Închide

Agent de mediu cancerigen descoperit de cercetătorii clujeni în clădirile Universității Babeș-Bolyai

Actualitate by Catalin Suciu - sept. 09, 2019 0 147

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai mare din țară în privința numărului de studenți, are clădiri unde nivelul radonului, un agent cancerigen, depășește limitele normale. Asta arată un studiu realizat chiar de cercetătorii din cadrul universității. Reprezentanții Universității spun că nu există nici un motiv de îngrijorare, iar în prezent se lucrează la protejarea spațiilor unde nivelul radonului a depășit limitele obișnuite.

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) este prima din România care şi-a monitorizat nivelul de radon, un agent de mediu cancerigen. Studiul a durat 3 luni şi a vizat 60 de spaţii ale Universității. În mai multe dintre acestea, nivelul radonului este crescut peste limitele normale. Principala cauză ar fi ventilația neconformă. Radonul este un gaz radioactiv prezent în sol, roci şi apă, iar Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) îl clasifică ca principal agent de mediu cancerigen şi a două cauză în apariţia cancerului pulmonar, după fumat.

Conducerea Universității spune că nu există motive de panică, mai ales că nivelul a fost depășit cu puțin, iar în perioada următoare se vor lua toate măsurile necesare pentru remedierea problemei.

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu