Închide

Pictură murală de zeci de metri pătrați pe peretele unei școli din Cluj

ActualitateEducaţie by Mihai Prodan - apr. 17, 2018 1 700

Zeci de elevi ai unui liceu clujean pictează în aceste zile o lucrare murală de dimensiuni mari, la 100 de ani de la Unirea din 1918.

Forfotă mare în aceste zile în curtea colegiului „George Coșbuc” din Cluj-Napoca: nu mai puțin de 50 de elevi, plus voluntarii unei companii de IT din Cluj, sunt ocupați cu realizarea unei picturi murale de dimensiuni ample pe peretele centralei termice a școlii. Pictura are 72 de metri pătrați iar lucrarea a început în 4 aprilie.

Inițiatori sunt președintele Consiliului Elevilor din liceu, Dana Novăcescu, și vicepreședintele Nora Cătană, iar autorul conceptului transpus pe perete de câteva zeci de elevi e Cătălina Milea. Le-am sunat – azi nu sunt la cursuri, căci e Săptămâna Altfel – și le-am cerut să descrie lucrarea: „e structurat pe mai multe nivele de lectură, dar e o temă cât de cât accesibilă pentru marea masă”, spune Cătălina. „Am ales conflictul tehnologia-natură iar omul, implicit între cele două, blocat în indecizie, deoarece consideră că e un conflict cu care toți ne confruntăm și e extrem de contemporan. Din punct de vedere vizual cumva imaginea se structurează pe mai multe straturi, un soi de carcase artificiale, prin axioma susținută în ilustrație cum că tot ce e natural oricum va găsi o cale să se întâmple, natura ne definește până la urmă ca și oameni, oricum va răzbate și se creează un contrast între formele perfect stilizate și geometrizate și cele organice, iar omul rămâne cumva la mijloc, în indecizie, neștiind cărui mediu îi aparține”.

Dana Novăcescu adaugă că lucrarea reprezintă mesajul generației ei către cele viitoare: „am vrut să facem un simbol care să ne reprezinte generația, toată lucrarea e mesajul generației noastre către cele viitoare. Mesajul nostru ar fi mesajul libertății și dorința de frumos. Noi astăzi trăim într-o lume acaparată de carcasele tehnologiei”.

Proiectul marchează 100 de ani de la Unirea din 1918 – dar ce legătură are cu evenimentul istoric? „Eu sunt fiică de istorici (tatăl său e istoricul și ziaristul Ion Novăcescu-n.red. iar mama sa, Gabriela, este profesoară de istorie la colegiul „George Barițiu”) și președintă al Consiliului Elevilor, și am dorit ca și elevii de la Coșbuc să ne aducem contribuția la cinstirea înaintașilor noștri și la centenar. Am considerat că o pictură murală de mari dimensiuni ar fi cel mai potrivit mesaj de respect pe care l-am putea da marelui centenar. Prin această lucrare de artă, realizată cum spuneam  întregime de colegi din coșbuc și voluntari, am vrut să facem un simbol care să ne reprezinte generația, toată lucrarea e mesajul generației noastre către cele viitoare”, spune ea.

Până acum la frescă au lucrat 50 de elevi iar azi au mai venit 15. Elevii au început lucrarea în 4 aprilie și, speră Dana, ar trebui să o termine în câteva zile, în 22 aprilie. Pe perete ar urma să ajungă peste 50 de litri de vopsea, „noi am cumpărat 21 de găleți a câte 2,5 litri”, spune Dana Novăcescu.

Nora Cătană (stânga) și Dana Novăcescu (dreapta)

Cătălina Milea, autoarea conceptului artistic, le explică voluntarilor cum să picteze.

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Un comentariu

  1. Bravo, copii !!!
    Cu astfel de oameni, ca voi, Romania va fi mai frumoasa, mai bogata si mai desteapta !
    Totul e sa nu plecati si voi din tara, dupa terminarea studiilor… 🙂

Scrie un comentariu