Închide

Când primăria vrea să cumpere un cinematograf se lasă cu scandal

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - iul. 08, 2016 0 879

„Am ajuns să fim amenințați. N-am mai pățit până acum”, așa s-a încheiat prima ședință de lucru a noul Consiliu Local, remarca fiind făcută de viceprimarul Anna Horvath. Aceasta după ce, la punctul Diverse, proprietarii cinematografului Favorit au cerut socoteală primăriei că tergiversează achiziționarea obiectivului de trei luni și jumătate de la momentul în care a fost întrebată dacă își exercită sau nu dreptul de preețiune. Mai mult, oficialii societății au strigat în ședință și au cerut președintelui Florin Stamatian să supună la vot ca forul local să cumpere sau nu pe loc cinemaul, mai ales că societatea a reiterat printr-o nouă adresă că nu acceptă niciun fel de rabat de la prețul cerut, 380.000 de euro.

Olivia Moldovan, avocatul societății TI Trust Invest SA, propritar al fostului cinematograf Favorit din Palatul Urania de pe strda Horea a intervenit la finalul primei ședințe a noului Consiliul Local și a anunțat plenul că societatea este nemulțumită de felul în care primăria a intrat în negocierile pentru achiziția Favoritului, dar și că aceștia au un potențial cumpărător iar faptul că administrația locală tergiversează lucrurile nu face decât să aducă prejudicii societății și să o împiedice să vândă imobilul. Moldovan a subliniat chiar că în referatul proiectului votat de Consiliu Local prin care s-a aprobat execitarea dreptului de preemțiune pentru achiziția fostului cinematograf, Direcția de Patrimoniu chiar susține că această clădire nu satisface interesele primăriei, dar că, în ciuda acestui fapt, primăria a decis ca totuși să o cumpere. „Vrem să avem un răspuns ferm, ca să știm ce să facem mai departe”, a spus avocata.

Șefa Direcției de Patrimoniu al primăriei, Iulia Ardeuș a explicat că tergiversarea este generată de faptul că la primăria s-a instituit o nouă legislatură și implicit a fost nevoie de timp pentru constituirea noii comisii care se ocupă de negocieri în cazul exercitării dreptului de preemțiune de către primăriei. Mai mult, Ardeuș a menționat că la încheierea mandatului vechii comisii a Consiliului Local, societatea nu adusese toate actele cerute. „O nouă comisie a fost aprobată la ședința aceasta de Consiliu pe noua legislatură și ea își va intra în lucru și se va întruni cu celeritatea pentru a continua negocierile”, a mai afirmat Ardeuș.

Răspunsul l-a nemulțumit pe reprezentantul societății TI Trust Invest, Marius Hârț Foia, care a vrut chiar să vândă pe loc cinematograful forului local. „Noi considerăm că negocierile au fost încheitate (prețul rămânând cel cerut, 380.000 de euro). Supuneți acuma la vot. Cine-i vinovat că nu primim un răspuns? Trebuia cineva să își facă datoria. Iulia Ardeuș? O plătim degeaba? Dacă nu mai sunt alegeri nu mai lucrăm? Nu-i corect și normal ce se întâmplă”, a vociferat acesta.

favorit

La final ședinței de Consiliu, a avut loc o discuție informală în Sala de Sticlă între oficialii primăriei, noii membri ai comisiei de negociere a instituției (Rareș Ferdean, Florin Gliga, Ovidiu Florian, Anna Horvath, Corina Croitoru, membră de asemenea, fiind absentă de la ședință) și reprezentanții societății pe tema achiziției cinemaul de către primăriei. După discuție, reprezentanții TI Trust Invest au plecat din Sala Sticlă a primăriei tot vociferând și nemulțumiți chiar aducând injurii oficialilor primăriei. În schimb, după discuții, Anna Horvath s-a arătat și mai nemulțumită și a afirmat că „Am ajuns să fim amenințați. Păi acum, ce, să ne fie frică? N-am mai pățit până acum”. Acesta a menționat că amenințările au venit de la Claudiu Mărginean (fostul patron de la Roland Garros), actualul chiariș care derulează în prezent evenimente în spațiul fostului cinematograf Favorit. Potrivit lui Horvath astfel de practici sunt incalificabile, mai ales că primăria și-a dovenit buna credință când a aprobat achiziția imobilului prin exercitarea dreptului de preempțiune, iar firma a fost cea care nu a depus toate documentele pentru finalizarea negocierii.

TI Trust Invest este controlată de familia Căpușan, asociată cu Beniamin Fărăgău dar și cu Marius Hârț Foia. Porivit presei locale firma este cea care a vândut lacul Laguna Albastră (cumpărat de la primăria Agireșu) către omul de afaceri Ioan Tecar din Dej. Hârț-Foia este administrator al complexului Sun Garden Resort și a trecut și prin conducerea societății Clujana.

Cinematograful Favorit a fost deschis în 1910, o dată cu darea în folosință a palatului Urania în incinta căruia funcționa. Clădirea, construită în stil secession austriac de arhitectul Geza Kappeter, avea 17 apartamente, 10 spații comerciale și cinematograful cu 400 de locuri. În 1964 cinematograful Urania a fost rebotezat “23 august” iar după Revoluție a fost din nou rebotezat, cu denumirea cunoscută azi, “Favorit”.
În 2009 cinematograful a intrat în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca o dată cu alte trei cinematografe – Dacia din Mănăștur, Mărăști și Victoria, iar la începutul lui 2014 acesta a ajuns în patrimoniul unei firmei private, Trust Invest.

CITEȘTE ȘI:

Încă o casă pentru film în orașul cinefililor: primăria vrea sală de cinema în Palatul Urania

Cel mai vechi cinematograf al Clujului, scos la mezat pentru jumătate de milion de euro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.