Închide

A doua cea mai mare gară din țară a ajuns raiul infractorilor și boschetarilor după ce a rămas fără pază, prima- dată în 5 ani. „Nu se putea respira. E în fiecare zi așa”

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 21, 2019 4 4088

A doua cea mai mare gară din țară, cea din Cluj-Napoca, a rămas de câteva luni fără servicii de pază și a ajuns raiul boschetarilor și al infractorilor. E prima dată în ani de zile când gara rămâne fără pază – cu acest rezultat.

Doar două gări din întreg Ardealul de Nord – deservit de Regionala CFR Cluj-Napoca – aveau astfel de servicii, e vorba de cele din Cluj-Napoca și din Oradea, și amândouă au rămas fără pază în această vară. Gara din Cluj-Napoca e a doua cea mai mare din țară, cu nu mai puțin de 8.000 de călători îmbarcați sau debarcați în fiecare zi.

foto Florin Nicorescu

actualdecluj.ro a cerut explicații CFR Călători – e de știut că nimeni din Regionala CFR Cluj-Napoca nu are voie să vorbească cu presa, căci acesta e apanajul exclusiv al purtătoarei de cuvânt Oana Brânzan, de la București. Aceasta face ca nici șeful Gării Cluj-Napoca, Vasile Rafa, să nu vorbească cu actualdecluj.ro pe acest subiect. Un călător, Florin Nicorescu, a reclamat situația în urmă cu două săptămâni și spune că în gară ”nu poți sta de miros”. ”Am fost la șeful stației CFR și mi-a spus că nu mai au pază, că marii șefi nu plătesc o firmă de pază”, a adăugat el. ”Fac naveta de la Aghireș la Cluj în fiecare zi de doi-trei ani”, spune el. ”Am fost la șeful gării să fac o reclamație, mă grăbeam pentru că trebuia să merg la muncă și mi-a răspuns că nu plătește CFR-ul pază și de aceea e așa. E dezastru, domnul meu. S-a descălțat doamna aia, pur și simplu, cu ciorapii rupți, un miros…niște doamne stăteau în sala de așteptare să meargă undeva și stăteau cu bluza la nas, pur și simplu. Nu se putea respira. E în fiecare zi așa, dimineața pe la ora 7.  Și e multă mizerie”.

Solicitarea remisă CFR Călători în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public, în care am întrebat care e motivul pentru care nu mai există pază în această a doua cea mai tranzitată gară din țară, a rămas fără răspuns  concret deși a fost remisă la începutul săptămânii. Reacția la solicitarea remisă la începutul acestei săptămâni a fost că informațiile vor fi furnizate la începutul săptămânii viitoare. Vom reveni cu poziția companiei când aceasta va fi furnizată. (UPDATE – citește aici ce spune CFR Călători)

Am aflat însă că la Regionala CFR Cluj au fost depuse mai multe sesizări privind această situație, în care se reclamă că sala de așteptare a ajuns raiul boschetarilor. ”Locurile din sala de așteptare sunt ocupate abuziv și folosite ca dormitor pe timp de noapte de persoane fără ocupație și fără legitimație de călătorie, persoane care nu respectă normele minime de igienă, producând în jurul lor miros insuportabil, situație în care publicul călător nu mai poate folosi sala de așteptare”, se arată în sesizarea respectivă. E doar una dintre situațiile sesizate în gară după dispariția serviciului de pază, fapt care s-a tradus între altele în consum de alcool în locurile publice, pete de urină pe clădirile gării și pe locomotiva cu aburi expusă lângă gară, gunoaie și chiar încercarea de furt al băncilor de pe peroanele stației. În plus angajații gării au constatat că aici au apărut persoane cunoscute ca infractori cu antecedente penale ”care urmăresc să provoace ilegalități”.

Gara din Cluj-Napoca a rămas fără servicii de pază din 22 iulie, în urmă cu două luni.

4 comentarii

  1. Apa si sapunul au fost mari descoperiri ale omenirii.Prin traditie in sala de asteptare a garii pute.Agentii de paza put si ei.Putoarea din acel loc subzista si cu firma de paza, dintotdeauna!

  2. Cum de nu ziceti nimic de pasajul de sub gara care merge la Dedeman? S-au bagat bani grei acolo si au blocat traficul peste un an. E plin de pishat si de tarani care fumeaza, desi e interzis, biciclisti care nu coboara de pe bicicleta iar tavanul imediat iti cade in cap, igrasie, balti de apa infiltrata. Va rugam sa ne spuneti mai multe despre cine conduce aceasta gara si cum isi permite sa isi bata joc de zeci de mii de locuitori si vizitatori ai acestui oras.

  3. E păcat că folosiţi formularea „A doua cea mai mare gară din țară…”, formula e greşită, sau, mai bine zis, nu există în limba română (deşi se foloseşte tot mai des, cine ştie de unde o fi venit…).
    În româneşte, se spune: „A doua gară, ca mărime, din ţară”.
    „Cea mai mare”, în româneşte, este numai una: prima, cea de pe locul I.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare