Închide

Poetul sirian Adonis, premiat la Cluj: „Îmi doream de mult să vin aici. Sunt puţine oraşe care devin simboluri, iar Clujul este un astfel de oraş”

ActualitateCulturăSinteză știri locale by Actual de Cluj - oct. 02, 2017 0 503

Adonis este considerat cel mai mare poet al literaturii arabe și a primit marele premiu al  Festivalului Internațional de Carte Transilvania, FICT 2017. În cadrul evenimentului de premiere, el a vorbit despre visul pe care l-a avut la vârsta de 13 ani și care i-a dat curajul să îi citească preşedintelui Siriei una dintre primele sale poezii, întâmplare care a precedat integrarea sa în sistemul de învățământ la vârsta de 13 ani –   relatează Transilvania Reporter. Scriitorul nu a evitat să vorbească și despre diferențierile dintre musulmani și islamiști.

Ali Ahmad Said Esber (Adonis) s-a născut în localitatea Al-Qassabin din vestul Siriei la 1 ianuarie 1930.  În cadrul dialogului cu Dinu Flămând, Adonis a vorbit despre copilăria sa: „Eu m-am născut ţăran. Am trăit modest. Până la vârsta de 14 ani nu văzusem nicio maşină – tot ce era modern mi-a fost străin. La școală nu am fost până la vârsta de 13 ani. M-am născut țăran, cum cred că ne naștem toți de altfel. Omul se naşte poet indiferent cine e. Chiar şi cel care îşi ară pământul este poet pentru că schimbă ceva. Toţi suntem poeţi în măsura în care reușim să schimbăm ceva. Diferenţa dintre mine şi alţi poeţi e faptul că eu am două mame: mama mea naturală şi mama mea poezia. M-am născut printr-un poem care m-a creat, care m-a inventat”, a relatat Adonis. El a mai spus că și-a dorit demult să ajungă la Cluj Napoca: „Îmi doream de mult să vin aici. Sunt puţine oraşe care devin simboluri, iar Clujul este un astfel de oraş”.

Mai multe puteți citi Aici.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare