Închide

Iepurii doamnei Gabi de la Capitală sunt urâţi. Dar şi „iepuraşii” noştri de prin Cluj

OpinieTop News by Kristina Reştea - apr. 12, 2017 4 1310

 

Văd de câteva zile, de când cu iepurele gigantic (cam înspăimântător) şi găinile primăriţei de Capitală, o idealizare a Clujului. Oaspeţi de prin alte părţi zic cum că ce tare e la Cluj în comparaţie cu Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. Mi se pare cam nejustificat, ca să nu zic periculos să ne credem, din nou, foarte cool. Că nu suntem. Exemplele clasice date să susţină minunăţia Clujului au, de fapt, nuanţe – să ne tot lăudăm cu parcări „deştepte”, într-un oraş în care oricine are de parcat pe undeva are şi o plângere de făcut pe zi sau cu o aplicaţie abia lansată, care e încă în teste şi dă erori… sau să zicem că e splendid cu „eliberarea autorizaţiilor de construire” online – de fapt certificate de urbanism şi avize, când de fapt era vorba de o exigenţă legală; şi asta într-un oraş în care urbanismul e una dintre cele mai haotice teme… Să zici că ce rău e cu politizare din Sănătate la Bucureşti, ca şi cum nu au fost destule cazuri la Cluj care să arate că nu doar în Bucureşti, ci peste tot în Sănătate sunt boli grave… E cam mult, părerea mea.

Nu zic că nu s-au făcut paşi în faţă, nu zic că e rău să apreciezi lucrurile bune (evident 🙂 ), dar să ne lăudăm, iar, când nu e cazul nu are cum să fie sănătos. Poate fi explicabil când cineva din afara Clujului care stă două zile aici e încântat de câte ceva, după o scurtă plimbare şi câteva discursuri. Facem cu toţii la fel, când plecăm prin alte părţi, unde stăm doar atât cât să apucăm să fim încântaţi de ce e frumos. Poate fi justificat ca cineva să indice, cu date corecte şi fără prea multe epitete: uite, în oraşul X pe tema Y ăia au făcut treabă mai bună. Dar ca noi, cei care stăm în Cluj, să ne tot lăudăm degeaba, fără să privim lucrurile cu nuanţele şi complexităţile de care suntem în stare.. nu ştiu, zău, dacă ne ajută. Doar fiindcă la alţii e mai rău nu înseamnă că aici e foarte bine. Da: la alţii e mai rău decât la Cluj, dar la alţii e mai bine decât aici, aşa că poate ne uităm mai mult în sus. Dacă vrem să creştem. Au mai fost etape de istorie recentă, când, în competiţie cu alte oraşe fiind, ne credeam foarte tari. Şi ni s-a demonstrat că nu suntem. Un pic de luciditate şi precauţie în laude ne-ar face bine, zic. Avem şi aici parte de destul kitsch încât să îl identificăm uşor.
Acestea fiind spuse: da, iepurii d-nei Gabi îmi par urâţi. Cam toţi „iepurii” pe care i-am văzut recent ieşiţi din pălăriile de pe acolo. Iar asta cu decorurile de Paşte se poate să fie cea mai inofensivă dintre temele recente. Aşa că e bine că se vorbeşte.

P.S: niciun iepuraş „adevărat” nu a fost jignit în acest text.

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

4 comentarii

 1. Un articol lipsit de sens, in care cred ca nici tu nu stii foarte concret ce vrei sa spui, doar ai zis ca daca tot e un subiect hot si share-uit, hai sa ma bag si eu, sa fiu acolo.

  Nu e vorba ca la noi nu functioneaza inca perfect implementarile legate de parcari sau nu stiu ce aplicatie (ti-ai gasit cu ce sa descalifici toate demersurile care se fac pentru un Cluj mai dezvoltat si nivelul la care e orasul in prezent, fata de alte orase din Ro). Trebuie sa vezi the big picture, sau sa dai o fuga pana in Bucuresti, Constanta and co. sa intelegi diferenta dintre orase.

  Hidosenia decoratiunilor de Paste de la Bucuresti e o tema inofensiva? As mai rumega un pic pe chestia asta. E vorba de mentalitatea omului din spatele hidosenilor.

  • Exact despre asta era vorba și pentru asta pledam – să ne uităm la „the big picture”. După cum menționam încă de la început: precizările acestea vin în contextul în care au circulat opinii din care Clujul iese „roz”.
   Nu descalificam toate demersurile din oraș, precizarea aceea a ta e foarte departe de sensul articolului (dacă ai citit textul sigur ai prins și frazele în care clarificam asta). Problema, în opinia mea, e că s-a idealizat Clujul folosindu-se argumente de genul „smart city”. Și tocmai asta ziceam: că trebuie văzute lucrurile în perspectivă și că nu e cazul să ne lăudăm cu aspecte unde mai e mult de lucru.
   Cât despre „tema inofensivă”, te-aș ruga să recitești fraza întreagă: „se poate ca asta să fie cea mai inofensivă dintre temele recente”. Spre exemplu: cea cu transplanturile din România, în care s-a implicat doamna primar.
   În rest, cred că avem cu toții dreptul la opinie și mai cred că avem voie să punctăm și ce nu merge. Părerea mea 🙂

 2. Kristina are dreptate in ce spune. Sunt clujean, dar trebuie sa admit: orasul e imputit si aglomerat, edilii si arhitectii orasului par loviti de idiotie, schizofrenie sau cleptomanie. Uneori am impresia ca urbea se umfla (e umflata) ca o capusa, sugativand (bani, forta de munca) o jumatate din tara pentru a deveni candva, nu peste mult, o contrapondere politica-geopolitica-economica la Bucuresti. Orasul idilic de altadata se indreapta spre catastrofa. Priviti spre cartiere, spre cladirile din centru, spre stadionul ce se degradeaza de pe o zi pe alta.

Scrie un comentariu

Articole similare