Închide

Indicatorii tehnico-economici pentru himera viitorului spital regional de urgență de la Cluj ar urma să fie aprobați azi de Guvern

SănătateTop News by Actual de Cluj - sept. 09, 2019 0 201

Indicatorii tehnico-economici pentru himera viitorului spital regional de urgență de la Cluj ar urma să fie aprobați azi de Guvern.
Guvernul se întrunește azi în prima ședință după demisia celor trei miniștri ai ALDE. Potrivit unui comunicat al Executivului, pe agenda şedinţei va fi inclus proiectul de hotărâre referitor la aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, care se acordă elevilor în anul şcolar 2019-2020. Pe agenda ședinței este și şi proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Spitalul regional de urgenţă de la Cluj.

Aprobarea acestor indicatori de către Guvern vine după ce studiul de fezabilitate pentru viitorul spital regional de urgență din Cluj a fost avizat de Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe.

Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj va avea 849 de paturi şi va deveni un pol de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea Nord-Vest, destinat pacienţilor critici şi cazurilor complexe care necesită tehnologii şi expertiză de nivel înalt. Spitalul va fi construit în Floreşti, pe un teren intravilan aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii și ar urma să coste o jumătate de miliard de euro.

Banii, arată MS, ar urma să vină din fonduri externe nerambursabile de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătăţii, dar şi din alte surse ce nu au fost nominalizate. ”Este un pas important pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Următorul pas în realizarea acestui proiect este iniţierea, de către Ministerul Sănătăţii, a unei Hotărâri de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a obiectivului de investiţii. După aprobarea acestui act normativ, Ministerul Sănătăţii poate lansa procedura de achiziţie de servicii de proiectare şi constructie a SRU Cluj”, arată Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Pentru proiectarea, supravegherea şi construcţia spitalelor regionale din Iaşi, Cluj si Craiova, România va beneficia de sfaturile experţilor BEI, în urma unui acord semnat cu reprezentanţii BEI la începutul lunii iulie 2019.

Pentru Spitalul Regional Cluj Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobați astăzi în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare şi pentru acest spital la Comisia Europeană, a arătat recent ministerul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu