Închide

Soluții pentru „învierea” Parcului Feroviarilor – temă de școală

ActualitateDezvoltareEconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 01, 2016 0 769

Parcul Feroviarilor ar urma să fie preluat de primărie. Deocamdată, s-au inițiat demersuri și, până să se regelementeze chestiunile care țin de proprietare, arhitecți și urbaniști de aici și din afară caută soluții pentru revitalizarea spațiului. Aceștia vor încerca să găsească soluțiile potrivite pentru acest spațiu în cadrul unei școli de vară care va avea loc la Cluj la începutul lunii iulie, anunță organizatorii de la Scena Urbană. Cursurile, ținute de experți, sunt recomandate nu doar studenților, ci și celor care vor să fie city manageri, mai anunță organizatorii.

Menționăm că pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de săptămâna viitoare se află un proiect de hotărâre prin care se reglementează situația unei clădiri din 1930, care se află în incinta parcului, pe care primăria urmează să o achiziționeze. Acesta ar fi unul dintre pașii necesari demersurilor pentru ca primăria să preia parcul, intenția pe care a anunțat-o de multă vreme. Parcul ține acum de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA.

Citește și:

Clujul ar putea primi Parcul Feroviarilor – 5,3 hectare de verde pentru oraș

„Parcul Feroviarilor va fi în curând în proprietatea primăriei. Demersurile sunt aproape finalizate, din câte mi s-a spus. În această universitate de vară ne propunem, așa cum am făcut cu fiecare spațiu în care ne-am implicat, să generăm dezbateri constructive analizând oportunități ale zonei, probleme actuale sau posibile”, a menționat pentru Actualdecluj.ro Daniela Maier,  vicepreședintele Ordinului Arhitecților România- Filiala Transilvania și inițiator al proiectului Scena Urbană.

Mai precis, școala internațională de vară are ca temă „spațiile urbane supuse factorilor de risc” și se desfășoară, în perioada 4-10 iulie, la Casino- Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. Deschiderea oficială, precum și prima zi a școlii de vară vor avea loc în Amfiteatrul Facultății de Business (str. Horea nr. 7). „Scena Urbană a atras atentia specialiştilor de peste mari si ţări! Proiectul derulat la Cluj-Napoca, Scena Urbană, atrage, în cadrul Universității de Vară Transilvania a Ordinului Arhitecților România Filiala Transilvania (OART), un grup internaţional de profesori, cercetători şi studenţi, din Italia, Cipru, Marea Britanie, Polonia, și chiar din Japonia!”, spun cei de la Scena Urbană. Participanții vor lua parte la ediţia a VIII-a a ”International School of Awareness and Responsibility of Environmental Risk- Resilient Places and Spaces-Design for Risk Reduction” („Școala Internațională de conștientizare și responsabilizare cu privire la factori de risc ai mediului înconjurător, cu tema Spații reziliente și design spațial”), organizată la Cluj-Napoca, la inițiativa profesorului arhitect Paola Rizzi din Italia, în parteneriat cu OART și Primăria Cluj-Napoca. ”Faptul că inițiativa OART (Ordinul Arhitecților România Filiala Transilvania), prin grupul Scena Urbană a generat interesul specialiștilor din diverse domenii este o confirmare care ne bucură și ne motivează. Ne dorim să reușim, prin această Universitate de Vară, să dezbatem constructiv istoricul, oportunitățile, impactul și prezența unui spațiu cu șanse extraordinare pentru oraș: Parcul Feroviarilor și zonele adiacente- zona industrială și Parcul Oașului, cursul Nadăș”, a declarat arh. Daniela Maier.

Evenimentul este dedicat studenților și absolvenților de la Arhitectură, Design, Planning Urban, Inginerie, Geografie, Geologie, Sociologie, Mediu, precum și celor de la Business și Știinte Politice. „Este o oportunitate pentru ei să înțeleagă, să găsească soluții reale în timp ce lucrează la un studiu de caz din Cluj-Napoca, să dezbată factorii de risc de mediu și design, și managementul lor prin proiect. Studenții vor fi ghidați de o echipă pluridisciplinară internațională de experți și tutori”, arată organizatorii.

De asemenea, Școala de Vară cuprinde o serie de mese rotunde si workshopuri, deschise oricui este interesat si preocupat de ceea ce inseamna decizii bune in designul urban si nu numai. ”Este vorba, în primul rând, de supraviețuirea sistemului existent și îmbunătățirea lui, pentru a-l menține în funcțiune. În ultimii ani am observat că lucrăm mult mai mult să peticim, să reparăm după anumite evenimente- fie că e vorba de calamități naturale, sau de efecte ale intervenției umane- și am pierdut din vedere prevenția. A ști, a conștientiza (riscurile) înseamnă a alege, în mod conștient și informat cum, unde, de ce si pentru cine proiectăm, ceea ce ne permite să înțelegem diferența dintre factorii relevanți și cei irelevanți. Acest lucru stă, sau ar trebui să stea, la baza oricărei decizii în procesul de design. Trebuie, de asemenea, să facem astfel încât soluția aleasă să fie înțeleasă corect, implementată și asumată de city manageri”, spune Paola Rizzi, profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgență în spațiul urban și arhitectură sustenabilă la ”Facoltà di Architettura di Alghero”.

Despre cum se „rezolvă” la Cluj tema „city manager” puteți citi aici:

Se pregătește “îmbarcarea” lui Șurubaru. Va fi administratorul lui Boc

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.