Închide

Clujenii au ieşit în stradă: alături de Diaspora care protestează la Bucureşti

ActualitateTop News by Actual de Cluj - aug. 10, 2018 0 540

Mii de clujeni au ieșit în această seară în stradă în probabil cel mai amplu protest al ultimului an, împotriva Guvernului – e un protest de solidaritate cu cel organizat în aceeași seară în Capitală de români din Diaspora.

În tradiționalul-deja loc de adunare pentru protest, piața Unirii din centrul Clujului, au venit în această seară mii de persoane, care au pornit spre Mărăști pe Calea Dorobanților și înapoi în centru pe bulevardul 21 Decembrie. Aceștia au scandat „Justiţie, nu corupţie!”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, „Jos Guvernul!”, „Diaspora e cu noi”.  „Eu vreau să mă adresez pesimiştilor, celor care zic că nu poate fi mai rău, celor care cred că nu are rost să iasă în stradă. Eu sunt proaspăt întoarsă din diaspora, de o lună de zile, ca să mă restabilesc aici. Noi ne uităm foarte mult la Vest, la paharul pe jumătate gol…. dar noi mai avem foarte mult de pierdut încă. Ştiţi care e diferenţa între o ţară dezvoltată, una în curs de dezvoltare, ca noi, şi o ţară din lumea a III-a? E gradul de corupţie. În România, 30-40% din banii pubilci sunt sifonaţi, arată unele date. Într-o ţară din lumea a III-a procentul e de 90%. Dacă vă întrebaţi dacă mai avem ceva de pierdut: da, încă 60%”, spune o protestatară care a luat portavocea în Piaţa Unirii. „Mă bucur că sunt aici şi că suntem aproape de cei din diaspora, care sunt la Bucureşti. Povestea cu diaspora e şi povestea mea. Eu am fost emigrant timp de 17 ani, am locuit în Germania, acum câţiva ani m-am întors în ţară. Cei care am ajuns pe undeva am avut ocazia să ne luăm inspiraţie de acolo, sper ca mai mulţi dintre cei care au plecat să se întoarcă, să aducă ce au văzut mai bun acolo şi să facă ceva aici”,  spune Bogdan, unul dintre tinerii din piaţă.

După ce s-au adunat în Piaţa Unirii, unde au scandat ori şi-au împărtăşit gândurile, manifestanţii au pornit în marş, pe Bulevardul Eroilor şi apoi spre Mărăşti. Oamenii au drapele, pancarte şi mesaje. Se aprind luminiţele telefoanelor. Se scandează în continuare: „Nu vrem să fim conduşi de hoţi!”

Să mai precizăm că, spre deosebire de protestul din București, cel din Cluj s-a desfășurat fără incidente. actualdecluj.ro a transmis în direct:

 

 

 

E 21.30 şi lumea e încă în stradă. Protestatarii se îndreaptă acum înspre centru.

Mulţimea a ajuns în faţa Prefecturii

 


Incidente violente la Bucureşti

În jur de 50.000 de persoane protestează în Piața Victoriei la Mitingul Diasporei, care nu este lipsit de incidente, scrie Hotnews.ro. După câteva ore în care manifestările au fost pașnice manifestanții au încercat să rupă cordonul din fața sediului Guvernului, moment în care forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. În zonă au fost dislocați jandarmi echipați pentru intervenție. Mai multe AICI

Mai multe momente tensionate au avut loc între jandarmi și protestatari, potrivit g4media.ro. Forțele de ordine au pulverizat gaze lacrimogene și au folosit tunul cu apă împotriva protestatarilor din fața guvernului. Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Mai multe informaţii AICI

Conform Digi24, în Bucureşti numărul de protestatari a ajuns la peste 100.000 de oameni. Jandarmii au intervenit violent pe parcursul serii; în afară de indivizi care au provocat incidente, o mulţime de protestatari paşnici au avut de suferit de pe urma intervenţiilor brutale ale forţelor de ordine.

Update Vezi şi:

VIDEO Violențe la protestul din București! Sute de persoane au avut nevoie de intervenția medicilor. Jandarmii au intrat cu tunurile de apă și cu grenade lacrimogene în mulțime

 

Citeşte şi:

Protest, cu numere de Italia şi gândul acasă. „Toţi ne gândim să ne întoarcem. Dar să ne întoarcem într-o Românie mai curată şi fără corupţi”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare