Închide

VIDEO Violențe la protestul din București! Sute de persoane au avut nevoie de intervenția medicilor. Jandarmii au intrat cu tunurile de apă și cu grenade lacrimogene în mulțime

ActualitateTop News by Catalin Suciu - aug. 11, 2018 0 224

În jur de 100.000 de oameni s-au strâns joi seara la București, pentru a protesta împotriva Guvernului. O manifestație ce se anunța pașnică, s-a transformat într-un duel de stradă inutil, care amintește de mineriadele anilor 90.

Câțiva protestatari s-au luat la bătaie cu jandarmeria. Iar de aici fitilul s-a aprins și totul a escaladat, la mijloc căzând oameni nevinovați.

Copii, adolescenți și protestatari pașnici au avut nevoie de intervenție medicală de urgență. Sunt sute de cazuri de intoxicări cu gaze la lacrimogene.  Toate străzile din jurul Guvernului au fost baricadate de forţe de ordine. Primele incidente au început în jurul orei 16 şi, de atunci, sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forță, intrând în mijlocul pieței.

Doi jandarmi, un bărbat și o femeie, au căzut în mijlocul unor instigatori și au fost bătuți cu bestialitate. În același timp, protestatarii pașnici au făcut un scut uman, încercând să-i protejeze.

De aici, Jandarmeria a început să disperseze mulțimea cu un exces de gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Pe imaginile de la Digi, un protestatar care stă întins pe jos e lovit cu picioarele de jandarmi. Fără să facă nimic. În același timp, Ministra de Interne Carmen Dan semnează ordinul de evacuare a Pieței Victoria. Iar jandarmii „curăță” tot ce le iese în cale.

 

Preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei şi subliniază că ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele.

“Într-o democraţie autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violenţa nu este acceptabilă, indiferent de opţiunile politice. Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei, puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei. Încercarea de a înfrânge voinţa oamenilor printr-o reacţie violentă a forţelor de ordine este o soluţie condamnabilă. Ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii pentru modul în care a gestionat evenimentele din această seară!”, a scris, vineri, Iohannis pe Facebook.

Vlad Alexandrescu, fost ministru al culturii în Guvernul Dacian Cioloș, a participat la proteste împreună cu familia. Și povestește într-o postare pe facebook:

„Știți cum e să te întâlnești cu propriul tău copil, transportat pe targă, în stare de inconștiență către un echipaj SMURD? Fetele mele erau cu mine la protest. Una dintre ele a înaintat puțin, cu o prietenă a ei, în dreptul primelor mese de la girafă. Acolo a inhalat gazele împrăștiate de forțele de ordine. Și-a pierdut cunoștința. Noi o pierdusem din vedere și am început să o căutăm. Credeam doar că întârzie un pic mai în față… Deodată, am văzut paramedicii care transportau pe targă o adolescentă de 16 ani. Unul dintre voluntarii care transportau targa mi-a strigat: Domnule Alexandrescu, este fata dumneavoastră! M-am alăturat lor în goană și am urcat în camion. A urmat resuscitarea, cu oxigen și monitorizare a inimii. Mulțumesc echipei de intervenție! Cum e ca un guvern să-și gazeze proprii cetățeni? Și pe copii! Să le facă rău ca să-și asigure liniștea? Au aruncat cu gaze lacrimogene in mijlocul mulțimii. N-a contat că erau copii, bătrâni, oameni bolnavi. Mii de persoane pașnice au fost lovite de nori de gaze, sufocându-se și lăcrimând șiroaie. Este de departe cea mai brutală intervenție a Jandarmeriei. Și pentru ce? Pentru că strigă oamenii împotriva Guvernului? Iar nouă ne trebuie să ne ia ambulanța copiii pentru că au îndrăznit să se afle acolo? Tot ce conteaza pentru mine acum e ca Ioana să fie în regulă. De mâine, însă, nu vom lăsa lucrurile așa.”

foto principal: agerpres.ro
author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu