Închide

Achitări pe linie în scandalul în care fostul rector UMF Cluj Marius Bojiță a fost acuzat de abuz în serviciu. Cum a motivat instanța achitarea

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 27, 2023 0 366

Fostul rector al Universității de Medicină și Farmacie Marius Bojiță a scăpat de acuzația de abuz în serviciu de care era acuzat în urmă cu mai mulți ani de către procurori. Instanța Judecătoriei Cluj-Napoca l-a achitat împreună cu restul colegilor săi acuzați de aceeași infracțiune, în urmă cu câteva zile.

În dosar au fost inculpate cinci persoane – Bojiță, dar și Doina Miere, Lorena Filip, Simona Hegheș și Roxana Banc. UMF Cluj s-a constituit parte vătămată în proces. Judecătoria Cluj-Napoca s-a pronunțat în 13 aprilie și a decis să-l achite pe Bojiță pentru abuz în serviciu și instigare la fals intelectual în participație improprie în formă continuată – 30 de acte materiale.
Și restul inculpaților din proces au fost achitați pentru abuz în serviciu și, după caz, instigare la fals intelectual în participație improprie în formă continuată, 30 de acte materiale.

În urmă cu câteva zile instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a motivat decizia de achitare. actualdecluj.ro a consultat motivarea instanței și arată că achitarea a venit pe fondul faptului că instanța nu a putut reține că în desfășurarea cursurilor care au făcut obiectul procesului inculpații dețineau calitatea de funcționari publici aflați în exercitarea unor îndatoriri de serviciu. ”Coroborând prevederile legale incidente în speță, contrar opiniei procurorului, instanța apreciază, în primul rând, că faptele de care sunt acuzați inculpații nu există în materialitatea lor, pe de o parte, iar pe de altă parte, în măsura în care ar exista, nu îndeplinesc trăsăturile de tipicitate obiectivă a infracțiunii de abuz în serviciu”, a arătat instanța.

În plus, conform acesteia, materialul probatoriu testimonial – relatările martorilor audiați – a dovedit însă că inculpații au susținut cursurile în calitate de speakeri, lectori sau formatori și nu de cadre universitare, ”iar calitatea de lector poate reveni oricărei persoane absolventă de studii superioare de farmacie, medicină, nutriție, care dovedesc că prezinta calități de formare și că pot prezenta informații utile pentru profesia de farmacist”.

Principala acuzație a procurorilor în caz a fost că aceste cursuri au fost organizate doar pe hârtie, cursanții nu au participat efectiv la cursuri dar instanța a apreciat că aceasta a fost doar o excepție. ”Prin excepție, au existat persoane care nu au avut cunoștință despre înscrierea lor la aceste cursuri, procedura fiind realizată în numele lor de angajator”, a arătat instanța judecătoriei Cluj-napoca. ”Existența acestor cazuri nu poate forma concluzia că inculpații nu au organizat și susținut cursurile de formare profesională continuă, acest fapt fiind infirmat prin declarațiile martorilor care au confirmat prezența lor fizică la universitate, discuțiile cu lectorii și primirea suportului de curs”.

”Raportat la toate aceste considerente, instanța apreciază că, în lipsa existenței condițiilor esențiale ale elementului material al infracțiunii de abuz în serviciu- calitatea de funcționar public aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu se impune continuarea analizei și asupra celorlalte chestiuni invocate în apărare de inculpați, care privind inexistența unei pagube ori a unei vătămări a drepturilor/ intereselor legitime ale unei persoane. Pentru toate motivele expuse anterior, instanța opinează că presupusele fapte de abuz în serviciu nu sunt prevăzute de legea penală, fiind incident sub acest aspect temeiul de achitare”, a fost concluzia instanței.

Decizia nu e definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Amintim, cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj, între care și fostul rector Marius Bojiță, au fost trimise în judecată în noiembrie 2020 după cercetări care au durat trei ani, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Obiectul dosarului e abuzul în serviciu în scopul obţinerii unui folos pentru altul şi instigare la fals intelectual. ”Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada noiembrie – decembrie 2016, inculpaţii B.M.T. (Bojiță Marius Traian-n.red.) şi H.S.C. (Hegheș Simona Codruța-n.red.), în calitate funcționari publici aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv cadre didactice universitare la UMF Cluj-Napoca, nu au susţinut un curs de formare continuă farmaceutică desfăşurat în perioada 16-29 noiembrie 2016, conform programului de curs stabilit şi nu au realizat evaluarea cunoştinţelor participanţilor, cu consecința vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca, în calitate de furnizor de educație farmaceutică continuă şi de asemenea cu consecinţa obţinerii unui folos pentru altul constând în credite EFC pentru 30 de farmacişti înscrişi la curs. Totodată, în luna decembrie 2016, inculpaţii BMT și HSC au determinat pe rectorul UMF Cluj-Napoca să emită 30 de diplome de participare pentru persoanele înscrise la curs, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursului şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs”, arătau anchetatorii la acea vreme.
Tot în perioada noiembrie – decembrie 2016, trei dintre inculpate nu au susţinut două cursuri de formare continuă farmaceutică potrivit programului de curs stabilit şi nu au realizat evaluarea concretă a cunoştinţelor participanţilor, ”cu consecinţa vătămării intereselor UMF Cluj-Napoca în calitate de furnizor de educaţie farmaceutică continuă şi de asemenea cu consecinţa obţinerii unui folos pentru altul constând în credite EFC pentru 17 farmacişti înscrişi la cursuri”, mai arată anchetatorii. Totodată, în luna decembrie 2016, acestea l-ar fi determinat pe rectorul universității să emită 17 diplome de participare, pentru persoanele înscrise la cele două cursuri, în condiţiile în care aceste persoane nu au participat la desfăşurarea cursurilor şi nu au beneficiat de o evaluare a cunoştinţelor dobândite prin participarea la curs.
Urmărirea penală a fost efectuată de către procurori pe parcursul a trei ani, fiind începută în 15 ianuarie 2018 ca urmare a sesizării de oficiu a organelor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Cluj. Pe parcursul cercetărilor au fost audiate un număr de 44 de persoane din judeţele Cluj, Bihor, Sălaj, Arad, Sibiu, Mureş şi Alba şi au fost verificate dosarele a 39 de farmacişti.

Cei cinci inculpați au fost reținuți 24 de ore în 24 septembrie 2021 și prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă, dar instanța Judecătoriei Cluj-Napoca a decis cercetarea în stare de libertate.

Citește și:

Corupție într-o universitate din Cluj, dosarul e trimis în judecată după 3 ani de cercetări și un an de la propunerea de arestare preventivă

Dosar de corupție la Medicină în Cluj. Fostul rector Marius Bojiță, trimis în judecată alături de alte patru cadre didactice

Nici un comentariu

Scrie un comentariu