Închide

60 de elevi pictează 3 săptămâni pictură murală într-o școală din Cluj, o inaugurează azi

EducaţieTop News by Actual de Cluj - iun. 15, 2018 0 365

Pictura murală realizată de elevii unui liceu clujean pe peretele centralei termice a școlii a fost inaugurată azi.

Lucrarea de artă, care are 72 de metri pătrați, se află în curtea Colegiului Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca, pictată timp de trei săptămâni pe unul din pereții centralei termice a liceului de nu mai puțin de 60 de voluntari, elevi ai colegiului.

Inițiatori sunt președintele Consiliului Elevilor din liceu, Dana Novăcescu, și vicepreședintele Nora Cătană, iar autorul conceptului transpus pe perete de câteva zeci de elevi e Cătălina Milea. „Lucrarea e structurată pe mai multe nivele de lectură, dar e o temă cât de cât accesibilă pentru marea masă”, spune Cătălina. „Am ales conflictul tehnologia-natură iar omul, implicit între cele două, blocat în indecizie, deoarece consideră că e un conflict cu care toți ne confruntăm și e extrem de contemporan. Din punct de vedere vizual cumva imaginea se structurează pe mai multe straturi, un soi de carcase artificiale, prin axioma susținută în ilustrație cum că tot ce e natural oricum va găsi o cale să se întâmple, natura ne definește până la urmă ca și oameni, oricum va răzbate și se creează un contrast între formele perfect stilizate și geometrizate și cele organice, iar omul rămâne cumva la mijloc, în indecizie, neștiind cărui mediu îi aparține”.

Dana Novăcescu adaugă că lucrarea reprezintă mesajul generației ei către cele viitoare: „am vrut să facem un simbol care să ne reprezinte generația, toată lucrarea e mesajul generației noastre către cele viitoare. Mesajul nostru ar fi mesajul libertății și dorința de frumos. Noi astăzi trăim într-o lume acaparată de carcasele tehnologiei”.

Proiectul marchează 100 de ani de la Unirea din 1918 – dar ce legătură are cu evenimentul istoric? „Eu sunt fiică de istorici (tatăl său e istoricul și ziaristul Ion Novăcescu-n.red. iar mama sa, Gabriela, este profesoară de istorie la colegiul „George Barițiu”) și președintă al Consiliului Elevilor, și am dorit ca și elevii de la Coșbuc să ne aducem contribuția la cinstirea înaintașilor noștri și la centenar. Am considerat că o pictură murală de mari dimensiuni ar fi cel mai potrivit mesaj de respect pe care l-am putea da marelui centenar. Prin această lucrare de artă, realizată cum spuneam  întregime de colegi din coșbuc și voluntari, am vrut să facem un simbol care să ne reprezinte generația, toată lucrarea e mesajul generației noastre către cele viitoare”, spune ea.

Citește și:

Pictură murală de zeci de metri pătrați pe peretele unei școli din Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu