Închide

Ministresa mediului la Cluj, după ce a văzut groapa de gunoi de la Pata Rât: „Populația e pusă în pericol”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - oct. 02, 2017 0 2777

Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu vine la Cluj ca să biciuiască autoritățile pentru că nu au închis groapa de gunoi de la Pata Rât iar deșeurile o iau la vale.

„Lucrurile aici în județul Cluj nu sunt tocmai cele mai fericite”, spune ea. „Ne aflăm în județul cu cele mai multe probleme din țară. Aveți la Cluj – și spun aveți pentru că mă adresez și clujenilor – șase depozite neconforme, care trebuie să fie închise, și la două dintre ele nici măcar nu au început lucrările. La Pata Rât nici nu mai stăm de vorbă. Este inadmisibil ca la aproximativ șapte ani de când am dat sistarea pentru acest depozit să nu se fi făcut nimic, ci dimpotrivă, dacă a fost o mică ploaie tot levigatul să-l vedem că va ajunge cumva undeva în viitor chiar în stradă. Consiliul Județean nu are nici un pic de responsabilitate. măsurile trebuiau făcute demult și dacă nici acum în al 12-lea ceas nu se vor trezi problemele vor fi de altă natură. nu e normal ssă nu aveți unde să depozitați aceste deșeuri. Municipiul se plimbă cu deșeurile produse în alte județe, la Bihor, Harghita și Alba. Am cerut Consiliului Județean – și nu înțeleg de ce președintele nu a fost aici și nu a răspuns invitației pe care i-am adresat-o – să urgenteze construirea depozitului SMID. Azi erau două autovehicule acolo, două excavatoare și un buldozer și mai mult decât atât nimic. Trebuia terminată construcția demult. Depozitul trebuie să înceapă să funcționeze în cel ami scurt timp. un an e foarte mult. Dacă în 6 luni nu începe să funcționeze, tot ce înseamnă deșeuri în județul Cluj va fi problema de o mie de ori mai mare, pentru că inclusiv depozitele temporare aprobate în apropiere vor avea o problemă, că vor depăși procentul de depozitare. E normal să ne plimbăm cu deșeurile prin toată țara? Populația e pusă în pericol. Sunt tot felul de deșeuri pe care le producem”.

Cel puțin patru comune din sudul județului duc gunoaiele în Harghita, mai exact la groapa de gunoi de la Odorheiu Secuiesc. Vicepreședintele CJ Cluj Vakar Istvan: „A fost mai ieftin să ducă acolo decât la Cluj. Aici la Cluj încarcă foarte mult costurile; sunt vreo patru comune”. Gavrilescu completează: „chiar dacă e legal să ducă acele deșeuri la anumite depozite cu care au contracte, eu consider că e imoral să duci aceste deșeuri de la Cluj într-un alt județ pentru că nu ai fost competent sau responsabil”.

Gavrilescu a convocat azi toți șefii de instituții care au legătură cu situația de la Pata Rât. Din partea principalului responsabil, Consiliul Județean Cluj, a venit vicepreședintele Vakar Istvan și nu președintele Alin Tișe, situație care a deranjat-o. „Consiliul Județean Cluj a returnat 20 milioane de euro pentru incompetența cu care au gestionat bani europeni în perioada 2008 și 2013 pentru nefinalizarea SMID. Nu vor mai accepta, e nedrept, sunt banii fiecărui clujean și român. dacă cineva nu știe să administreze, să plece. Iar atitudinea aceasta, de a trimite pe domnul vicepreședinte, căruia îi mulțumesc, dar nu a participat domnul președinte al CJ Cluj mi se pare strigător la cer pentru toți clujenii care l-au trimis în Consiliul Județean”.

Gavrilescu a cerut azi demiterea conducerii Gărzii de Mediu din Cluj, despre care spune că nu a făcut suficient ca să amendeze autoritățile ce au dus la escaladarea problemei rampei de gunoi. „Astăzi cer public comisarului general demiterea comisarului șef de la Cluj. Să aduceți la cunoștință comisarului general Trif că cer destituirea din funcție a comisarului șef de la garda de mediu Cluj. Și asta pentru că am considerat – și în urma raportului pe care mi l-a prezentat corpul de control și a realității de astăzi – că Garda de Mediul trebuia să dea și mai multe amenzi, să fie extrem de vigilentă și să apere cetățeanul din Cluj. Nu a făcut asta cu toate că legea îi dădea voie”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags