Închide

Ce soluție are Tișe la criza levigatului de la poalele centurii Clujului

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2017 0 420

Criza levigatului din groapa de gunoi a Clujului e groasă, președintele Consiliului Județean Alin Tișe spumegă împotriva „incompetenților nenorociți” care au refuzat să accepte cererea sa de instaurare a stării de urgență în județ, dar, spune el azi, are și soluții ca să curețe lacul de zoaie de la poalele centurii ocolitoare a orașului Cluj-Napoca.

Tișe spune că lucrările pentru curățarea lacului de levigat încep chiar mâine: „Am optat pentru cea mai ieftină și mai rapidă dintre soluții”, spune el. „Sigur, dacă s-ar fi declarat starea de alertă situația ar fi fost cu totul alta, intervenția ar fi fost mai eficientă și mai rapidă. Tocmai de aceea, pentru recuperarea acestor costuri ne vom îndrepta ulterior împotriva celor pe care îi considerăm vinovați”, a spus el.

Lucrările încep de mâine: mai exact colectarea cu pompe a levigatului în două bazine de decantare. „După decantarea și sedimentarea levigatului în primul bazin, acesta va fi transferat în cel de-al doilea bazin unde va fi supus de Compania de Apă unor tratamente chimice menite să îl decontamineze. Ulterior, lichidul rezultat, total nepericulos pentru mediu, va ajunge în sistemul de canalizare. Pentru a se asigura conformarea la legislația în vigoare și a se atinge standardele impuse de lege, întregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Române”, explică Tișe.

Președintele CJ Cluj ar fi  dorit să bage stația de epurare a levigatului în zonă încă din urmă cu două luni dar cererea sa de instaurare a stării de urgență, ce ar fi permis acest lucru, n-a fost acceptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), al cărui președinte e prefectul Aurel Cherecheș iar vicepreședinte e chiar Tișe. Acesta din urmă a spumegat ieri pe Internet la adresa membrilor CJSU, în special a lui Cherecheș, după ce un raport independent a scos la iveală poluarea masivă a lacului de levigat, care la rândul său a crescut în proporții și pune în pericol integritatea centurii de ocolire a orașului. Tișe spune că acum „incompetenții nenorociți” trebuie să răspundă. ”

„Adevărul a ieșit la iveală cu privire la alunecarea de teren și poluarea de la Pata Rât. Incompetenții nenorociți ar trebui acum să răspundă. Expertiza efectuată arată că situația este gravă atât cu poluarea cât și cu alunecarea accidentală. Acum o luna am solicitat instaurarea stării de alertă că urmare a unei situații de urgență evidente: alunecare de teren și poluare accidentale!  Se impunea asta pentru a luă în regim de urgență măsurile care se impun și a elimina acel levigat. A fost o mare veselie pentru sabotori. Pentru a mă sabota și a bloca acest demers CJSU a statuat că nu se impune stare de alertă întrucât nu s-a dovedit situația de urgență?! Asta înseamnă că măsurile trebuie luate în regim normal cu parcurgerea unor proceduri legale lungi și complicate. Deci, incompetenții au susținut că nu e situație de urgență nici cu poluarea și nici cu alunecarea. Acum când expertiza confirmă situația gravă de urgență cu privire la alunecarea și poluarea accidentale, ce spun acești neisprăviți incompetenți care au susținut că nu avem situație de urgență?!
Toți cei care azi sunt oripilați și preocupați de situație ar trebui să ceară socoteală acelora care au sabotat Consiliul Județean și l-au împiedicat în a lua măsuri în situație de urgență. Vedem acum cum vor răspunde acești neisprăviți incompetenți care s-au opus nejustificat luării acestor măsuri”, e comentariul complet al lui Tișe.

Citește și:

Activist: “Avalanșa de gunoi vine încet peste drum. Centura va trebui închisă. Tot traficul greu va trece din nou prin Cluj”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu