Închide

La trei decenii după ce înregistrează primele piese la Cluj, trupa rock „Celelalte cuvinte” face concert la Cluj cu albumul integral

CulturăTop News by Actual de Cluj - ian. 09, 2019 0 1445

Faimoasa trupă rock „Celelalte cuvinte” revine la Cluj ca să cânte piesele de pe primul său album, cunoscut ca „Albumul cu pătrățele”, în orașul unde a înregistrat în urmă cu mai bine de trei decenii primele sale piese.

„Celelalte cuvinte cântă integral “Albumul cu pătrățele”, primul album al trupei. De cele mai multe ori, primul album al unei trupe rămâne unul special, atât pentru artiști, cât si pentru fani. După mai bine de 31 de ani de la lansare, Celelalte Cuvinte cântă integral piesele de pe primul album al trupei, celebrul album “cu pătrățele”, apărut în 1987, la Electrecord”, explică reprezentanții trupei. Concertul e programat la Cluj, la Hardward Pub, în 26 ianuarie. „Povestea albumului începe, de fapt, în 1984. Trupa înregistrează la Radio Cluj câteva piese, printre care şi “Iarbă prin păr”, care devine în scurt timp unul dintre cele mai mari hituri din istoria formaţiei şi a rockului românesc.

Celelalte Cuvinte a fost remarcată la festivalul timişorean “TIM Rock” de Florian Pittiş, datorită căruia banda cu înregistrările de la Radio Cluj ajunge la Bucureşti, unde devine o jumătate a LP- ului „Formaţii Rock Nr. 8”, editat de Electrecord în 1985. Primul album, „Celelalte cuvinte I”, apărut după doi ani, în 1987, cunoscut ca „albumul cu pătrățele” și-a primit numele după ce prima variantă a coperții, realizată de Alexandru Andrieș, a fost respinsă de cenzura comunistă pe motiv că ar fi făcut aluzie la demolarea clădirilor vechi din București sau la cutremurul din Capitală; Andrieș a refăcut coperta cu o altă idee grafică, simplificată, datorită căreia discul este numit și azi „albumul cu pătrățele”. Prima variantă s-a regăsit pe coperta albumului aniversar, scos de trupă în martie 2017, unde se găsesc și cele patru piese înregistrate la Cluj, care le-a lansat cariera.

Trupa a fost fondată de Călin Pop – chitară, voce, Marcel Breazu – bas, voce și Leontin Iovan la tobe, încă din 1977, sub numele Sonic, la liceul „Emanuil Gojdu” din Oradea; cei trei au ajuns studenți în Timișoara, unde trupei i s-au alăturat la chitară Radu Manafu și la sunet Ovidiu Roșu. Primul concert al trupei – în 13 decembrie 1981, la Casa de Cultură a Studenților. „Rădăcinile trupei pornesc încă din 1976, de la Oradea, unde, la Liceul ‘Emanuil Gojdu’, eram trupa şcolii şi purtam numele Sonic. Participam la ‘dansurile’ din fiecare zi de sâmbătă, unde cântam coveruri după trupe cunoscute la acea vreme – Jimi Hendrix, Deep Purple sau Pink Floyd -, dar şi câteva piese care erau compoziţii proprii. (…) Am dat cu toţii admitere la facultate în Timişoara, în ideea de a ne continua activitatea muzicală într-un oraş mult mai receptiv faţă de fenomenul rock. În acea perioadă numele trupei s-a schimbat în Celelalte Cuvinte, i-am cunoscut şi primit în rândul nostru pe Ovidiu Roşu şi Radu Manafu, astfel încât, la 13 decembrie 1981, în calitate de trupă a Casei Studenţilor din Timişoara, am dat primul nostru concert în sala festivă a acesteia. Evenimentul a fost considerat de noi actul oficial de naştere a trupei”, spunea într-un interviu din în 2011 Călin Pop. Acesta spune acum pentru actualdecluj.ro: „este un tur de celebrare a albumului devenirii trupei, primul album integral, care a fost poreclit Pătrățele datorită graficii făcute peste noapte de Alexandru Andrieș, pentru că înainte a avut alta. A făcut-o repede, peste noapte, și iată că așa simplă cum a fost a prins. Turneul deja a avut loc în București, Timișoara, a trecut prin Oradea, acum va trece înainte de Cluj prin Târgu Mureș înainte cu o zi, și probabil va continua și în alte orașe”.

Se poate spune că celebra trupă, una dintre cele mai longevive din România, s-a lansat la Cluj, căci aici și-a înregistrat primele piese, la Radio Cluj, care le-a și difuzat apoi și „Iarbă prin păr” a ajuns în topuri săptămâni la rând. Călin Pop explică cum a compus piesa:

Primul concert de la Cluj al trupei Celelalte Cuvinte a avut loc în 1982 la Casa de Cultură a Studenților, deci cu doi ani înainte să realizeze primele înregistrări. Pop rememorează: „la prima reprezentație de dimineață au venit doar două rânduri, dar seara a fost omor.  Așa se făcea atunci. Aveai două spectacole, în ideea că pe vremea aceea mergea lumea că n-avea unde să se ducă. Erau afișate două spectacole. Seara s-au vândut toate biletele și am zis „hai să mai facem unul”, dar la primul au venit mai puțini. N-aveam nicio înregistrare. Se auzise de noi pentru că aveam deja un an iar veștile mergeau repede, cu iuțeala fulgerului”.

Fondatorul Călin Pop ne-a pus la dispoziție și prima înregistrare a trupei, de la Radio Cluj, când realizatorul Doru Stoica a făcut și o prezentare a trupei:

 

Celelalte Cuvinte I LP.jpg

Concertul e programat la Cluj în 26 ianuarie, la Hardward Pub, iar biletele costă 35 lei; în ziua concertului acestea se vând cu 45 de lei.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu