Închide

3 cine-concerte ”de neratat” la TIFF în acest an

Cultură by Actual de Cluj - apr. 06, 2023 0 145

Muzică pentru capodopere ale filmului mut: trei cine-concerte la festivalul de film Transilvania de la Cluj, despre care organizatorii spun că sunt ”de neratat”.

Seria de cine-concerte se deschide cu Manasse, un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Națională de Film, acompaniat live de Cvartetul Volekh, duminică 11 iunie seara de la ora 19.30, la cinematograful Dacia din Mănăștur. Regizat de Jean Mihail, după piesa de teatru a lui Ronetti-Roman, filmul spune povestea iubirii interzise dintre Matei și Lelia, doi tineri de etnii diferite dintr-un orășel din estul României, la începutul secolului XX. Aclamat drept ”filmul anului” la lansarea sa în 1925, Manasse (foto) este o piesă de referință în istoria cinematografiei românești, îndrăznind să adapteze pentru ecran o piesă de teatru ce, cu doar un deceniu mai devreme, fusese retrasă de la Teatrul Național din București pe fondul unor proteste naționaliste și antisemite.

Miercuri 14 iunie, la Muzeul de Artă, de la ora 21.30, e programat un film de groază mut, pe muzica originală și în acompaniamentul live a doi muzicieni de renume, Stephen Horne și Martin Pyne. ”The Unknown” (Necunoscutul) este un film-cult din 1927 al nonconformistului Tod Browning – cineast, actor de vodevil și artist de circ. Lon Chaney joacă rolul lui ”Alonzo cel fără brațe”, un aruncător de cuțite care își folosește picioarele pentru a executa spectaculoase numere de circ împreună cu Nanon, interpretată de Joan Crawford, o fată de carnaval îmbrăcată sumar, cu care speră să se căsătorească. Alonzo însă nu este un simplu artist de circ, ci un ucigaș care fuge de poliție. În încercarea de a o cuceri pe femeia pe care o iubește, Alonzo este pregătit să renunțe la tot și, pentru a-și atinge scopurile, recurge la măsuri extreme.

Pianistul Stephen Horne este considerat unul dintre cei mai importanți acompaniatori de film mut și colaborator de mai bine de 30 de ani al BFI Southbank din Londra. Martin Pyne este compozitor, percuționist și improvizator muzical, care cântă mai ales la vibrafon, tobe și alte instrumente de percuție. Cei doi au prezentat The Unknown la începutul anului la The Barbican Center, în Londra.

Un alt cine-concert de excepție combină unul din filmele regizorului F.W. Murnau, ”Tabu: A Story of the South Seas” (Tabu: O poveste din Marea Sudului, 1931), cu muzica originală a compozitoarei Violeta Dinescu și interpretarea live a Trio-ului Contraste, alături de Dorin Cuibariu vineri, 16 iunie, de la ora 19, în Sala Reduta de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Regizat de autorul faimosului Nosferatu, F.W. Murnau, și scris împreună cu un alt cineast notoriu, Robert J. Flaherty, ”Tabu: A Story of the South Seas” este, în cuvintele publicației ”Senses of Cinema”, ”ultima suflare a paradisului pierdut al cinematografiei”.Filmul a primit un Oscar pentru cea mai bună imagine.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu