Închide

Cât pierde Clujul dacă se face „revoluția fiscală” dorită de Guvernul „Tudose”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 08, 2017 0 1061

Clujul va pierde circa 30 de milioane de euro din bugetul local dacă se va modifica Codul Fiscal și se va reduce cota unică privind impozitul pe venit de la 16% la 10 %.

Ședința de Guvern privind măsurile de reducere a fiscalității prin modificare Codului Fiscal e în derulare. Între timp în Piața Victorie s-a ieșit în stradă împotriva „revoluției” fiscale promovate de Guvernul Tudose.

Primarul Emil Boc a spus astăzi că inițiativa de reducere a fiscalității prin diminuarea cotei unice a impozitului pe venit se face, de fapt, pe barba marilor administrații locale din România care în prezent sunt competitive și atrag investitori și promovează crearea de locuri de muncă.

Măsurile în sine nu sunt rele, însă dezechilibrează bugetele locale în lipsa unor măsuri de compensare, a mai spus Boc. În cazul Clujului, cei 41,7% care se reîntorc la bugetul local după aplicare cotei unitice din impozitul pe venit al tuturor salariaților din județ în noua formulă de 10% vor însemna o pierdere de 30 de milioane de euro pentru bugetul local. Adică o treieme din bugetul de investiții, a mai afirmat Boc.

Așa că proiectele orașului vor trebui ajustate în noile condiții. Primarul a mai spus că a comandat o analiză și a cerut soluții pentru construcția bugetului local pe 2018. „Ca să fie o compensație ar trebui să crească la 66% procentul din veniturile încasate din cota unică pe venit care se reîntorc către administrațiile locale”, a subliniat edilul.

Emil Boc a mai spus că revoluția fiscală, în forma gândită de Guvern, frânează eforturile administrațiilor locale de a susține investițiile în locuri de muncă și nu înseamnă decât o naționalizare a bugetelor locale, „o încercarea de a face primarii dependenți de un Guvern polic”, o centralizare și o lovitură fără precedent.

 

Despre protest, AICI:

LIVE TEXT / VIDEO Protest impotriva modificarii Codului Fiscal: Peste 1.000 de persoane au iesit in Piata Victoriei la pranz. Oamenii scandeaza „Codul Fiscal, dezastru national!”, „Jos ordonanta!”, „Greva generala!” si „Intram peste voi, nu dam inapoi!”

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu