Închide

Asaltul cetățenilor la urbanism: Ce e mai important, interesele investitorilor germani sau calitatea vieții a trei clujeni?

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 05, 2019 0 1114

Mai mulți vecini din zona unui imobil cu șapte nivele care se dorește pe strada Callatis au cerut Comisiei de Urbanism a Primăriei să nu pună pe primul loc interesele unor investitori în locul calității vieții lor și să autorizeze un astfel de bloc într-o zonă unde există locuințe cu cel mult trei nivele. Chiar primarul Emil Boc s-a arătat înduioșat de „poveste” și s-a transpus din cel care face cărțile la urbanism direct în papucii unui simplu cetățean apreciind că „ceva nu e în regulă în orașul asta. Pe 500 de mp fac o casă”. Viceprimarul Dan Tarcea plusează și arată proiectantului că a propus spațiu verde cât pentru un câine per apartament. Proiectantul a arătat că oricum e un proiect care a luat-o de la zero deoarece a expirat valabilitatea documentației, însă că el a fost aprobat inițial tot de Primăria din Cluj.ro

Arhitectul Sorin Scripcariu, care este  și președinte al Comisiei Zonale a monumentelor și care a primit voie de la primarul Emil Boc ca din această postură să stea la masa de ședință a Comsiei de Urbanism a cerut avizul la ședința din 24 iulie pentru un imobil mixt cu 5 etaje și unul retras pe o parcelă de, a spus el, 1000 de mp pe strada Callatis.

Când a început discuția, primarul Boc nu era încă în sală. Ostilitățile erau conduse de arhitectul șef al municipiului Daniel Pop și de viceprimarul Dan Tarcea. Deja se anunțaseră vecini prezenți care se opuneau investiției.

Despre proiect, arhitectul șef a spus că are lacune – mai puțin spațiu verde decât cel minim cerut în PUG (18 % față de minim 20%), o aliniare la mai mulți metri decât cei admiși, chiar cu variația legală (19 metri față de 18 metri, frontul la stradă, plus 50 cm), retrageri mult prea mici față de limite.

Vecinii de pe strada Callatis unde urmează să se ridice noul bloc au intervenit și au spus că parcela are doar 500 mp. „Regimul de înălțime este aberant pe o stradă unde sunt doar imobile cu parter și două etaje. Pe o altă stradă vecină, Decebal, s-a făcut recent doar un parter cu trei etaje. Suntem și noi trei cetățeni ai Clujului și acest bloc ne afectează calitatea vieții”, au spus oamenii.

La începutul prezentării, arhitectul Scripcariu a semnalat că pe Callatis există un accident în aliniamentele la stradă, de aceea blocul este proiectat chiar pe trotuar iar beneficiarul ar urma să doneze teren pentru corecția străzii. În schimb, oamenii l-au contrazis și au spus că strada este în forma actuală de când lumea și că abia acum 4 ani Primăria a reușit să o asfalteze.

 

„Dorește să doneze Primăriei un metru de teren în medie ca să poată să își crească Coeficientul de Utilizare a Terenului. Nu cred că Primăria are nevoie de teren inutilizabil care dă în casa vecinilor. Nu poate decide un arhitect și nici Primaria cand să ne demolăm noi locuințele pentru că se restructurează zona. Liftul auto care deservește parcarea este lipit de peretele nostru. Avem un proiect finanțat prin Casa Verde cu panouri solare instalate care odată autorizat blocul nu vor mai fi eficiente”, a semnalat unul dintre vecini. O altă vecină a spus că stă cu mama soacră într-o casă cu vechime de peste 100 de ani și că nu poate fi de acord să se lipească un bloc de calcanul acestei case. „Mama soacră are 82 de ani și oricând se poate răsturna clădirea peste ea dacă se va săpa la noul șantier al blocului”, a semnalat aceasta.

Revine Boc în sală și începe să le explice oamenilor procedura de lucru de la comisiile de urbanism, potrivit căreia de dorit este ca vecinii și beneficiarii să discute în prealabil iar dacă nu se întâmplă acest lucru, Primăria este cea care oferă un cadrul în acest sens la ședințele de urbanism.

Intervine și viceprimarul Dan Tarcea care spune că parcela unde se dorește proiectul, pe strada Callatis nr. 19 va deveni supraconstruită și va avea 17 apartamente de 50 de metri păstrați deservite de foarte puțin spațiu verde.

Boc explica în continuare procedurile de avizare a proiectelor și a spus că după ce se ascultă părțile intră pe fir specialiștii arhitecți din Comisia de Urbanism.

Oamenii  îi spun primarului că investitorul (un cetățean german, Alin Ioan Lihaciu) nu i-a contactat, nu a pezentat soluții și a proliferat doar amenințări.

Primarul a intervenit din nou și s-a adresat oamenilor cu explicațiile pe care obișnuiește să le dea când vine vorba despre relația dintre vecini și investitori. „Nu este obligatoriu pe lege să existe consultări. Noi le recomandăm. Dacă existau discuții probabil că ele ar fi rezolvat măcar jumătate din probleme. Nu pot să impun legal o consultare, dar pot să recomandat o relație normală, în loc să pierd timpul aici dacă nu s-a făcut discuția. Despre amenințări, moral, nu pot verifica oamenii dar puteți face, legal, o plângere”, a mai spus Boc adăugând că proiectele fără consultări parcurg un drum mai lung la avizare.

Boc cere să fie pus în temă apoi să se pronunțe comisia cu privite la proiect.

Viceprimarul Dan Tarcea îl pune în temă pe edil cu discuțiile punctuale privind blocul propus pe strada Callatis: 7 niveluri într-o zonă cu trei niveluri maxim regimul construit și despre care PUG-ul spune să se respecte un aliniament la 18 metri care nu se respectă.

Arhitecții din Comisie au spus că disconfortul simțit acum de vecini se va diminua în timp și că peste 50 de ani întreaga zonă își va schimba aspectul. Mai mult, că și în alte zone de restructurare din Cluj, cum este strada Brâncuși s-au autorizat 5 etaje.

Cu acest conflict pe masă, primarul s-a apucat să facă pe cetățeanul, să pună întrebări și să spună în fața comisiei că face asta.

„Mi se pare absurd. Să fim serioși, cu respect față de domnul președinte (arhitectul Sorin Scripcariu – n.red), pe 500 de metri pătrați fac o casă. Ceva nu e normal în orașul asta. Nu e în regulă, vă spun ca cetățean”, a plusat primarul Emil Boc mimând că empatizează cu vecinii nemulțumiți de modul în care se face urbanism în Cluj.

Viceprimarul Dan Tarcea a intrat și el în joc să aducă o posibilă soluție de dezamorsare a conflictului. „Am  avut pe Croitorilor la o ședință trecută un proiect asemănător, tot pe o parcelă îngustă. Atunci s-a stabilit să se reducă nivelele prin creșterea înălțimii etajelor și diminuarea numărului de apartamente. Adică 2,6 metri înălțime pentru un etaj”, a spus Tarcea.

„Ceva nu e în regulă, haideți sa gândim logic că vorba aia, peste 50 de ani nu va mai fi, nu este în regulă. Trebuie să judecăm echilibrat”, a completat Boc.

Arhitectul Voicu Bozac a militat pentru tema sa nouă pe care înceracă să o impună în fața membrilor și oficialilor din comisie ca practică asumată și de către Primărie – să se facă parteruri mai înalte și elegante în toate imobilele mixte din Cluj-Napoca.

Oamenii au mai continuat să arate că investiroul cunoaște toate constrângerile din zonă și faptul că ei, oamenii, au muncit o viață ca să își poată renova locuințele dar în ciuda acestui fapt, forțează un proiect de bloc.

„Trebuie găsită cea mai bună soluție”, intervine primarul. Apoi recomandă Comsiei „să încercăm să conturăm o soluție”.

Intervine arhitectul Adrian Iancu care propune să nu se mai intre cu liftul la subsol în parcarea subterană propusă pentru a deservi blocul și să se facă maxim zece apartamente în viitorul imobil. Arhitectul a mai spus că ar trebui realizat un Plan Urbanistic Zonal și tratat tot cvartalul de pe strada Callatis unitar pentru a se studia viitorul zonei și dacă va mai rămâne spațiu public în condițiile în care toată lumea va dori să construiască în viitor. În plus, Scripcariu a fost atenționat de Iancu că în apartamentele propuse în viitorul imobil trebuie să trăiască oamenii și să aibă toate condițiile. „E o chestiune de abordare. Am văzut multe ]ncadrări care nu sunt în regulă. Zonă va deveni una densă, dacă toți vor vrea să faca după PUG. Cred că probelemele locuirii nu sunt puse corect în zonele de restructurare din PUG”, a mai spus Iancu.

Primarul Boc intervine și invocă găsirea unui echilibru, remarcând că în sală e prezent și avocatul Radu Șomlea (la a cărui casă de avocatură lucrează și consilierul local Radu Moisin, liderul PNL din Consiliul Local). „Calitatea vieții în detrimentul cantinății, pentru asta milităm”, a adăugat primaurl.

Intervine viceprimarul Dan Tarcea care spune celor prezenți că proiectul lui Scripcariu aduce pentru un apartament un spațiu verde de 1,9 mp, cât pentru un câine în condițiile în care norma minimă este de 2,2 metri de spațiu verde.

Arhitectul Voicu Bozac spune că prin corectarea unei alinieri așa-zis defectoase a străzii ceilalți vecini care vor dori să construiască vor ajunge să piardă până la 100 mp de teren. „Vă trebuie PUZ pentru derogări la aliniament”, a spus Bozac.

Arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a recomandat reconsiderarea proiectului: să dispară un etaj, să scadă densitatea locuirii prin proiectarea a câte două apartamente pe nivel, reconfigurarea parterului comercial cu înălțime de 3,5-4 metri, respectarea aliniamentului de 18 metri și mutarea liftului pe partea de nord în așa fel încât să nu afecteze vecinii.

„Oricum o să mai vină o dată pentru concluzia finală”, a adăugat Tarcea.

„Îmi pare rău că au preluat acest proiect când vechiul proiect avea PUD-ul aprobat expirat. Dacă beneficiarul se grăbea primea autorizație. Sper sa ajungeti (adresându-se vecinilor nemulțumiți – n.red.) la un dialog cu beneficiarul, sunt diverse forme de a asigura daune, prin asigurare, contracte de garanție, angajamente notariale. Problema este PUG-ul iar când s-a făcut aveați posibilitatea să trageti un semnal de alarmă dacă nu susțineați creșterea regimului de înălțime. Pe strada Decebal, lângă dumeavoastră au fost aprobate recent două blocuri cu câte 5 etaje și unul retras”, a replicat proiectantul Sorin Scripcariu, adresându-se Comsiei, primaurlui și vecinilor nemulțumiți.

Boc i-a tăiat-o scurt și l-a îndemnat să facă ce poate să facă împreună cu vecinii pentru a avea în oraș o zonă frumoasă și de viitor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.