Închide

Faimoasa țepară Ana Deac, care promitea contracte de muncă în străinătate în schimbul unor comisioane, înșelând astfel cel puțin zeci de persoane, a fost achitată. Este obligată însă să achite prejudicii de zeci de mii de euro. Instanța: ”a profitat în mod cinic şi inuman”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 27, 2023 0 257

Faimoasa țepară Ana Deac, care promitea contracte de muncă în străinătate în schimbul unor comisioane, înșelând astfel cel puțin zeci de persoane, a fost achitată. Este obligată însă să achite prejudicii de zeci de mii de euro.

Ana Deac a fost achitată de instanța Judecătoriei Cluj-Napoca pentru infracțiunea de înșelăciune în formă continuată, fiind dovedite nu mai puțin de 154 de acte materiale. Mai exact, instanța a dispus încetarea procesului penal împotriva acesteia.

Împotriva lui Deac s-au constituit 150 de părți civile, altfel spus aceste persoane au depus plângeri penale, dar la perchezițiile de la sediul firmelor acesteia au fost găsite nu mai puțin de patru mii de astfel de contracte.

În rechizitoriul prin care femeia a fost trimisă în judecată procurorii au arătat că femeia încheia contracte de mediere și de secretariat prin mai multe firme cu persoanele vătămate, acestea din urmă plătind fiecare sume cuprinse între 420 lei și 750 lei, ”prezentându-le ca adevărată împrejurarea mincinoasă că dacă încheie contractele și plătesc sumele de bani, vor pleca la muncă în străinătate în mod cert şi în cel mai scurt timp, scopul fiind acela de a obține un folos material injust ”. Prejudiciul total, nerecuperat, a fost calculat la aproape o sută de mii de lei, mai exact 92.245 de lei.

Adăugăm că la percheziții au fost găsite nu mai puțin de 18 telefoane mobile și șapte laptop-uri. A fost dispus sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatei în vederea reparării pagubei produse prin infracţiune şi în vederea plăţii cheltuielilor judiciare avansate de către stat şi în vederea confiscării speciale până la concurenţa sumei de 171.036,8 lei, reprezentând daune materiale sau morale și cheltuieli judiciare avansate de către stat.

Cum se face că deși faptele există, în număr de zeci, iar prejudiciul există și el, inculpata a fost achitată? A intervenit prescripția răspunderii penale de la data faptelor și până la data soluționării procesului.

Să adăugăm că inculpata a dat o declarație în fața instanței în urmă cu o lună, în 10 martie, unde a recunoscut că li se prezenta clienţilor că plecarea este sigură, motivând acest lucru prin existenţa concurenţei pe piaţă. Referitor la motivele pentru care clienţii nu plecau la muncă așa cum li se promitea, inculpata a arătat că aceştia fie refuzat contractul şi îşi cereau banii înapoi, fie nu răspundeau la telefon, fie nu se prezentau la plecare.

”Susţinerile inculpatei privind motivele neobținerii locului de muncă în străinătate (potrivit promisiunii de la încheierea contractului) sunt vădit mincinoase”, a concluzionat instanța. ”Astfel, cvasitotalitatea persoanelor vătămate au arătat în mod explicit că nu au plecat pentru că nu au mai fost contactaţi şi că, mai mult, au revenit ei cu telefoane sau s-au reîntors efectiv la sediul societăţilor insistând să plece aşa cum le-a fost promis”. Astfel, instanța a reținut că vinovăția inculpatei ”este dovedită dincolo de orice dubiu rezonabil” şi că aceasta a înşelat, în mod premeditat, printr-un mod de operare complex şi calificat, un număr foarte mare de persoane, în vederea obţinerii unor foloase materiale importante.

”Inculpata a profitat în mod cinic şi inuman, de situaţia unui număr foarte mare de persoane cu grad redus de instruire sau care se aflau într-o situaţie materială, socială sau personală foarte grea sau chiar disperată”, a apreciat instanța Judecătoriei în motivarea deciziei de achitare. Totuși, a adăugat aceasta, în lipsa împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, modul şi circumstanţele săvârşirii faptei ar fi justificat condamnarea inculpatei la pedeapsa închisorii, stabilită la un cuantum peste maximul special, în regim de executare.

Inculpata a declarat apel în urmă cu câteva zile, în 18 aprilie.

Ana Deac a fost reținută după percheziții în august 2017. Anchetatorii anunțau că la perchezițiile în sediul a trei firme administrate de Deac au fost descoperite şi ridicate nu mai puțin de patru mii de contracte de mediere şi de secretariat. ”Cu ocazia cercetărilor efectuate a rezultat că, prin publicarea de anunţuri cu locuri de muncă disponibile în Germania şi Austria, persoanelor vătămate le era prezentată ca adevărată împrejurarea mincinoasă că, dacă vor achita în contul celor trei firme sume cuprinse între 550 de lei şi 700 de lei, vor pleca la muncă în cel mai scurt timp”, arăta la acea vreme Poliția cluj. ”Profitând de dorinţa persoanelor vătămate de a pleca la muncă cât mai curând, precum şi de faptul că majoritatea din acestea nu citeau condiţiile contractelor de mediere şi de secretariat încheiate cu cele trei societăţi, administratorul de fapt al celor trei firme, menţinea în eroare clienţii că vor pleca la muncă, până la expirarea perioadei precizate în contratele de mediere, după care firmele erau radiate pentru a li se pierde urma”.

Prejudiciul a fost calculat la 85.000 de lei. În baza unui mandat de aducere, femeia a fost prezentată la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, faţă de aceasta fiind dispusă măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare