Închide

12 echipe s-au înscris să facă pentru Primăria Cluj un cartier de la zero unde oamenii au prioritate

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 07, 2019 0 1883

Cele 12 proiecte depuse la concursul de soluții lansat de Primăria Cluj pentru o viziune de dezvoltare a unui cartier de circa 250 de hectare pe terenuri private din Sopor sunt în proces de jurizare. Oficiali ai Primăriei Cluj spun că finaliștii vor fi anunțați în 10 octombrie.

Primăria Cluj și-a asumat alături de Ordinul Arhitecților să facă cel mai ambițios proces de planificare urbană din țară – un Plan Urbanistic Zonal pentru un cartier nou, pe 237, inițial, apoi 250 de hectare, teren privat situat în intravilan în zona Sopor din sud-estul Clujului. Marea provocare: aici sunt peste 1000 de proprietari de terenuri. Cum se va pune în aplicare un astfel de proiect, cum se va implementa procedura de urbanizare? Care va fi procedura de urbanizare? La aceste întrebări urmează să se răspundă joi, în 10 octombrie, cât este programată anunțarea câștigătorului contractului de proiectare.

„Din câte am înțeles de la organizatori, din cele 12 proiecte depuse, două aparțin unor echipe din afara țării, din Italia și Belgia. Proiectele sunt în curs de jurizare. Joi, în 10 octombrie urmează să fie anunțați câștigătorii competiției”, a declarat pentru Actualdecluj.ro Ovidiu Cîmpean, director în Primăria Cluj.

Concursul de soluții menit să aducă o viziune de dezvoltare a unui cartier în Sopor pe 240 de hectare de terenuri private a fost lansat în vara acestui an și urma să se deruleze în septembrie, însă a fost decalat pentru luna octombrie.

Din juriu fac parte: Paolo Otaola- arhitect, Borislav Ignatov- arhitect, Bogdan Suditu- specialist geografie, Paola Rizzi- arhitect, Nicolas Triboi- arhitect, Ligia Subtirica – arhitect, Claudiu Salanță – arhitect, Daniel Pop – arhitect, Daniela Maier- arhitect, Anca Virginas- arhitect, Dracea Răzvan – arhitect.

Premiile competiției sunt de peste 2,9 milioane de lei, adică premiul I – semnarea contractului de proiectare, valoare 2.800.000 lei (fără TVA), valoare ce se va negocia de către Primărie (în funcție de preț și de termenul de realizare estimat la 18 luni); premiul II- 120.000 lei (fără TVA); premiul III – 70.000 lei (fără TVA).

La primul contact cu proprietarii de terenuri (în total se estimează că sunt peste 1000) invitați la o dezbatere publică, oamenii s-au arătat interesați de a fi parte dintr-o zonă care se va dezvolta coerent. ”Cât teren pierdem?”, a fost cea mai frecventă întrebare pusă de proprietari. La cifrele de 10-20% teren care ajunge în proprietarea publică, avansate preliminar de cei de la Ordinul Arhitecților, oamenii și-au arătat entuziasmul că în sfârșit au aflat, cu bătăi din palme. Însă proprietarii au cerut Primăriei să se implice în realizarea unor asociații funciare virtuale, cea mai ambițioasă coordonată a proiectului, care de fapt va sta la baza implementării lui.

Tema de concurs implică legarea zonei de blocuri de la capătul cartierului Gheorgheni de zonele cu locuințe individuale edificate deja într-o dezvoltare urbanistică cu funcțiuni care lipsesc celorlalte cartiere recent edificate – servicii, comerț, cultură, sport și agrement. Vor fi punctate soluțiile care încurajează un mic orășel pentru oameni, în detrimentul mașinilor, deci soluțiile pietonale și cele privind transportul în comun. Se pune accentul în temă și pe soluții verzi (sistem integrat de producerea a energiei cu panouri fotovoltaice), sistem integrat de spații verzi. De asemenea, se cere o soluție care aduce o etapizare clară a realizării rețelelor edilitare, căilor de circulație, rețelelor de spații verzi și una care încurajează  formarea de micro comunități de proprietari, de vecinătăți sau asociații funciare pentru reorganizarea parcelelor dar și colaborarea între public și privat în așa fel încât proiectul să aibă șanse de reușită.

Despre planificarea unui cartier nou de la zero se vorbește din vara anului trecut. Oficial, Consiliul Local a decis în 19 decembrie să organizeze concursul pentru noul PUZ Sopor pe o suprafață de aproximativ 240 de hectare. În tema de concurs suprafața este de 250 de hectare. Fost arhitect șef în Reghin, arhitectul Klaus Birthler a vorbit pentru Actualdecluj.ro despre provocările pe care le aduce o temă de cartier pe terenuri private dar și despre materializarea acestui prin proces de planificare urbană inițiat în premieră în România. Detalii: INTERVIU Klaus Birthler, arhitectul care a pus umărul la primul cartier coerent din România, dorit la Cluj: „Până când ne vom putea plimba în acest cartier de la cap la coadă vor trece probabil 15, 30 de ani sau mai mult”

După ce în spaţiul public s-a lansat anunţul că Primăria vrea concurs pentru masterplanul unui nou cartier în Sopor, jucătorii din activa piaţă imobiliară locală au şi început să se mişte: nu doar că aici au demarat proceduri de achiziţie de terenuri, dar proprietarii de apartamente s-au grăbit să crească preţurile, sustin datele unui portal imobiliar. Asta în condiţiile în care Soporul cu greu ar putea fi descris acum drept cartier propriu-zis: zona de la capătul oraşului e deocamdată loc în care se amestecă blocuri aşezate în câmp, străzi rurale, grădini şi zone extinse de vegetaţie.

”În topul celor mai scumpe cartiere avem parte de o surprinză şi anume intrarea în clasament a celei mai noi zone rezidenţiale din Cluj-Napoca: Sopor. Pentru cartierul de 240 ha, în care ar urma să locuiască între 50.000 şi 70.000 de oameni, a fost lansată licitaţia pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ)”, menţionează reprezentanţi portalului compariimobiliare.ro.  Media preţurilor cerute de proprietarii din Sopor ar fi de… 1809 euro/mp, adică peste ceea ce se solicită pentru apartamente din căutatele cartiere ale oraşului Gheorgheni sau Andrei Mureşanu, cartiere constituite, cu zone cu servicii şi spaţii verzi. Asta în condiţiile în care ghidul oficial al tranzacţiilor imobiliare (realizat de compania Veridio pe baza tranzacţiilor înregistrate de primărie), arată că anul trecut media preţurilor la care s-au făcut efectiv vânzări era de 1.407 euro/ mp.

Detalii: „Oportunităţi” în cel mai scump oraş din ţară: proprietarii de apartamente au pus cartierul încă inexistent de la capătul oraşului în topul celor mai scumpe zone din Cluj-Napoca

Vezi și: Foto-reportaj. Cartierul care ar putea deveni exemplu de „Aşa da” în dezvoltarea urbană sau un nou eşec în haosul imobiliar al Clujului

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare