Închide

600 de terenuri, vândute în Cluj-Napoca într-un an. Unde se vor construi viitoarele locuinţe?

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 10, 2018 0 649

 

Cererea de locuinţe este încă mare în municipiu, aşa că dezvoltatorii pregătesc în continuare proiecte, ca să profite de „valul” bun. În Cluj-Napoca, s-au tranzacţionat pe parcursul anului trecut 610 terenuri, în valoare de 32.7 milioane de euro.

Datele sunt cuprinse în ediţia din acest an a ghidului imobiliar realizat de compania Veridio în parteneriat cu administraţia locală, pe baza informaţii colectate din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în municipiu pe parcursul anului trecut

Peste 51% din valoarea tranzacţiilor s-a realizat prin vânzări de terenuri în Borhanci, Sopor, Mănăştur şi Iris. Cele mai numeroase tranzacţii au avut ca obiect terenuri în Iris, Sopor, Mănăştur, Borhanci şi Dambul Rotund. În total, suprafaţa de teren tranzacţionată a ajuns la 879.542 mp, dar cele mai multe tranzacţii au vizat terenuri de suprafeţe mici: 500-1.000 mp. Cel mai scump teren tranzacționat în 2017 a costat 1,1 milioane de euro, acesta fiind localizat în cartierul Borhanci. Merită menţionat că că circa 99% din valoarea tranzacţiilor s-a realizat prin fonduri proprii, fără a implica bănci,

Revenind la cartierele preferate pentru tranzacţii, observăm că cele mai multe terenuri s-au cumpărat în zone de periferie. Explicaţia ţine atât de disponibilitatea terenurilor, cât şi de preţuri. Cartierul Iris este amplasat în partea de nord a municipiului, în zona industriala şi include un mix de proprietăţi industriale, blocuri şi case. Încet, încet, foste fabrici lasă loc aglomerării cu blocuri.

 

 

Zone cu terenuri încă disponibile pentru construcţii s-au aglomerat mai degrabă haotic în anii recenţi, fără infrastructură adecvată şi fără serviciile necesare unor cartiere noi. „Colonia Sopor este localizată în partea de sud-est a municipiului în apropierea livezii Palocsay şi a Cartierului Gheorgheni şi Între Lacuri. În general, imobilele din acest cartier au destinaţie rezidenţială, cele mai multe fiind vile individuale. În decursul ultimilor ani, zona Sopor a fost intens dezvoltată, indicatorii urbanistici au făcut posibilă dezvoltarea de blocuri rezidenţiale cu 4-10 etaje. Fiind un cartier nou-dezvoltat lipsesc elementele urbane de integrare  – infrastructură, spaţii publice amenajate, piaţete„, subliniază autorii analizei, adăugând însă şi că în imediata vecinătate a cartierului este situată Baza Sportivă Gheogheni, complex sportiv ţi de agrement inaugurat în 2017.

Administraţia locală promite însă că, pe viitor, am putea avea şi ceva exemple de dezvoltare integrată.

Primăria vrea concurs internațional de soluții pentru desenarea unui nou cartier în zona Sopor, de două ori mai mare decât Mănășturul

Rămâne de văzut… Chiar şi fără dezvoltare integrată, Clujul e, oricum, cel mai scump oraş din ţară pe piaţa rezidenţială:

Citeşte şi:

 

Cifrele oficiale: preţuri de tranzacţionare pentru apartamentele din cel mai scump oraş din ţară. De ce avem cifre mai mari decât la Bucureşti?

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.