Închide

Cine va lua decizii pentru descongestionarea traficului în Cluj. Primarul vrea o platformă care să decidă în locul oamenilor

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2017 0 1082

Un sistem inteligent trafic control va avea orașul după ce se vor unifica pe o platformă toate informațiile legate de semaforizare, camere de luat vederi, senzori de trafic.

Următoare aplicație la care lucrează Primăria se leagă de oferirea în sistem on-line a informațiilor legate de restricțiile de circulație, lucrările la străzi, închiderile unor artere. Anunțul a fost făcut de primarul Emil Boc astăzi. În acest sens, un prin pas este o nouă aplicație care să spună oamenilor unde sunt blocaje și restricții și ce zone trebuie evitate.

„Pregătim o aplicaţie pe care sperăm să o avem funcţională până la finalul lunii ianuarie, cu titlul generic Cluj Info, pe care oamenii să o poată descărca pe telefon sau accesa pe calculator. Acolo ar urma să apară toate informaţiile legate de închideri de străzi sau de zone restricţionate. Dacă în weekend avem maraton, lumea să fie informată şi să ştie în duminica respectivă ce străzi se închid. Sau dacă sunt Zilele Clujului, sau TIFF, sau Jazz in the Park. După ce primarul aprobă restricţiile, că eu sunt ultimul care semnez, clujenii să primească automat alerta, dacă doresc. La fel şi cu spargerile, când au loc lucrări ale celor de la apă, gaz sau Electrica. În aplicaţie se vor vedea şi oamenii vor şti să evite zonele restricţionate, nu vor fi puşi în faţa faptului împlinit. Primim şi alerte de la ISU – cod galben de ploi sau cod roşu de ninsori. Vom integra şi aceste informaţii, sperăm să avem parte şi de sprijinul Consiliului Consultativ în IT, pentru a da posibilitatea cetăţeanului să aibă acces la aceste alerte în timp real”, a spus Boc la Realitatea FM.

În viitor, orașul va avea și o platformă inteligent pentru traficul din oraș. Aceasta, potrivit lui Boc, va lua  decizii în locul omului – previne formarea de ambuteiaje prin corecții pe loc a timpilor de semaforizare, oferă informații privind enetualele blocaje în stațiile mijloacelor de transport în comun sau pe benzile dedicate, etc.

Vezi și:

Orase “smart” si orase “dumb”: Ce inseamna “smart city” si cum se adapteaza orasele din Romania la noile tehnologii

Ce mai pregătește primăria în Cluj – oraș inteligent: aplicație care să-ți zică dacă ți s-a ridicat mașina 

Tot în viitor, urmează o platformă de dezvoltare inteligentă a orașului care va oferit informații de la trafic control, la sistemul de urgență, la iluminat, la managemenetul deșeurilor și colectarea selectivă în punctele îngropate, la siguranța și ordinea publică.

În ultimul an, în colaborare cu Clusterele IT din oraș, Primăria a dezvoltat două aplicații on-line care să ușureze viața cetățenilor – Cluj Parking și My Cluj (locuri de parcare libere și sesizări on-line) și a implementat eliberarea unor acte în regim on-line (certificate de urbanism, avize de funcționare).

Din 2018 vrea să implementeze și plata cu cardul a taxelor de parcare în regim orar.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu