„Oportunităţi” în cel mai scump oraş din ţară: proprietarii de apartamente au pus cartierul încă inexistent de la capătul oraşului în topul celor mai scumpe zone din Cluj-Napoca
EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 05, 2019 0 1702
După ce în spaţiul public s-a lansat anunţul că primăria vrea concurs pentru masterplanul unui nou cartier în Sopor, jucătorii din activa piaţă imobiliară locală au şi început să se mişte: nu doar că aici au demarat proceduri de achiziţie de terenuri, dar proprietarii de apartamente se grăbesc deja să crească preţurile, sustin datele unui portal imobiliar. Asta în condiţiile în care Soporul cu greu ar putea fi descris acum drept cartier propriu-zis: zona de la capătul oraşului e deocamdată loc în care se amestecă blocuri aşezate în câmp, străzi rurale, grădini şi zone extinse de vegetaţie.
Conform datelor portalului Compariimobiliare.ro, în luna iulie 2019, preţul mediu pe metru pătrat util al apartamentelor de vânzare în Cluj-Napoca a fost de 1.598 euro mp, cu peste 33 de euro mai mult decât în luna precendă, şi cu peste 100 de euro peste cea de anul trecut. Clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente este condus de centru şi Plopilor.”În topul celor mai scumpe cartiere avem parte de o surprinză şi anume intrarea în clasament a celei mai noi zone rezidenţiale din Cluj-Napoca: Sopor. Pentru cartierul de 240 ha, în care ar urma să locuiască între 50.000 şi 70.000 de oameni, a fost lansată licitaţia pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ)”, menţionează reprezentanţi portalului. Media preţurilor cerute de proprietarii din Sopor ar fi de… 1809 euro/mp, adică peste ceea ce se solicită pentru apartamente din căutatele cartiere ale oraşului Gheorgheni sau Andrei Mureşanu, cartiere constituite, cu zone cu servicii şi spaţii verzi. Asta în condiţiile în care ghidul oficial al tranzacţiilor imobiliare (realizat de compania Veridio pe baza tranzacţiilor înregistrate de primărie), arată că anul trecut media preţurilor la care s-au făcut efectiv vânzări era de 1.407 euro/ mp. La polul opus, localităţile învecinate oraşului rămân cea mai ieftină opţiune pentru cei aflaţi în căutarea unei locuinţe. Vorbim despre Apahida, Dezmir sau Floreşti, conform CompariImobiliare.ro.
Trebuie menţionat că deocamdată „cartierul” Sopor e doar la stadiu de proiect, deşi au apărut şi aici nişte prime blocuri şi enclave de case. Primăria Cluj și-a asumat alături de Ordinul Arhitecților să facă cel mai ambițios proces de planificare urbană din țară – un Plan Urbanistic Zonal pentru un cartier nou, pe 237, inițial, apoi 250 de hectare, teren privat situat în intravilan în zona Sopor din sud-estul Clujului. Marea provocare: aici sunt peste 1000 de proprietari de terenuri, iar procedura legală prin care se va implementa proiectul e încă o necunoscută. În 2018, pe primul loc într-un top al străzilor cu cele mai multe tranzacții imobiliare se afla tocmai strada Soporului. Primăria a anunțat încă de acum câțiva ani că are în plan asfaltarea arterei și lărgirea la patru benzi. Potrivit Ghidului tranzacțiilor imobiliare pe 2018 realizat de Primărie și firma Veridio pe baza datelor declarate de Direcția de Taxe și Impozite Locale, pe strada Soporului s-au făcut anul trecut 672 de tranzacții de peste 45,7 milioane de euro. De altfel, este și strada unde s-au făcut cele mai valoroase tranzacții din Cluj-Napoca în 2018. Pe locul doi la cele mai multe vanzări operate în 2018 este strada Oașului și apoi strada Bună Ziua. „Cam aceasta a fost dinamica tranzacţiilor în Sopor: ianuarie – 44 tranzactii; februarie – 5; martie – 72; aprilie – 45; mai – 40; iunie – 40; iulie – 29; august – 64; septembrie – 103; octombrie – 68; noiembrie – 78; decembrie – 84. Se vede că în ultima parte, crescând oferta, au fost mai multe tranzacţii”, a detaliat Adrian Vascu de la Veridio.
Cum e descris cartierul în acest ghid imobiliar: „Colonia Sopor este localizată în partea de sud-est a municipiului în apropierea livezii Palocsay și a Cartierului Gheorgheni și Între Lacuri. În general, imobilele din acest cartier au destinație rezidențială, fiind o puternică zona de interes pentru dezvoltările rezidențiale de tipul blocurilor de apartamente cu 8-10 etaje. În decursul ultimilor ani zona Sopor a fost zona cea mai intens dezvoltată a municipiului. Fiind un cartier nou-dezvoltat lipsesc elementele urbane de integrare (infrastructură, spații publice amenajate, piațete). În imediata vecinătate a cartierului este situată Baza Sportivă Gheorgheni, un complex sportiv și de agrement inaugurat în 2017″.
Actualdecluj.ro a vizitat viitorul „cartier” alături de arhitecţi interesaţi de concurs: