunt tetorizați de muzică și zgomot și că autoritățile închid ochii la neregulile pe care respectivul chiariș le face.

„Problema este imensă. Eu locuiesc în clădirea de lângă și acest Claudiu Mărginean e o teroare. Este cel mai mare nesimțit care există. Are evenimente acolo nu filme!! Terorizează 2 blocuri întregi până la ora 5 dimineața. Are nenumărate amenzi și măsuratori deci nu e chiar așa simplă toata chestia. Primăria nu îl poate închide și nimeni nu îi poate face nimic de 1 an!”, ne-a sesizat unul dintre vecini.

Un comentariu

  1. mi se pare ok. sunt deja 2 cinemarui de cartier varza si goale. MArasti si Dacia. ce sa fac primaria cu inca unul?
    mai Victoria ar trebui Renovat. Republica intretinut. in rest afaceri imobiliare paguboase

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare