Închide

Un politolog clujean avertizează: ce legătură există între FIDESZ şi Putin şi cum alegerile europarlamentare vor duce la ascensiunea extremiştilor

Actual de ClujPoliticaTop News by Mihai Prodan - mai 07, 2014 0 645

Un politolog clujean avertizează, în contextul crizei din Ucraina şi a câştigării alegerilor, în Ungaria, de către premierul ţării, deşi acesta a încălcat mai multe reguli susţinute de Uniunea Europeană: e de aşteptat ca alegerile pentru Parlamentul European să conducă la o creştere puternică a reprezentării partidelor de extremă-dreapta şi anti-UE, ceea ce va ajuta Rusia în negocierile cu Europa.

Gabriel Bădescu este şeful Departamentului de Ştiinţe Politice al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi subliniază două aspecte importante pentru România ale situaţiei din Europa: câştigarea alegerilor în Ungaria de către Viktor Orban deşi acesta a încălcat reguli europene – iar criticile împotriva acestuia au fost puţine – şi situaţia tensionată din Estul Ucrainei. Cele două sunt legate, spune Bădescu, iar elementul comun este Vladimir Putin.

gabriel_badescu

„Un articol apărut în Financial Times după alegerile din Ungaria afirma că influența lui Viktor Orban în Europa în acest moment este depășită doar de cea a cancelarului Germaniei”, spune Bădescu pentru ActualdeCluj.ro.

„Motivul este acela că premierul Ungariei a arătat cum pot fi câștigate confortabil alegeri încălcând reguli susținute de UE fără a avea parte de niciun fel de sancțiuni. De aceea, este probabil ca modelul lui să fie urmat și de alți politicieni europeni în perioada următoare, în contextul creșterii neîncrederii în instituțiile europene și în partidele tradiționale”.

Criticile directe la adresa lui Orban din partea liderilor europeni au fost puține, spune el. Mai mult, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul l-a felicitat pentru succes, în vreme ce un alt politician ce pare să fie mulțumit de victoria lui Orban este Vladimir Putin. „Este unul dintre liderii politici care a făcut în mod repetat referiri pozitive la rezultatele alegerilor din Ungaria”, explică Bădescu.

În consecinţă, avertizează politologul, este de așteptat ca alegerile pentru Parlamentul European să conducă la o creștere puternică a reprezentării partidelor de extremă dreaptă și anti-UE, fapt care va întări poziția Rusiei în negocierile cu UE. „Cele mai multe dintre aceste partide și-au exprimat în mode repetat simpatia pentru politicile rusești, inclusiv Frontul Național (Franța), UKIP (Marea Britanie), Golden Dawn (Grecia), Ataka (Bulgaria), iar Rusia le arată susținere”, subliniază el. „Acest fapt va complica și mai mult articularea unor poziții ferme ale UE față de conflictul din Ucraina, precum și stabilirea unor politici energetice comune care să reducă în viitor dependența față de Rusia”.

 

Partidul conservator Fidesz, al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat detaşat alegerile din Ungaria, din 6 aprilie, cu 44,6% dintre voturi. În 2010 acelaşi partid, acuzat constant de practici antidemocratice în ultimii ani, câştigase şi majoritatea de două treimi în Parlamentul ungar. Graţie acesteia Parlamentul a aprobat peste 850 de legi fără dezbatere, doar până la alegerile din aprilie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.