Închide

Universitatea i-a recunoscut meritele profesionale și buna reputație. Prospăt-ministrul Guvernului tehnocrat a radiografiat „votanții” și „votații” din România prezentului

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - nov. 29, 2015 0 249

România parcurge o criză de încredere, avem politicieni fricoși în fața deciziilor și cetățeni care nu mai au speranță și își vând voturile pe un kilogram de zahăr sau unul de ulei în această „democrație bolnavă” pe care o parcurgem iar ultimul bastion al încrederii rămâne Universitatea. Așa a vorbit ieri Vasile Dâncu despre prezentul pe care îl trăim. Ministrul al Dezvoltării Regionale în noul Guvern tehnocrat format după demisia premierului Ponta, Dâncu a primit tilul de Profesor Honorius Causa al Universității Babeș-Bolyai (UBB), în prezența elitelor din mediul universitar, politic, bisericesc și administrativ clujean.

La ceremonia de sâmbătă de la UBB, Vasile Dâncu a vorbit despre criza pe care consideră că o parcurge societatea românească în prezent. „Suntem o societate copleşită de frică, de la politicieni cărora le este frică să ia decizii, până la destine individuale marcate de frică. Avem o regresie spre magic, spre soluţii iluzorii, cum este cea a plecării în străinătate. Avem şi o criză a intelectualului şi una a culturii. Este o societate a incertitudinii maxime, în care dispare totul foarte repede”, a spus Dâncu, citat de Mediafax.

„Trăim o criză de încredere în care România pare devastată, pare deşertificată. Oamenii nu mai au încredere în instituţii, în stat, au început să atace biserica, credinţa, nu mai au încredere unii în alţii, ne-am îndepărtat unii de alţii. Este un fenomen sociologic pe care îl măsurăm, este o măsurare tristă. Avem o criză a dezbaterii şi a ideilor, în spaţiul public nu se mai dezbat idei, nu se mai caută alternative. Avem o violenţă continuă, avem un spaţiu conflictual deschis şi ce este mai grav este că, astăzi, argumentarea este rar folosită. Trăim o dictatură a emoţiilor care nu duc la soluţii, trăim o democraţie care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv, pentru că oamenii nu se prezintă la vot, nu participă la dezbatere. De multe ori îşi vând votul pe un kilogram de ulei sau de zahăr, iar acesta nu este un gest de revoltă, ci este un semn de abrutizare a cetăţeanului care nu mai caută soluţii, care nu mai are speranţă (…) Statul a primit toate delegările posibile să se ocupe de bolnavi, de săraci, de dezastre, de educaţie şi sănătate, iar noi suntem nişte cetăţeni clienţi care aşteptăm, plătim impozite, dar stăm, de fapt, într-un pavilion de egoism vecin cu dezumanizarea. Nu ne mai sensibilizează suferinţa celorlalţi, criza din jurul nostru. Avem o criză a spiritului, una de solidaritate colectivă. Noi suntem o colecţie de insule care se îndepărtează unele de altele (…) A dispărut cuvântul viitor din discursurile noastre, sistemul politic şi social pare construit cu spatele la oameni, cu faţa spre conducători şi aceasta este o mare pierdere”, a mai subliniat Vasile Dâncu, citat de aceeași sursa.
În această societate bolnavă, până și mass-media este un canal de amplificare a bolii, având în vedere că prin acest canal se poate transmite orice, fără filtre. „În toate aceste crize ale spiritului contemporan, universitatea este cel mai important loc al rezistenţei colective, unde solidaritatea dintre profesori şi studenţi creează un loc al încrederii. Aici, profesorii se sprijină pe studenţi, iar studenţii pe dascăli, şi aşa se naşte încrederea. În universitate nu există conflict între generaţii, aici se reface un lanţ al ADN-ului cultural. Este nevoie de o reţea de minţi şi suflete care să dea o speranţă acestei societăţi. Universitatea este un spaţiu al libertăţii, este mereu învingătoare, niciun dictator nu a reuşit să învingă spiritul universităţii. Merită să păstrăm acest spirit al rezistenţei permanente”, a mai precizat Dâncu în cadrul ceremoniei de sâmbătă de la UBB.
Vasile Dâncu este sociolog, profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”, membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research), al Societăţii Sociologilor din România şi al Asociaţiei Sociologilor din România. El a contribuit la înfiinţarea, în cadrul UBB, a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială (1996), a Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative (1996), a Centrului de Cercetare Sociologică Avansată (CESA).El a fondat, în 1994, Institutul de Studii Sociale, Marketing şi Publicitate „Metro Media Transilvania”, iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). Cea mai recentă distincţie acordată lui Vasile Dâncu a fost Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Germaniei din partea preşedintelui Joachim Gauck, în 10 noiembrie 2015.
La ceremonia de acordare a titlului de Profesor Honoris Causa lui Dâncu au fost prezenţi, printre alţii, membri ai conducerii UBB, prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuşcan, preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, deputatul PSD Aurelia Cristea, primarul Clujului, Emil Boc, fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Acordarea titlului de Profesor Honoris Causa pentru Vasile Dâncu a fost aprobată de Consiliul profesoral al FSPAC, în 13 martie 2015, şi votată de Senatul UBB, în 11 mai 2015.

sursa foto: Istituria Prefectului – Judetul Cluj (Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu