Închide

Dana Gîrbovan o dă în judecată pe Andrea Chis: „A promovat un fakenews la scara națională”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 09, 2019 0 1263

Disputa dintre cele două judecătoare clujence, Dana Gîrbovan și Andrea Chis, se mută în instanță. Dana Gârbovan arată că fakenews-ul promovat de Andrea Chis din înalta poziție de membru CSM i-a afectat grav reputația și că o va acționa în instanță.  Reamintim că Dana Gîrbovan – judecător la Curtea de Apel Cluj – a fost propusă de PSD ministru al Justiției. Andrea Chis, membră CSM, a sugerat că nominalizarea intră în conflict cu statutul de magistrat, dat fiind că vine din partea unui partid politic. Având în vedere că preșdintele României, Klaus Iohannis, a respins propunerea înaintată de premierul Viorica Dăncilă, judecătoarea Dana Gîrbovan a revenit asupra demisiei pe care o înaintase la CSM.  În ședința CSM din 3 septemebrie, în care s-a discutat retragerea demisiei, judecătoarea Andrea Chis a speculat niște informații apărute într-o publicație obscură, pentru a-și întări argumentele în ceea ce-o privește pe Dana Gîrbovan.  „Un ziar spune ca Dana Gîrbovan s-a întâlnit în casa unui om politic, respectiv a vicepreședintelui Camerei Deputaților, a domnului deputat Iordache”, ar fi spus ea în ședinta CSM. Dana Gîrbovan afirmă pe pagina personală de Facebook că i-a solicitat Andreei Chis să spună unde anume a citit informația respectivă.

„Pe data de 4 septembrie i-am solicitat judecătoarei Chis să spună public numele ziarului și a autorului pe care îl citează. Ca răspuns, pe data de 5 septembrie, doamna judecator Chis a scris pe Facebook că ziarul la care a făcut referire este site-ul de fakenews comisarul.ro, care pe data de 24 august 2019 publicase un articol, fără semnătura unei persoane, în care se susținea că am fost acasa la Iordache unde mi-aș fi negociat poziția de ministru al justitiei. După toate standardele, comisarul.ro nu este un ziar, pe site-ul respectiv negăsindu-se niciun fel de informații despre membrii redacției sau autorii așa numitelor articole. Acel site este doar o sursă de acuzații neprobate, grosolane, la adresa unor persoane alese ca ținte. De asemenea, articolul respectiv postat pe 24 august 2019 nu este un articol știre, ci un fakenews anonim, mizerabil”, a scris Dana Gîrbovan. Ea a mai precizat că până să iasă Andrea Chis cu această afirmație – făcută în cadrul ședinței Secției pentru judecători din CSM – niciun ziar/agenție de de presă sau televiziune nu a preluat această așa zisă știre. „În toată perioada de la publicarea acestei știri pe situl comisarul.ro si până la afirmațiile făcute de doamna Chis nu am fost sunată de presă să fiu întrebată daca informația respectivă este reală sau nu. Faptul este pe deplin explicabil, deoarece un site anonim nu poate fi o sursă credibilă pentru cineva, cu atat mai mult cu cât abundă în titluri suburbane de genul: HOPA! Ce porcărie! PUTE rău, ce JEG etc.”, a adăugat Dana Gîrbovan. Pe site-ul respectiv au mai fost publicate atacuri la adresa judecătoarei Gîrbovan, folosindu-se expresii precum „sluga”, „penală”, „pesedista”,  iar în articolul indicat de Andrea Chis – membrul CSM, Dana Gîrbovan este numită „judecatorea pro-infractori”.

Dana Gîrbovan o dă în judecată pe Andrea Chis

Judecătoarea Dana Gîrbovan spune că promovarea unui fakenews de către un judecător CSM îi aduce o gravă atingere reputației, motiv pentru care o va acționa în judecată pe Andrea Chis. „ Judecatoarea Andrea Chis, membru CSM, a considerat ca acest articol prezinta o baza factuală suficient de puternică pentru a cere sesizarea Inspectiei Judiciare și, eventual, sancționarea mea disciplinară cu retrogradarea iîn funcție sau excluderea din magistratură. Afirmațiile judecatorului Andrea Chis, făcute intr-un cadru oficial, au transformat un fakenews mizerabil într-o știre preluată ca atare de presa națională. Astfel, dupa afirmațiile judecatoarei Chis, presa a titrat că un membru al CSM a solicitat sesizarea IJ pentru a verifica daca Dana Gîrbovan s-a întâlnit cu Florin Iordache, acasă la acesta, pentru a-și negocia funcția de ministru”. Abia dupa afirmațiile judecătoarei Andrea Chis din sedinta CSM din 3 septembrie 2019 am fost sunată de mai multi jurnaliști, pentru a fi întrebată dacă am fost sau nu în casa deputatului Iordache. Strategia aceasta, ca un site anonim să publice un fakenews, iar apoi o persoană cu autoritate sau credibilitate să eleveze subiectul pentru a-l face știre de presa, este caz scoală în manualele de propaganda și dezinformare, despre cum să fie atacată reputatia unei persoane țintă. Pe scurt, ceea ce a fost inițial un fakenews mizerabil, ignorat de presă și de public, a devenit, prin acțiunea doamnei judecător Andrea Chis, o informație credibilă. Acest lucru mi-a adus in mod direct si grav atingere propriei reputații, motiv pentru care voi apela la măsurile prevazute de lege pentru astfel de situatii”; a transmis Dana Gîrbovan.

Andrea Chis: „necesitatea unui regulament privind comunicarea judecătorilor cu lumea politică”

Pe pagina personală de facebook, Andrea Chis a subliniat că i-a formulat o sesizare președintelui CSM, privind sesizarea Inspecției judiciare și setarea unor reguli de comunicare între judecători și oameni politici. Chis a mai adăugat că Dana Gîrbovan își exercita funcția de judecător în momentul în care a fost nominalizată ca ministru de către premierul Viorica Dăncilă. Nu în ultimul rând, Andrea Chis subliniază informația culeasă din publicația comisarul.ro, cum că Dana Gîrbovan și-ar fi negociar funcția acasă la politicianul Iordache.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare