Închide

Conti se face tot mai „mic”: geamuri sparte și tencuială desprinsă de pe imobilul monument istoric. Ce spune proprietarul (urmărit penal) Bene

EconomieTop NewsUncategorized by Actual de Cluj - nov. 16, 2015 0 682

O clădire de pe care pică tencuiala, are geamuri sparte și o cafenea la parter, unde funcționa până nu demult un magazin temporar pentru haine și în care a apărut acum o cafenea. O clădire întrodusă în circuitul de evenimente culturale care prezintă risc pentru pietoni, dar și pentru cei care folosesc temporar spațiul. O clădire deținută de un om de afaceri implicat în dosarul de corupție al fostului președinte de Consiliu Județean, Horea Uioreanu și urmărit penal. Proprietarul se disculpă că nu e vina sa pentru că imobilul pune în pericol siguranța clujenilor.

Între timp, Conti stă și așteaptă, la km O al orașului care se vrea Capitală Culturală Europeană.

În jumătate din fereastră se vede strada, reflectată în sticla rămasă. Prin cealaltă jumătate, privirea pătrunde nestingherită în interiorul palatului-ruină, la parterul care cândva găzduia cafeneaua intelectualilor vremii. Dărăpănatul Conti a trecut la un nou stadiu de degradare – în urmă cu câteva zile, una dintre ferestrele de la parter era spartă. „Se dărâmă Conti”, constată un trecător. Din nou. Ce se mai întâmplă cu proiectul?

Deocamdată nu mare lucru. E în continuare gazdă de evenimente și se degradează mai departe. Ultimul plan făcut public pentru reabilitarea clădirii viza revenirea ei la destinația inițială de hotel, după ce acesta fusese preluat de omul de afaceri Ioan Bene, arestat ulterior în dosarul care a dus și la reținerea fostului președinte al Consiliului Județean, Horia Uioreanu. Acesta a fost între timp eliberat și își dă cuvîntul că nu e vina sa că imobilul monument istoric a ajuns într-o stare atât de jalnică. „Chiar avem banii pregătiți pentru fațadă. Există acești bani. Din ce am înțeles de la proiectanți, acum am depus pentru a treia oară documentația, pentru ca măcar să primim aprobare să facem fațada. De două ori am mai încercat și n-am primti autorizările. Acum e la primărie. Noi suntem pregătiți. Proiectul viza spații comerciale și hotel”, a declarat Bene pentru Actualdecluj.ro.

Reprezentanții echipei care a lucrat la proiectul pentru „reînvierea” Conti, spun însă că deocamdată se așteaptă eliberarea unui noi certificat de urbanism, mai ales că, de la începerea demersurilor de autorizare, î Clujul are și un nou Plan Urbanistic General (intrat în vigoare în decembrie 2014). „S-a depus documentația pentru certificatul de urbanism, să vedem ce se poate face pe noul Plan Urbanistic General. Exista o autorizație emisă în urmă cu câțiva ani (pentru funcțiunea de centru comercial), care a expirat. Noi am depus acea documentație, cu autorizația deja emisă, pentru că voiam să păstrăm partea de fațadă, așa cum era prevăzută acolo. Ni s-a spus că se poate înainta cu proiectul, dar erau atunci două probleme: plata taxei și rezolvarea aspectului parcări”, a menționat arhitectul Claudiu Botea (Arhimar), unul dintre proiectanții implicați în proiectul de renovare, după ce acesta a fost preluat de Ioan Bene. „Conceptul aprobat, la care am lucrat noi, viza realizarea unui hotel. Clădirea este monument istoric, restaurarea sa trebuie făcută respectând toate condițiile pe care le impune acest statut. Dar deocamdată acesta este stadiu, în ceea ce privește proiectul: s-a depus documentația pentru certificatul de urbanism și așteptăm”, a spus arhitectul.

Citește și:

 

FOTO Pofitiţi (încă o dată) în Palatul ruină al Culturii! Cum arată clădirea-monument istoric populată de creaturi fantastice

și

FOTO. Prezentul în planşe / ruină-monument istoric: cele mai bune proiecte pe care şi le expun arhitecţii din Transilvania, reunite la Conti

și

Giurgiu, TIFF, după ce a deschis ruina Continental pentru chefuri la festival: “An de an stăm cu frica în sân să nu se întâmple ceva, să nu cadă vreun candelabru sau vreun zid peste oameni”

 

Istorie.

Hotelul, realizat de arhitectul Pakey Lajos şi denumit la inaugurare New York, a fost realizat în jurul anului 1900, în stil eclectic. Imobilul a fost proiectat şi a funcţionat ca hotel, găzduind şi un restaurant celebru, frecventat de lumea bună a vremii. Ulterior, acesta a intrat în rețeaua hotelieră Continental. Fostul hotel a fost apoi cumpărat prin societatea Ardeleana Alba Iulia de afaceristul Dorel Tamaş, în 2005, acesta având planuri să îl transforme în centru comercial. Ardeleana a lansat proiectul, dar nu l-a mai relizat, iar în iunie 2009 s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva Ardeleana. Dorel Tamaş, dat în urmărire internaţională, a fost condamnat, în mai 2014, la patru ani de închisoare pentru infracţiuni legate de afaceri imobiliare. Între timp, hotelul de la Cluj și-a găsit un alt proprietar. Ioan Bene, omul de afaceri arestat anul trecut (şi ulterior eliberat din arest) în cazul mitei de la Consiliul Județean, alături de președintele instituției, Horea Uioreanu, a devenit în toamna lui 2013 proprietar al imobilului de la km 0 al orașului, cu istorie încâlcită și lăsat în paragină de ani buni. Prin societatea Napocamin, Bene a făcut în 2013 singura ofertă de preluare a clădiri, cu 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de un lichidator judiciar. Tranzacţia prin care Bene a preluat imobilul monument istoric a fost încheiată în toamna 2013, suma fiind asigurată prin credit de la Banca Italo Romena, creditorul principal al Ardeleana. Investiţia pentru renovarea şi reamenajarea clădirii care urma să aibă spaţii de evenimente, restaurant şi camere de hotel a fost estimată de către proprietar la 7,5 milioane de euro, lucrările urmau să înceapă în 2014 şi să dureze 3 ani. Napocamin aștepta chiar eliberearea autorizației de construire pentru începerea lucrărilor, spunea Bene cu doar câteva zile înainte de arestare. Funcţiunile din imobilul aflat de ani de zile în aşteptarea intervenţiilor de restaurare au fost trasate de proiectanți: sală de sport, o zonă de spa, restaurant, cafenea, spaţii de retail (la parter), săli de conferinţe şi o zonă de lounge și un hotel de aproximativ 35 de camere cu intenția de clasificare la 5*.

La început de iulie, omul de afaceri clujean Ioan Bene a fost arestat preventiv într-un dosar de evaziune fiscală derulat de procurorii Curții de Apel București. După trei săptămâni acesta a fost eliberat din arest. Bene e cercetat și într-un complex dosar de corupție la Cluj, alături de un alt om de afaceri, Vasile Pogăcean, și de fostul președinte al Consiliului Județean, Horea Uioreanu. Acesta din urmă e acuzat că le-ar fi cerut șpagă celor doi pentru facilitarea unor plăți și contracte.

 

Text: Kristina REȘTEA, Luminița SILEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu