Închide

Cifrele oficiale: preţuri de tranzacţionare pentru apartamentele din cel mai scump oraş din ţară. De ce avem cifre mai mari decât la Bucureşti?

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 06, 2018 0 531

 

Preţul mediu pentru apartamentele tranzacţionate în 2017 în Cluj-Napoca a fost de 1.211 euro/mp, în creştere semnificativă faţă de anul precedent, când media era de 1000 de euro. Nu vorbim, de data aceasta, despre preţuri cerute de vânzători, de estimări şi nici măcar de evaluări, ci acestea sunt cifrele oficiale făcute publice azi, prin ghidul tranzacţiilor imobiliare. Datele din piaţa imobiliară au fost adunate şi publicate printr-un proiect realizat de compania Veridio în parteneriat cu administraţia locală, bazat pe informaţii colectate din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în municipiu. Valoarea totaă a tranzacţiilor imobiliare a fost de 594 milioane de euro, de trei ori mai mare decât în urmă cu patru ani, atunci când s-a realizat pentru prima dată acest ghid.

Ponderea cea mai semnificativă în totalul tranzacţiilor au reprezentat-o apartamentele: 63% din total. Merită menţionat şi că, la Cluj, multe achiziţii se fac „cu banii jos”: achiziţiile imobiliare finanţate prin credite bancare în 2017 au fost de numai 31% din valoarea totală tranzacţionată. Procentul e, totuşi, în creştere, de la 17% în 2016. Cei mai mulţi cumpărători sunt din judeţul Cluj, respectiv 69%. Aproape 29% vin din alte judeţe ale ţării (cei mai mulţi din Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Alba și Mureș) şi numai 2% de peste graniţe.

„Nu discutăm despre oferte sau despre cât cere vânzătorul, ci de date din contracte de vânzare-cumpărare. Observăm că preţurile se apropie tot mai mult de realităţile pe care le întâlnim în piaţă, din discuţii cu cei din piaţă. Nivelul minciunii din contractele de vânzare-cumpărare (sume declarate) a scăzut. Vedem că preţul pe mp întâlnit în aceste contracte se apropie de ceea ce cunoaştem din piaţă”, spune Adrian Vascu, senior partner în cadrul Veridio. E adevărat şi că tranzacţiile se fac prin bănci şi sunt acum mult mai uşor de urmărit.

Cum se explică diferenţa semnificativă de preţ de la un an la altul (200 de euro/mp)? „Acest indice depinde şi de structura apartamentelor vândute. Dacă apar câteva proiecte scumpe, ele cresc media din piaţă. Ştiţi cum se zice – dacă eu mănânc două pâini şi tu nici una, atunci când facem o medie reiese că amândoi ne-am săturat”, menţionează Vascu.

Cartierele cu universităţi şi campusuri Gheorgheni şi Zorilor sunt cele mai scumpe cartiere ale Clujului, reiese din datele de tranzacţionare: anul trecut, apartamentele în aceste zone s-au vândut, în medie, cu 1.367 euro/mp, respectiv 1.316 euro/mp.

Ghidul prezintă datele aferente anului 2017, dar, între timp, preţurile deja au urcat semnficativ. În cea mai recentă analiză realizată de asociaţia evaluatorilor, media preţurilor din Cluj a ajuns deja undeva la 1.400 euro/mp, în condiţiile în care la nivelul anului 2017 în datele evaluatorilor aceasta era la 1.200 euro (adică o valoare similară cu ceea ce rezultă din ghidul clujean), menţionează Vascu. Cluj-Napoca este cel mai scump oraş din ţară, la o comparaţie între marile centre urbane. Mai scump decât Bucureştiul. Ar fi totuşi o nuanţă: dacă în calcul se ia nu capitala ca atare, ci fiecare sector în parte, Sectorul 1 e cel mai scump din ţară, iar Cluj-Napoca s-ar situa pe locul secund. „Oamenii se duc la Bucureşti pentru că acolo sunt locuri de muncă. Dar vin şi la Cluj. Clujul are universităţi, locuri de muncă, e centru IT, are şomaj redus, e un oraş situat mai aproape de Occident şi a devenit cosmopolit prin toate aceste evenimente culturale, de divertisment şi sportive care au loc aici. Lumea alege să vină la Cluj. Nu pot merge toţi la Bucureşti. Pe de altă parte, ritmul de construire nu ţine pasul cu cererea, iar Clujul are şi constrângeri geografice pentru expansiune. Există cerere. Şi nu este vorba doar despre cei care vor să se mute aici, se cumpără şi ca investiţie, fiindcă şi piaţa chiriilor e ofertantă. Oamenii văd piaţa imobiliară ca pe o investiţie stabilă”, spune Vascu.

 

Citeşte şi:

 

Project manager la firmă de consultanţă: „Împinşi de patriotism local, uităm că oraşul nu s-a dezvoltat doar datorită celor cărora ne scrie „Cluj-Napoca” în certificatul de naştere”. Clujul, „rai” al şantierelor, cu plusuri şi minusuri

 

Se cere, în medie, 1.500 euro/mp

Conform celui mai recent raport al portalului Imobiliare.ro , Cluj-Napoca se află pe primul loc în clasamentul centrelor urbane cu cele mai mari preţuri solicitate, cu o medie de 1.510 euro pe metru pătrat util. Clujul e urmat de București (1.280 euro pe metru pătrat util), Timișoara (1.170 de euro pe metru pătrat), Constanța (1.120 de euro pe metru pătrat), Craiova (1.100 euro pe metru pătrat) și Brașov (1.040 de euro pe metru pătrat). Cu o medie de 970 de euro pe metru pătrat, Iașiul se situează în continuare sub acest prag psihologic.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.