Închide

A doua viață a adolescentului Daniel Lucaci din satul Vingard, județul Alba

SănătateSocialTop News by Catalin Suciu - feb. 14, 2020 0 1188

Când s-a născut Daniel Lucaci în 2006, maică-sa a stat cu el două zile în maternitate. Când Daniel a adormit a doua zi așa cum dorm nou-născuții, femeia s-a dus și-a semnat actele de instituționalizare. Nu voia copii.

Daniel Lucaci a crescut în sistem.

Ca și cum n-ar fi fost destul, destinul -care uneori pare că-și bate joc de cei mai nenorociți dintre nenorociți- a făcut în așa fel încât copilul să înceapă o joacă de-a lupta. Cu cancerul osos. Metastazic.

„Mama” pe care o caută Daniel Lucaci astăzi este Crăciuna Mureșan, de 61 ani,  o asistentă maternală din satul Vingard, județul Alba. Femeia, care și-a pierdut soțul în urmă cu 7 ani, nu mai închide un ochi de când a aflat că-i bolnav Daniel. L-a luat pe copil de la 5 ani și l-a crescut ca pe ai săi, în propria casă. De altfel, Daniel este copilul său, iar ea este mama. Singura. În grija femeii se află și Daniela, sora mai mare cu 2 ani decât Daniel, pe care asistenta a luat-o în familie încă din leagăn.

În 2014 Daniel cade cu bicicleta. Piciorul i se umflă și îl doare teribil. Merge la mai mulți medici. Apoi vine diagnosticul: cancer. Crăciuna Mureșan, de 61 de ani, din Vingard, își ia băiatul și-l aduce la Cluj, la Institutul Oncologic. Aici i se recomandă chimioterapia.

Băiatul începe cea mai dură luptă. Alături îi este „mama”. Organismul nu răspunde tratamentului. Apar metastazele pulmonare.

„Vă recomandăm să-l îngrijiți până la final!”, îi spun Crăciunei Mureșan doctorii, trimițând băiatul spre terapie paliativă. Medicii susțin că Daniel va muri în curând. Cel puțin lasă să se înțeleagă asta. Asistenta maternală n-a putut auzi așa ceva. „Cum? Băiatul meu? Niciodată! Fac orice, dar nu-mi spuneți asta!Eu nu renunț la el, nu există așa ceva!”

Trimisă cu Daniel acasă în satul Vingard,  Crăciuna Mureșan nu renunță. Intră pe internet, deschide o fereastră google și tastează în disperare: „operații metastaze pulmonare”. Îi apar clinici din Germania și Austria și costuri uriașe. Mai jos în indexare apare medicul român Dan Nicolau, la o clinică din Debrecen, despre care actualdecluj.ro v-a scris AICI.


Chirurgul Dan Nicolau o ascultă și-i spune: „Nu e nimic pierdut, se pot face multe.” Intervenția cu spitalizare cu tot costă aproximativ 9000 de euro, iar banii nu sunt. Se face un apel public, se strânge o parte însemnată din sumă, iar medicul Dan Nicolau pune restul care lipsește. Daniel se operează în luna august, anul trecut. „Ne-a dat el de la el banii care lipseau că nu-i aveam. Nici nu știu cum să-i pot mulțumi vreodată”, spune mama lui Daniel. Continuă: „e prima persoană care ne-a ridicat tuturor moralul. Nu ne-a trimis vreun doctor la el, nu l-a recomandat nimeni din Cluj, ci l-am găsit pe internet, pe google. Am intrat pe facebook, acolo i-am scris și urma să aibă consultații la Cluj. Ne-a primit și ne-a redat tuturor pofta de a trăi. Speranța. Fiindcă eram pierduți, iar el ne-a ridicat. De-atunci trăim.De-atunci trăiește Daniel din nou.”

Daniel trebuia să se opereze în ianurie dar intervenția a fost mutată în martie. „El poartă proteză la picior și s-a desprins. A crescut cu 14 centimentri și tocmai acum venim de la București spre casă, că am fost la ortopedie. În martie ne operăm.

Pentru Daniel Lucaci urmează a doua operație pe 6 martie, la Debrecen. În jurul său s-a format o comunitate. „Am reușit și de această dată să strângem banii. Oamenii sunt capabili de lucruri atât de mari și solidaritatea asta te copleșește. Uneori simt că sunt la capătul puterilor, dar continuăm. El e băiatul meu. Știe ce se întâmplă, are 15 ani și se bucură de fiecare zi. Ne bucurăm împreună. Trăim, zâmbim, sperăm. Trăim pentru a doua oară!”

Citiți și:

Pensia specială a doctorului Dan Nicolau

 

Lumea paralelă. Un reportaj din cea mai prosperă zonă turistică din Cluj, spitalul de Oncologie Ion Chiricuță

În numele fiului. Părinții unui copil diagnosticat cu cancer construiesc o casă cu 10 camere pentru cei care vin în Cluj la tratament

Un doctor pentru toți

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare