Închide

FOTO. Spaţiul public, altfel. Strada cu zid de Cetate din centrul oraşului, transformată în piaţă de flori

ActualitateReportajTop News by Kristina Reştea - iun. 16, 2018 0 1573

La intersecţia unde străjuieşte Conti, cineva poartă un balon alb, sferic, uriaş. Doi paşi mai încolo, te intersectezi cu cineva cunoscut, care duce într-o mână o plasă în care se ascund fire de plante aromatice şi în cealaltă o muşcată roşie. Eşti, deci, în zonă. În ce zonă? În cea care începe sub indicativul numai bun de pus în poze de Facebook: „Mi-e dor de tine”. Suntem în centrul Clujului, pe o stradă altfel destul de vitregită – în afară de momentele în care, în vreun fesival, se transformă în loc de lupte medievale. Strada Potaissa e marcată de un vechi şi frumos zid de Cetate medievală, iar acum locul e amenajat altfel: au apărut instalaţii pe care se caţără flori, standuri colorate, coşuri de lavandă, biciclete şi scutere decorate, copăcei şi, deasupra, flutură fâşii mari albe, care umbresc „poteca”. În acest week-end e „târg cu flori altfel”.
Strada Potaissa este un eveniment inspirat de Street Delivery şi „o încercare a comunității de a crea ceva frumos în centrul orașului”, după cum descriu iniţiativa cei care au lansat-o – reprezentanţii Asociaţiei Daisler.

 

Pe parcursul a 107 metri liniari (atât au măsurat organizatorii) au apărut standuri în care îşi prezintă oferta producători locali de plante aromatice și ornamentale, floriști și designeri florari, mici florării. Sunt şi zone de relaxare, din paleţi, sunt şi mese şi scaune de stat afară, e şi o maşină cu îngheţată, e şi stand de cafea. Ghirlande de lumină au apărut pe alocuri şi, tot aici, poţi să fii întrerupt din vreo achiziţie de un clown colorat.

 

 

 

„E mai verde anul acesta (au apărut copăcei şi arbuşti), avem şi USAMV-ul, pentru prima dată printre participanţi, unii producători au adus tot felul de plante mai exotice, pe care, altfel, nu prea le găseşti la noi pe piaţă, alţi participanţi au adus vase din ţările nordice, special pentru eveniment”, sintetizează Andi Daiszler din noutăţile ediţiei (care, de fapt, e abia a doua). După care se caţără pe o schelă, ca să mai atârne o fâşie albă aducătoare de umbră şi de aer de vacanţă.

 

Filiala Nord-Vest a Asociaţie Peisagiştilor din România, în parteneriat cu Facultatea de Horticultură a gătit un loc special de relaxare.

Alături de florării chic şi „fancy”, găseşti producători din Baciu sau standul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Şi e plin de locuri „Instagram”.

 

Vineri seara, ploaia a dat peste cap programul organizatorilor (concertele în aer liber nu se pot ţine în astfel de condiţii pe Potaissa), dar e pregătită agendă cu evenimente pe încă două zile/ seri:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.