Închide

Cei mai mari chiriaşi ocupă un sfert din noile centre de afaceri ale Clujului

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 07, 2014 0 380

Dezvoltatorii de la Fribourg Development au semnat antecontractul cu o companie care va prelua 3.000 mp în centrul tehnologic dezvoltat pe fosta platformă a fabricii Libertatea.

Acesta este, deocamdată, cel mai mare chiriaş identificat al Liberty Technology Park. În total, cele patru cele mai mari clădiri de birouri livrate anul trecut sau pregătite în această perioadă să închidă lucrările lansează pe piaţă peste 42.000 de spaţii. Companii care să aibă nevoie de spaţii de peste 1.000 mp sunt încă puţine printre cele care au semnate contracte de preluare de birouri.

liberty

“Am semnat deocamdată antecontractul pentru 3.000 mp în clădirea B. Este vorba despre o companie din IT, care îşi va deschide un centru de Cercetare-Dezvoltare şi care urmează să preia spaţiile din luna iulie”, a menţionat Nina Moldovan, director Liberty Technology Park, centrul de birouri şi servicii care ia locul fostei fabrici de mobilă din zona gării. “Prin acest client, gradul de ocupare al spaţiilor din Faza I a proiectului va ajunge la 87%. Mai avem şi alte discuţii în derulare, aşa că estimăm ca la final lunii mai să ajungem la 95% grad de ocupare”, a completat Moldovan.

Prima faza din LTP a fost realizată de sibienii de la CON-A, a fost inaugurată la finalul anului trecut și a livrat pe piața locală 5.600 mp de birouri și spații de servicii. Spațiile din etapa de proiect finalizată încă de anul trecut au ca primi chiriași societatea Halcyon Mobile, companie clujeană activă în designul și dezvoltarea de aplicații mobile, brandul de restaurante La Casa și Recall, companie americană furnizoare de servicii în managementul de date. Alte două societăți, cu număr mai mic de angajați deocamdată, sunt active în clădirea administrativă a fostei unități de producție: studioul de branding și web design Ecuson Studio și Makronetz, companie cu capital româno-german din domeniul IT. De asemenea, a fost lansat acceleratorul de afaceri Spherik, care îşi are sediul tot pe fosta platformă Libertartea. Dezvoltatorii de la Fribourg Development au în derulare în aceste săpămâni procesul de selecţie a antreprenorului general pentru următoarea etapă de lucrări. Constructorii au pregătit pe parcursul anului trecut infrastructura pentru întregul proiect și au anunțat că până la final de 2014 urmează livrarea a încă 11.200 mp de spații închiriabilie.

Pe terenul fostei fabrici Tricotaje Someşul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, se inaugurează săptămâna viitoare o clădire de birouri de 19.000 mp. Gradul de ocupare acoperit prin contracte a ajuns în acest moment la 60%, potrivit datelor oferite de dezvoltatori. Conform informaţiilor ACTUALdeCLUJ.ro, cel mai mare chiriaş din lista The Office este deocamdată National Instruments (NI), unul dintre liderii mondial în testare, achiziție de date și sisteme integrate pentru ingineri și oameni de știință, care preia un spațiu de 1.800 de mp, adică o suprafaţă de aproape 10% din imobil. Primii chiriaşi anunțați ai imobilului sunt Three Pillar (dezvoltare de soft) și Deloitte (consultanță). Potrivit informațiilor noastre, Steel Case, lider mondial in mobilier de birou, este compania care va avea un showroom de prezentare în The Office, iar agenţia Re/Max-Grup de Lux va avea de asemenea spaţii în imobil.

Cel mai mare chiriaş din prima clădire a centrului de afaceri Cluj Business Center, proiectat pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacul, este compania din IT Endava. „Scara 1”, adică prima clădire, e sus de câteva luni, dar contractele pentru ocuparea sa sunt încă în negocieri. Imobilul are 8.000 mp şi este cel mai mare livrat în 2013 în municipiu. SAP România, subsidiara locală a companiei germane SAP AG, cel mai mare producător mondial de software şi tehnologie pentru afaceri, și-a inaugurat la finalul lunii trecute centrul de consultanţă de la Cluj-Napoca. Nemţii s-au instalat la ultimul etaj din Cluj Business Center, pe 700 mp. Dezvoltatorii de la Iulius Group au prin Endava un chiriaş de 5.220 mp, adică pentru peste jumătate din spaţiile disponibile în United Business Center Tower, clădire aflată încă în şantier pe malul lacului din Gheorgheni.  Endava, care are deja spaţii în Iulius Business Center, adică în vecinătatea şantierului nou, este doar temporar stabilită pe fosta platformă Feleacul. În total, cele patru cele mai mari clădiri de birouri livrate anul trecut sau pregătite în această perioadă să închidă lucrările lansează pe piaţă peste 42.000 de spaţii. Cei mai mari chiriaşi anunţaţi până acum în aceste imobile vor prelua, cumulat, o suprafaţă care trece cu puţin de 10.000 mp.

office 5

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare