Închide

Luminițele de sărbători ne costă 400.000 de euro. Cine a ales albastrul sau orașul-electric și ce se va schimba începând cu iarna următoare

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 18, 2014 0 820

Iluminatul festiv se măsoară în tabele tehnice, număr de ornamente, kilometri de ghirlande și procente nou-vechi. Așa a răspuns primăria unui consilier local care a întrebat în noiembrie care este conceptul pentru iluminarea de sărbători a orașului. De la anul, se va încerca altceva.

Ioan Bîldea, consilier local PNL a primit de la primărie trei anexe cu propunerile înaintate de către asocierea Elba-Com – Neon Lighting pentru iluminatul ornamental-festiv în zona centrală așa cum este menționat în caietul de sarcini, cu propunerile înaintate de către asocierea Elba-Com – Neon Lighting pentru iluminatul ornamental-festiv pe străzi pentru sezonul 2014-2015 și ultima cu propunerile înaintate de către asocierea Elba-Com – Neon Lighting pentru iluminatul ornamental-festiv al brazilor naturali.

În sezonul 2014-2015 elementele alese de către municipalitate au fost un cumul rezultat din propunerile prezentate. Mai mult, produsele din acest an sunt în proporție de 80% de concepție nouă așa cum pot fi identificate în locațiile stabilite. Celelalte produse, propoție de 10 %ț sunt identice cu cele din sezonul trecut, iar 10% din produse aparțin instițuiei ( pentru acestea se plăteste montarea și demontarea)”, se arată în răspunsul primăriei.

Administrația locală a plătit pentru iluminarea orașului de sărbători peste 1,6 milioane de lei, fără TVA. La această sumă de adaugă sponsorizări ale unor firme private, mare parte aflate în contract cu primărie pentru diverse servicii: modenizare străzi, întreținere spații verzi, deratizare sau lucrări de urgență la clădirile din patrimoniu. Primăria spune că acestea au împodobit diferite spații verzi pe care le-au adoptat în cadrul programului Adoptă un spațiu verde. Fiecare a investit cât a putut, administrația evitând să precizeze cât au plătit firmele. „Adoptatorii și-au adus aportul în funcție de disponibilitățile lor financiare. Anul acesta, astfel de locații sunt întâlnite în următoarele zone: sensul giratoriu str. Observatorului cu str.Lunii și str. Viilor ( SC Ando Construct SRL) , parcul de pe strada Primăverii ( SC Rosal SA), triunghiul intersecție str.Matei Basarab cu C.Turzii ( SC Sykes SRL), P-ța Avram Iancu (SC Coral Impex SRL), sensul giratoriu str. N.Titulescu cu L.Rebreanu și bradul de la Centrul de Vârstnici de pe str. 21 Decembrie ( SC Diferit SRL), sens giratoriu P-ța 1 Mai ( SC Star Lubricants SRL)”, se mai arată în răspunsul primărie.

Se dau bani și mai mulți, fără concept

Banii pe iluminatul ornamental de sărbători se plătesc în baza unui acord cadru încheiat în 2013, pe patru ani, cu asocierea Elba Timișoara- Neon Lighting Cluj la valoarea totală de peste 7,4 milioane de lei. Luminițele se montează după ce primăria urmărește o simulare digitală pe care firma trebuie să o prezinte în luna septembrie primăriei. La ședința respectivă participă doar Direcția Tehnică, nu și specialiști-arhitecți. Potrivit informațiilor Actualdecluj.ro, de iluminatul de sărbători de anul acesta s-a ocupat directorul tehnic Virgil Poruțiu și Călin Forna, șeful adjunct al Direcției Evenimente Publice și Informare Cetățeni din cadrul primăriei. Nici unul dintre cei doi nu își asumă, însă culoarea. Despre concept, ei spun, Poruțiu că lui îi place, iar Forna că a vrut ceva frumos. „Aproximativ se urmresc simulări digitale. Oricum ornamentele pot fi de orice culoare. Eu nu m-am ocupat de acest aspect. Cine a zis că eu m-am ocupat (Călin Forna – n.red.) este cel care a ales”, a explicat Poruțiu. Nici Călin Forna nu e generos cu asumarea luminițelor. El a explicat că a a vrut ceva special pentru Cluj – cortina de lumină din Piața Unirii. „Nu era vorba cînd am ales-o ca și Timișoara să aibă. Anul următor va fi mai bine”, a declarat Forna.

Pentru îmbodobirea pieței Unirii, administrația a organizat o licitație publică iar în caietul de sarcini a anunțat caracteristicile instalației inedite încă din 6 noiembrie. Cortină octogonală cu 200 de ghirlande a fost atribuită către Elba pentru peste 160.000 de lei (separat de acordul cadrul pentru iluminarea orașului).

Asociația Cluj-Napoca 2021 a promis că „va descurca” subiectul iluminatului de sărbătorilor

Specialiștii-aritecți au critica felul în care, în fiecare an, administrația locală alege să împodobească orașului. Nu există concept și luminițele nu integrează orașului în perisajul de sărbători, de multe ori fiind puse ca să izoleze oamenii de oraș. Societatea civilă și generația Facebook a critica, de asemenea, faptul că orașului arată electric, menționând că culorile alese dau dureti de cap privitorilor. Florin Moroșanu, directorul Asociației Cluj-Napoca 2021 cea care se ocupă de dosarul de candidatură al orașului la titlul european spune că, de la anul, va încerca să aducă în dezbatere publică tema iluminatului de sărbători, în așa fel încât felul în care arată orașului de sărbători să fie îmbunătățit. 

CITEȘTE SI

Cine dă clasă Clujului la luminițele festive

Sursa foto: Emil Boc (Pagina Oficiala) Facebok

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.