Închide

900 de copii din Cluj au fost respinși la creșă în Cluj. Părinții au semnat o petiție și cer ajutorul autorităților. Ce spune primarul Emil Boc

AdministrațieTop News by Catalin Suciu - iun. 16, 2018 2 1367

Peste 900 de copii din Cluj n-au primit loc la una dintre creșele din oraș, neîndeplinind un anumit punctaj. Prioritate au avut familiile cu mai mulți copii sau cele monoparentale, plus cazurile sociale.

Astfel, la înscriere, multe familii s-au trezit că nu au unde să-și lase copiii și trebuie să se întoarcă la muncă. 905 copii, mai exact, n-au primit locuri în creșele din oraș, iar părinții au făcut inclusiv o petiție online pentru suplimentarea locurilor. Mai mult, în ședința de Consiliu Local de vineri, pe ordinea de zi a figurat acest subiect.

Familiile ale căror copii n-au primit loc spun că sunt dezavantajate, întrucât persoane din afara Clujului vin în oraș, își fac viză de flotant și astfel beneficiază de întîietate, mai ales dacă provin din medii sociale dezavantajate, în timp ce clujenii care plătesc taxe și impozite aici, nu reușesc.

Repartizarea locurilor s-a făcut în funcție de mai multe criterii, după care s-au acordat diferite punctaje.

Emil Boc promite rezolvarea acestei situații prin acordarea unor subenții familiilor care nu au reușit să-și înscrie copiii la creșă. Mai mult, spune el, în anii următori s-ar putea modifica și regulamentul de înscriere. Propunerea primăriei este următoarea, potrivit edilului șef: „Cred că ne permitem să oferim un ajutor de 400 de lei pe lună timp de 11 luni pentru 800 de copii care ar rămâne fără loc după ce și creșa de pe strada Donath va fi inaugurată. Asta înseamnă aproape un milion de euro, dar cred că avem resursele necesare. E o propunere pertinentă, vom verifica cadrul legal, dar nu cred să existe vreun impediment pentru a face asta. Eu personal mă voi ocupa de acest subiect”, a explicat Emil Boc.

Clujul dispune în prezent de 15 creșe cu un număr total de 1142 de locuri. În acest an s-au depus 1475 de cereri de înscriere pentru 570 de locuri rămase disponibile.

2 comentarii

  1. 1. Numarul e defapt mai mare. Sunt destui parinti care si-au dus direct la privat copilul stiind ca nu au sanse la un loc la stat. In consecinta si acei parinti vor cere cei 400 de lei lunar insa Boc e prea limitat sa constietizeze acest aspect.

    Aceeasi probelma e la insrierea in gradinite. O rusine.

    2. Practica flotantelor nu este normala. Nu e normal ca cei care chiar locuiesc in Grigoresc de ex sa nua aiba copiii loc la gradinitele de cartier pentru ca cei din Floresti isi fac flotante pe locuiri fictive in zona.

    3. Probabiul majoriattea celor de pe liste admisni sunt pile, asta inseamna coruptie !

    • parintii care isi permit cresa particulara, nu vor cere acei 400 lei. Iti dai seama ca numai cei cu venituri mici vor beneficia de ei, ca primaria n-are cum sa acorde acele subvenctii decat cazurilor sociale.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare