Închide

Strategia orașului 2014-2020, la final: 1100 de pagini, promisiunea de lucru și reproșurile/recomandările comunității care a prins ultima dezbatere

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 18, 2014 1 502

28 grupuri de lucru, 400 persoane, 1100 de pagini, cea mai complexă strategie din țară, făcută cu profesioniști, Universitatea Babeș-Bolyai. Și gratis. Așa a lăudat primarul Emil Boc documentul final care previzionează cum se va dezvolta Clujul pe termen scurt, mediu și lung și care va intra în Consiliul Local pentru asumarea finală, la ultima ședință din an. Oameni din diferite medii din Cluj, puțini la număr, care au participat la ultima dezbatere înainte ca strategia să fie asumată de Consiliul Local au amendat cu reproșuri sau recomandări, atât documentul cât și primăria.

Administrația locală a organizat în 17 decembrie dezbaterea publică finală a strategiei de dezvoltare a municipiului pe perioada 2014-2020. Adică o întâlnire în Sala de Sticlă a primăriei la care au participat oamenii care au coordonat și elaborat peste o mie de pagini adică planul de acțiuni care să producă dezvoltarea Clujului în următorii ani. Plus reprezentanți ai unor ONG-uri și structuri profesionale clujene care s-au implicat într-un fel s-au altul în proces.

Primarul Emil Boc a subliniat că e vorba despre cea mai complexă strategie din țară. „Datorită forței societății civile, universitarilor și oamenilor de afaceri la Cluj am reușit să facem o strategie gratis. Ceea ce era Timișoara ci mulți ani în urmă, un exemplu de civism, acum este Clujul”, a precizat Boc. Edilul a explicat că, după ce strategia va fi dezbătută în Consiliul Local la ultima ședință din an, a dispus formarea unui grup de lucru cu specialiști din primărie care să ierarhizeze prioritățile în funcție de finanțarea disponibilă – buget local, buget național, fonduri europene.

Cei care au coordonat strategia sunt foștii consilieri ai lui Emil Boc din timpul mandatului de premier, Călin Hințea și Dan Lazăr, ambii universitari clujeni, cu funcții în Universitatea Babeș-Bolyai. Călin Hințea a explicat că tot procesul a durat 16 luni, iar în el au fost implicați 400 de oameni, elita calitativă a orașului. A rezultat un document cu multe pagini pentru că s-a dorit ca respectiva strategie să fie flexibilă și să includă pe componentele sale toate elementele strategice, în așa fel, în momentul în care există fonduri ele să poată fi direcționate cât mai eficient. „Experții din comunitate există și pot produce la un nivel de calitate superior politici de dezvoltare. Nu știm ariile de finanțare în special din fonduri europene, dar dacă vin banii există posibilități bune de dezvoltare a orașului”, a afirmat Hințea. El a adăugat că strategia a repectat metodologia europeană de realizare, s-a făcut, la început și un chestionar pe un eșantion de 900 de respondenti privind calitatea vieții și s-au măsurat inclusiv indicatori ca gradul de libertate (înțeles în sensul exprimării propriilor păreri sau nemulțumirilor) sau happyness index-ul care au ieșit cu valori foarte mari.

Comunitatea clujeană este capabilă să fie competitivă datorită profilului universitar dar și inițiativelor proprii ca Fabrica de Pensule, Electric Castle sau Consiliul Civic Local. O problemă a turismului în oraș ar fi legată de faptul că nu există un Logo al orașului. În continuare, cei care au lucrat la strategie au propus înființarea a trei grupuri permanente care să se asigure că pe strategie nu se va pune praful într-un sertar al primăriei.

Ce propuneri sau reproșori s-au făcut și replica

  • „Suntem într-o situația pozitivă. Noul Plan Urbanistic General va fi aprobat curând și acesta vine să preia o parte din lucrurile din strategie, acestea se suprapun în ambele documente iar cei care au lucrat pe PUG au fost implicați și în strategie”, a explicat primarul Emil BocAcum câteva săptămâni, președintele Ordinului Arhitecților din România, arhitectul Șerban Țigănaș spunea că, deși stragia de dezvoltare și noul PUG trebuiau să se întrepătrundă, acest lucru nu s-a întâmplat la Cluj. Întâi a început PUG-ul. Apoi strategia, lucru anormal. Mai mult, strategia s-a început de primărie fără nicio legătură cu noul PUG. Prezent la întâlnirea pe tema strategiei, Țigănaș a ținut doar să menționeze că primăria e la rândul său datoare să întoarcă serviciul comunității care a făcut gratis strategia și să o pună în practică. „Cred că primăria și Consiliul Local datorează celor care au lucrat benevol și substantial la strategie, foarte multe. Trebuie plătită datoria la valoarea muncii și efortului depus, problema principală e felul în care se implememntează. Strategia trebuie prelucrată și comunicată către toată lumea, de la instituții la oameni. Media ar trebuie să se implice și să preseze ca cei din Consiliu Local să o cunoască chiar dacă sunt 1000 de pagini. Pentru că e la fel de important să știi strategia dacă ești la cârma orașului, mai important decât să știi toate strofele din Deșteaptă-te române”, a subliniat arhitectul.
  • Consiliul Civic Local: racordare clujului la sistemul național de energie printr-un parteneriat public privat inițiat de la nivel local pentru materializarea hidrocentralei Tarnița-Lăpușești, întoarcerea orașului cu fața la Someș, o sală de concerte la Cluj, un muzeu ca cel de artă în proprietate publică, valoarificarea clădirii fostului Hotel Continental în paragină de mulți ani și cu un viitor incert, muncă în folosol comunității pentru cei cu pedepse de arest la domiciliu sau cu suspendare.
  • Registrul Urbaniștilor: „Nu sunt fraze care vă laudă pentru că aveți din plin. Înainte de PUG trebuia să existe un studiu de circulație sau cel puțin să fie făcut în praralel care să oferă o planificare, integrată în context regional ca să nu ne întoarcem în strategie la aceleași promisiuni de campanie electorală – tunel pe sub Feleac sau centru, monorail, Someș navigabil”, a subliniat arhitectul Emanoil Tudose. Acesta a adăugat că strategia e mult prea lungă, greu de parcurs și că este convins că nimeni n-a putut să o parcurgă până acum, în întregime. Replica primarului: vom avea o sinteză.
  • Moldovan Adrian, clujean – a remarcat că traficul în strategie are 4 pagini din 1100, ceea ce e foarte puțin având în vedere că circulația este o prombelă reală a Clujului. „Sunt multe discuții și pe Facebook în care totă lumea propune ceva. În strategie se vorbește prea puțin, cu toate că, dacă rezolvi problemele circulație, poți să dezvolți și turistic orașul. Replica primarului: trebuie să se schimbe și stilul de viață al clujenilor care să recurgă și la transportul ecologic sau cel în comun.
  • Radu Mititean, reprezentantul Clubului de Cicloturism Napoca: „Ceea ce se întâmplă acum este de fapt o audiție publică, dezbaterile conform legii se fac în fazele inițiale, iar acum se dorește de fapt o validare publică a ceea ce deja s-a făcut. Fiecare grup a integrat diverse abordări pe compenenta de care s-a ocupat și suntem departe de o structură unitară sau de o sinteză de 2-3 pagini a domeniului, strategia n-are cuprins cu număr de pagină, iar sinteza trebuie să existe și să stea pe masa decidenților. La strategia veche n-am fost chemați. La cea prezentă am fost participat, dar am ajuns în grupul de lucru din întâmplare. Trebuiau implicați mai mulți cetățenii de rând” . Replica lui Hințea: e un document de analiză pe baza căruia se vor lua deciziile făcut de elita orașului – 28 de grupuri, fiecare cu câte un reprezentant al primăriei. Replica primarului:E o viziune nu e listă de cumpărături. Vom face un executiv summary, o variantă scurtă să o facem cunoscută. Toată lumea a avut a avut ocazia să se exprime. Am lansat-o în 5 sept 2013 iar din 10 iunie 2014 – e pe site, deci a fost un proces constant și continuu de comunicare”
  • Federația SHARE prin Iulia Miron de la departamentul de politici de tineret: un centru european pentru tineret la Cluj, un centru local pentru tineret și informarea clujenilor cu privire la această strategie. Replica primarului: da, un centru de tineret în Centrul pentru Industrii Creative din Lomb, da pentru centru european, dacă nu e costisitor și desigur la partea cu informarea, aceasta s-a făcut, strategia fiind din iunie pe site-ul primăriei.
  • Cluj Hub (ONG care sprijină star-up-urile): sprijinirea la nivel local a inițiativelor antreprenoriale. Replica primarului: depuneți proiecte pe linia primăriei pentru ONG-uri, analizăm și o formă de acordare a unui ajutor de minimis pentru ideile de afaceri cele mai bune, dar mai avem discuții cu cei de la Consiliul Concurenței.
  • Clujean din Gherogheni: vest -ul orașului e mai bogat ca estul la capitolul spații verzi. Ce se face pentru echilibrarea balanței?Replica primarului: <<Avem trei parcuri însumând 100 de hectare propuse de cei de la PUG pe care mi le-am asumat, chiar dacă va fi greu să le facem, fiind și terenuri private; proprietarii trebuie să înțeleagă să folosească terenul în conformitate cu destinația din noul PUG și că nu pot face doar blocuri, se vor impune și despăgubiri, dar mi-am asumat aceste parcuri; mai avem un parc pe câteva hectare pe care vrem să îl facem cu bani europeni în zona Cartodromului, proiectul îl avem aprobat>>.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare