Închide

ADEVĂRUL: Deciziile acceptate de Emil Boc pentru prosperitatea Lukmed, clinica lui Mihai Lucan

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - ian. 08, 2018 0 1927

Emil Boc a ajuns în centrul scandalului care îl vizează pe medicul Mihai Lucan, cercetat acum pentru mai multe infracțiuni, între care și traficul de organe.

Primarul Clujului a înlesnit prosperirtatea financiară a clinicii deținute de Lucan, menționează adevarul.ro, oferind două decizii luate de primar.

Este vorba despre Hotărârea 82 din 28 februarie 2006 pe baza căreia se modifică contractul de asociere între Primărie şi Lukmed. Contractul încheiat în 2004 prevedea la punctul 7.2.6 „SC Lukmed se obligă să nu se asocieze cu alţi agenţi economici în scopul exploatării amplasamentului care face obiectul prezentului contract de asocierea, fără acordul Consiliului”.

În 2006, Emil Boc a girat modificarea punctului 7.2.6 printr-o Hotărâre a Consiliului Local astfel: „SC Lukmed se poate asocia cu alţi agenţi economici în vederea realizării obiectivului asocierii, fără a schimba destinaţia acestuia”. Hotărârea nu face altceva decât să anuleze obligaţia Lukmed de a cere acordul Consiliului Local în legătură cu exploatarea clădirii ridicate de Lucan. 1,1 milioane de euro în 10 ani din chirii Această modificare a permis administratorilor Lukmed să închirieze spaţii din clinică unor alţi operatori medicali, contra unor tarife substanţiale. Astfel, 500 de metri pătraţi din imobilul construit pe terenul municipalităţii au fost închiriaţi societăţii comerciale Hiperdia SA, care a amenajat acolo un laborator de analize medicale încă de la inaugurarea, în 2007, a clădirii.

Conform contractului reînnoit în 2016 şi valabil până în 2026, administratorii Hiperdia plătesc chirie 9.100 de euro plus TVA lunar pentru respectivul spaţiu. Practic, în conturile Lukmed intră anual 109.200 de euro, adică în jur de 1,1 milioane de euro în următorul deceniu.

E greu de crezut că deliberativul oraşului ar aproba un astfel de contract de închiriere prin care Lukmed, care a obţinut cu 70.000 de euro terenul de 1.000 de metri pentru realizarea clinicii, câştigă într-un singur an 109.200 de euro doar din închirierea unei părţi a imobilului Practic, contractul de asociere cu municipalitatea prevede că Lukmed plăteşte în fiecare an 1.500 de euro către Primărie, timp de 45 de ani, iar după această perioadă nu se mai plăteşte nimic până când va exista clădirea. Asta înseamnă că obligaţia anuală a Lukmed faţă de Primărie e achitată din chiria obţinută în 5 zile de la firma Hiperdia.

O altă Hotărâre avantajoasă pentru Lucan, girată de primarul Emil Boc, a fost cea din 24 ianuarie 2006, care prevede extinderea perioadei contractului de asociere cu Primăria „pe durata existenţei construcţiei”, în condiţiile în care iniţial se contractase pe 45 de ani. La începutul anului 2005, Emil Boc a avut prima intervenţie medicală la Institutul de Urologie condus de Lucan, iar pe 5 decembrie 2005 a venit prima solicitare a medicului privind modificarea contractului cu Primăria.

Peste aproape două luni dorinţa lui Lucan a fost transformată în Hotărâre de Consiliu Local.

Citiți mai multe pe adevarul.ro

Citiți și:

Denunţătorul medicului Mihai Lucan: Ministrul Sănătăţii a fost văzut noaptea ieşind din clădirea DIICOT. “Unele persoane cu funcţii publice fac favoruri ziua pentru infractori şi DIICOT îi audiază noaptea? Cum este posibil aşa ceva?”

Circ la radio pe tema corupției între liderul local PSD și primarul Emil Boc

Fostul ministru Voiculescu despre scandalul Lucan: “Sistemul de sănătate este ca o pânză de păianjen pe care pândesc păianjeni feudali, fără scrupule, care fac din viaţa pacienţilor şi din sănătatea acestora o afacere”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare